Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:224988 kpl

Apostolien päivä

Herran palveluksessa.
Markus 3: 13-19
****************

Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat., hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman. Hänen, joka julistaa pelastusta, sanoo Siionille: ”Sinun Jumalasi on kuningas!”(Jes 52: 7; 1938)

Rukous: ”Suo, Herra, sama Henkes meille kuin annoit kerran apostoleille. He vaikka joutui vaarain teille, niin sanaa julisti he kansoille. He veivät armokutsun maailmaan, Sä autoit kansat siihen uskomaan.”(V.v. 183:1)

Taisin joskus opettajana oloni aikana korostaa oppilailleni, että ainoa todella tärkeä työ maailmassa on lähetystyö. Osittain tämä korostus johtui myös siitä, että ennen opettajakauttani toimin Töölön seurakunnassa lähetystyön ”johtajana”. Meillä oli siellä ”bushmannityön” uranuurtaja, kätilö Hellin Elomaa sopimuslähettiläänä. Hellin toimi tuon pienen alkuperäiskansan keskellä pelastamassa vastasyntyneitä. Ihmisenä Hellin oli todellinen hiljainen sankari, joka sananmukaisesti pelasti heimon sukupuuttoon kuolemasta. Tosin tämänhetkistä tilannetta en tiedä. Minun tehtäväni oli keksiä keinoja miten saimme koottua Lähetysseuralle lupaamamme kannatusrahasumman. Hellin muistutti luonteeltaan kovasti ”Äiti Teresaa”.

Alkuperäiset ”apostolit” olivat Jeesuksen ylösnousemuksen ”silminnäkijätodistajia”. Apostoli sanana tarkoittaa lähetettyä taikka lähettilästä. Enkeli on melkein samaa tarkoittava nimike, mutta se käännetään yleensä ”sanansaattajaksi”. Tämän päivän evankeliumikohdan kirjoittaja, evankelista Markus ei oikeastaan ole apostoli, vaan tradition mukaan toimi Apostoli Pietarin kirjurina. Markuksen äidin talon yläsalissa Jeesus asetti ehtoollisen ennen kuolemaansa. Kirjassaan Markus viittaa nuorukaiseen (eli itseensä), joka seurasi Jeesusta Getsemaneen, - ja pakeni ilman viittaa Jeesuksen kiinniottajia.

Päivän evankeliumi kertoo, että Jeesus kutsui luoksensa ne kaksitoista, jotka Hän itse tahtoi. Jeesus ”asetti” heidät olemaan kanssansa ja lähettääkseen heidät saarnaamaan ja ajamaan ulos ”riivaajia” eli pahoja henkiä ihmisistä. Markus luettelee nimeltä opetuslapset, ensiksi Pietarin ja viimeksi Juudas Iskariotin. Viimeksimainitun tilalle valittiin alkuseurakunnassa arvalla Mattias. Apostolin arvon sai myös Saulus Tarsolainen eli Paavali koevuosien jälkeen. Hänen arvonimeensä lisättiin sana ”pakanain” apostoli, koska hän sai tehtäväkseen oppineena viedä sanoman Kreikkaan ja lopulta Roomaan. Evankelista Luukas liittyi hänen elämäänsä ja matkoihinsa silloisen kirjakielen osaajana. Hän kirjoitti muistiin Paavalin matkat sekä oman evankeliumikirjan, jossa on eniten Jeesuksen parannusihmeitä, lääkäri kun oli.

Nykyisin tavallinen ”taivaan tien taapertaja” on Jeesuksen lähettiläs elämällä omaa elämäänsä Jeesuksen opetuksia noudattaen.Koulutoverit ja työtoverit tunnistavat helposti uskovan ihmisen. Sanotaan, että uskovaisen elämä on ”viides evankeliumi”. Me emme sopeudu maailman hullutuksiin, vaan seuraamme ristin tietä. Me kilvoittelemme päämääränämme Jumalan taivas. Olemme vieraina tässä maailmassa kertomassa Jumalan armosta ja rakkaudesta, joka on ilmoitettu pelastukseksi kaikille halukkaille sieluille. Iloitsemme enkelien kanssa jokaisesta, jonka Jeesus on saanut parantaa.

Sitten on tietysti paljon heitä, jotka lähtevät kaukaisiin maihin viemään ilosanomaa Jeesuksesta. Heidän puolestaan rukoilemme ja autamme varoillamme. Toivomme, että he jaksaisivat seistä suorina Jumalan Sanan puolesta, vaikka työ onkin vaikea. Sillä Jumala siunaa työn ja kutsuu omakseen, kenet hän itse tahtoo. Aamen.