Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:280621 kpl

Lestadiolaisuuden tulo Koivistolle (osa 5)

Fagerlundin edesottamuksia ja koivistolaisten seurojen pitoa arvosteltiin Viipurin Sanomissa ankarasti. V. 1890 kerrottiin lehdessä, että ”hihhulilaisuus rehoitti” runsaassa määrin Koivistolla, varsinkin nyt, kun pastori Bäckman oli tukena. Lestadiolaiset olivat niin onnellisa, että kehuivat menevänsä kirkosta kotiin ”Pyhän Hengen siivillä”. Joku oli huomauttanut tällaisesta pilkasta, minkä johdosta seurasi lisäselvityksiä. 27.7.1890 osa seurakuntalaisista teki valituksen kirkkoherralle siitä, että hän salli ylioppilas Fagerlundin saarnata kirkossa ”hihhulilaisuutta.” He vaativat kirkonkokousta asian selvittämiseksi. Tällaisesta kokouksesta ei ole säilynyt mitään pöytäkirjaa. Jonkin ajan kuluttua Viipurin lehden kirjeenvaihtaja tiesi kertoa, että Fagerlundilla oli aikomus lähteä Pietariin. Hän kyseli sitä, että oliko Fagerlundille tarjottu siellä kirkollisia tehtäviä.

Lestadiolaisten seuroista kerrottiin uutisia ja kuvauksia parin seuraavan vuoden aikana lehdissä usein. Liikutukset ja syntien anteeksiantamuksen julistus olivat eniten silmiinpistäviä. Koiviston seuroissa oli uutisten mukaan saarnamiehiä Pietarista ja Kuolemajärveltä. Fagerlund oli ainakin vielä kesällä 1891 pitämässä jumalanpalveluksia alttaripalveluksineen Koiviston kirkossa, joten kirkonkokouksen päätökset, jos sellaisia oli, eivät voineet estää hänen toimiaan.

Fagerlund kirjoitti Viipurin Sanomiin vastauksen v. 1891. Siinä kirjoituksessa F. selitti oman kantansa sekä sen, ettei kristillisyys ole riita-asia. Kirjeenvaihtajalta kirjoittaja kysyi, oliko tämän kirjoitusten takana todellinen rakkaus ja saiko Jumala niistä kunniaa. Lopussa Fagerlund vielä esitti toivomuksensa, että saisi olla kirjeenvaihtajan kanssa kerran ”Isän oikealla kädellä”.

Koiviston lestadiolaisuus eli muihin Viipurin läänin seurakuntiin verrattuna varsin rauhanomaisissa suhteissa ulkopuolisiin. Toisessa tutkielmassani, mikä koskee oikeudenkäyntejä seurojen häirinnästä tai kunnianloukkauksista, mainitaan Koivisto vain yhden kerran. Viipurin Sanomissa oli vuoden 1892 alussa ennustus, että Koivistolle tulee oikeusjuttu. Se koskisi Humaljoella pidettyjä seuroja 29.12.1891. Lehtiuutisen mukaan ”hihhulien” seuroja mainitussa paikassa olisi kovasti häiritty. Tietoa paikattiin myöhemmin siten, että rettelöt olivat ”hihhulien oma syy” . Syytteen mukaan ulkopuolisia olisi nimitelty ”piruiksi”. Seuroja ei silloin eikä tutkimuksen ajankohtana muulloinkaan Koivistolla häiritty.

Seuraavassa jaksossa kerron lehtien uutisoinnista koskien Koiviston lestadiolaisuuden syntyvaiheista.