Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:264655 kpl

Tuomiosunnuntai

Matteus 25: 31-46
*****************

Herra hallitsee iankaikkisesti; Hän on pystyttänyt istuimensa tuomitaksensa. Hän tuomitsee maanpiirin vanhurskaasti, vallitsee kansoja oikeuden mukaan.”(Ps. 9: 8-9; 1938)

Rukous:” Jeesus, sinä tuskallasi ostit mun ja kuolollas. Ota minut seurahasi, ota perhekuntahas, että kerran löytyisi kirjastas mun nimeni./ Kaikki, mikä karttuu kanteeks poloisen mun päälleni, nyt jo ennen anna anteeks, kuin tuo päivä koittaapi. Saihan myöskin ryöväri synnit sulta anteeksi/ Sinuun, Herra Jeesus, turvaan, että omas olla saan. Ettet hylkää joukkoon kurjaan, jolta taivas suljetaan, vaan mun silloin armossas korjaat sinun laumahas.”(V.v.: 606: 5,6,8)

Tuomiosunnuntain kohdalle on merkitty toinenkin otsake:”Kristuksen kuninkuuden sunnuntai”. Uusi nimike voisi tulla Raamatun ”apokalyptisistä kirjoista”. Esimerkiksi tämän päivän Vanhan Testamentin teksti on otettu Danielin kirjasta, missä sanotaan mm.:”Yhä minä katselin yöllistä näkyä ja näin, miten taivaan pilvien keskeltä tuli eräs, näöltään kuin ihminen. Hän saapui ikiaikaisen luo. Hänet saatettiin ikiaikaisen eteen, ja hänelle annettiin valta, kunnia ja kuninkuus, kaikkien kansojen, kansakuntien ja kielten tuli palvella häntä. Hänen valtansa on ikuinen valta, joka ei katoa, eikä hänen kuninkuutensa koskaan häviä.” (Daniel 7: 13-14)

Jeesus itse kertoo oppilailleen, mitä tapahtuu ”Herran päivänä”. Kertomus alkaa: ”Kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan kaikkien enkeleittensä kanssa, hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle ja hänen eteensä kootaan kaikki kansat, ja hän erottaa toiset toisista, niinkuin paimen erottaa lampaat vuohista. Ja hän asettaa lampaat oikealle puolelleen, mutta vuohet vasemmalle.” Oikealla puolella oleville Kuningas sanoo: ”Tulkaa, minun Isäni siunaamat ja omistakaa se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti.” Mutta vasemmalla oleville Jeesus sanoo: ”Menkää pois minun edestäni te kirotut siihen iankaikkiseen tuleen, joka on valmistettu perkeleelle ja hänen enkeleilleen.”

Tätä tekstiä lukiessa on tarpeellista muistaa, että tähän asti Jumalan valtakunnan evankeliumi on ollut kutsuva. Aina tuhansien vuosien kuluessa on kuulunut Hyvän Paimenen kutsu: ”Tulkaa minun tyköni, sillä minun kuormani on keveä.” ”Tulkaa minun tyköni kaikki työtä tekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon.” Jumala on lähettänyt monenlaisten lahjojen kanssa varustettuja profeettoja, evankelistoja, äitejä ja isiä, jotka ovat rakkauden hengessä kutsuneet ihmisiä tulemaan sisälle armohuoneeseen, lammastarhaan, jossa on ravittu ja hoidettu haavoitettuja ja syntien riivaamia ihmispoloisia. Ketään tulijaa ei ole heitetty ulos, vaan tuhlaajalapset ovat saaneet täyden ylläpidon ja uudet vaatteet ja alkamisen mahdollisuudet Isän kodissa. Jo kotiportilla on synnit annettu anteeksi Jeesuksen veressä ja otettu lapseksi ilman ehtoja.

Myös on tarpeen muistaa, että Herra on antanut monenlaisia varoituksia vuohiporukalle. Herra on tahtonut osoittaa rakkautensa uhraamalla ainoan Poikansa syntiemme sovitukseksi ja valmistanut hääpuvun, joka kelpaa täydellisyyttä vaativalle Majesteetille. Siionin laulaja sanoo: ”Puvussa tässä mennä voin tuomiollekin. Kun ompi pukunani vanhurskaus tuomarin.” Taivaaseen pääsevät ne , jotka Tuomari tuntee nimeltä. Sen hän on itse sanonut.

Kutsu ei kuitenkaan tunnu kelpaavan suurelle joukolle ihmismassaa. Onpa Herra kurittanut ja muistuttanut olemassaolostaan ylpeitä kansoja maanjäristyksillä, rutolla ja monenlaisilla epidemioilla, tulvilla, kuivuudella ja nälänhädällä. Tuhansien juonien mestari on kuitenkin saanut ihmiset kääntymään yhä kauemmaksi kutsuäänen kuulemisesta.

Tuomiosunnuntain todellisuuden edessä voimme jokainen miettiä omaa paikkaamme valkean valtaistuimen edessä. Onko minulla synnit anteeksi; onko rauhan Jumalan ja ihmisten kanssa? Onko minulla kasteessa saatu ristin merkki vielä otsassa kun kuolen, vai onko se tahrattu maallisissa riennoissa. ”Sinä päivänä, kun kuulette Jumalan Pojan äänen, älkää paaduttako sydäntänne” Vielä on armon päivä, vielä näkyy vähän laskevaa armon aurinkoa. Ovet ovat vielä avoinna katua vasten, ja jos Jeesus avaa ei kukaan voi sulkea. Aamen.