Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306170 kpl

Katoavat ja katoamattomat aarteet

Matteus 16:24-27
************************

Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.”(Matt.:16:24)

Rukous: ”Siis kiitos armon Jumala nyt lakkaamatta aivan, kun Sinä meille sanassas osoitat tietä taivaan. Ken nyt on köyhä, rikas ken, tään sanas saatuansa. Tään kalliin aarteen jokainen saa pitää omanansa.” (V. 183: 7)

Jumalan sanassa kirjoitetaan paljon aarteista. Jeesuskin kertoi vertauksissaan mm. miten mies löysi aarteen pellosta ja myi omaisuutensa ostaakseen tuon pellon aarteineen. Evankeliumit kertovat myös tapauksesta, jossa nuori hallitusmies halusi tietää, mitä pitäisi tehdä, että saisi iankaikkisen elämän. Jeesus vastasi hänelle: ”Mene ja myy kaikki mitä sinulla on, ja anna köyhille, niin sinulla on aarre taivaassa.” Tuo kertomus päättyi surullisesti: nuorukainen lähti pois murheellisena, sillä hänellä oli paljon omaisuutta. Surullinen on myös kertomus miehestä, jonka viljasato oli niin suuri, että hän suunnitteli uusien varastojen rakentamista. Hänelle tuli sana: ”Sinä mieletön, tänä yönä sinun sielusi vaaditaan sinulta pois. Missä on sinun turvasi?” Ajalliseen omaisuuteen kiintyminen iankaikkisten arvojen menettämisen uhalla on siis Jumalan silmissä mieletöntä. Jeesus sanoi myös:”Helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan.”

Selvä neuvo ihmisille oli vuorisaarnassa: ”Älkää kootko aarteita tähän maailmaan, missä koi syö, ruoste raiskaa ja varkaat murtautuvat sisälle ja varastavat. Kootkaa aarteita taivaaseen, missä koi ei syö, ruoste ei raiskaa, eivätkä varkaat varasta. Sillä missä aarteesi on, siellä on sydämesi.”

Apostoli Paavali neuvoo oppilastaan Timoteusta päivän epistolassa: ”Sillä me emme ole maailmaan mitään tuoneet emme myös voi täältä mitään viedä, mutta kun meillä on elatus ja vaatteet niin tyytykäämme niihin. Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen. Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla.” (I Tim. 6: 7-10)

Vanhan Testamentin teksti sisältää kuningas Salomonin rukouksen. Hän ei rukoillut Herralta rikkautta eikä köyhyyttä vaan määräosansa leipää. Jumala tykkäsi tästä rukouksesta ja antoi Salomonilla enemmän kuin hän osasi kuvitella kaikkea ajallista. (Minä kysyin esikoiseltani 6-vuotiaalta, kun aamulla raahasin häntä hoitoon ennen työhön menemistä: ”Mitä sinä toivoisit, jos saisit pyytää Jumalalta mitä tahansa?” Poika vastasi: ”Kärsivällistä äitiä”)

Jeesuksen seuraajat pääsevät taivaaseen. Mitä siihen vaaditaan? Jeesus vastaa päivän evankeliumissa: ”Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.” Oman sukupolveni konfirmaatiokaavassa oli kysymys: ”Tahdotteko seurata Jeesusta opissa, elämässä, kärsimisessä ja kuolemassa”. Me vastasimme siihen alttarin ääressä: ” Tahdon” (siis ensimmäinen persoonapronomini.). Minun kirkkoherrani antoi todistuksessa muistolauseeksi tämän päivän epistolasta otetun rohkaisun sanat: ”Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon monen todistajan edessä olet tunnustautunut.”

Tunnetuin suomalainen runoilija sanoo: ”Kell´onni on se onnen kätkeköön. Kell´aarre on se aarteen peittäköön ja olkoon onnellinen onnessaan ja rikas riemussansa yksin vaan.” Hänen runonsa sisältö saattaa olla totta, mutta se on kovin ristiriidassa Jeesuksen neuvojen kanssa. Jeesus sanoo nimittäin vuorisaarnassa: ”Te olette maailman valo. Ei kynttilää sytytetä ja panna vakan alle vaan lampunjalkaan; ja niin se loistaa kaikille huoneessa olijoille.” Uskovaiset on jätetty maailmaan sitä varten, että maailma uskoisi heidän sanojensa kautta. Kyllä me tahdommekin kertoa armon ja rakkauden sanomaa sekä tutuille että vieraille, jotka ovat vielä armosta osattomia, sillä haluamme, ettei Jeesuksen lunastustyö jäisi turhaksi, vaan mahdollisimman monet pelastuisivat taivaan kotiin. Ja tottahan tämä on: ”Sä kuljet seurassa Jeesuksen, sen kertoo katseesi riemuinen; sen kertoo laulus mi helkkyin soi, myös murheen kyynelten keskellä.” Aamen.