Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306169 kpl

Pyhän Kolminaisuuden päivä (Salattu Jumala)

Matteus: 28: 16-20
***********************

Meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon meidän kaikkien kanssa.”

Rukous: ”Oi pyhä Isä Jumala ja pyhä Poika ainoa, oi Pyhä Henki kirkkauden, Jumala kolmiyhteinen, nyt kristikunta päällä maan Sinulle laulaa kiitostaan.!”(V. 131: 4)

Uskomme mukaan Jumala on yksi, mutta Hänessä on kolme persoonaa. Sanomme usein, että Vanhurskas Jumala ilmoittaa itsestänsä Vanhassa Testamentissa, Rakkaana Isänä Poikansa kautta Uudessa Testamentissa ja Raamatun jälkeisenä aikana seurakunnassa Pyhänä Henkenä. Alkukirkon aikana ja sitä ennen Jumala ei saanut kuvata, koska ihmiset olisivat tehneet kuvasta epäjumalan. Meidän Jumalamme on elävä Jumala, joka uskomme mukaan pitää sekä näkyvän että näkymättömän maailman ohjakset käsissään. Hän vastaa myös sekä pienten että aikuisten lastensa rukouksiin ja heidän elinpäiviensä määrään.

Käsitteenä kolmiyhteinen Jumala on vaikea selittää. Siitä syystä moni ryhmittymä on jäänyt kristinuskon ulkopuolelle. Heillä ei ole jumaluuden kolmannen persoonan antamaa valoa tähän kysymykseen. He luottavat enemmän omaan järkeensä kuin Jumalan ilmoitukseen.

Kirkkorakennuksissa kolmiyhteistä Jumalaa kuvataan tasasivuisena kolmiona, jonka keskelle on piirretty kaikkinäkevä silmä tai Jumalan nimi ”Minä olen”. Kuvien tarkoitus on auttaa ihmisiä ymmärtämään, mistä on kysymys kun puhutaan ”salatusta Jumalasta”. ”Ei ihminen voi ymmärtää; sen usko yksin käsittää…”

Jesaja toteaa, että ”niin korkealla kuin taivas on maasta ja niin kaukana kuin itä on lännestä, ovat Jumalan ajatukset korkeammat kuin ihmisen ajatukset.” Myös avioliitosta Jumala on säätänyt että mies ja nainen tulevat yhdeksi lihaksi kun saavat Jumalan siunauksen. He kaksi ovat toistensa tukena ja apuna elämänsä ajan.

Kristinuskon oppikirja on Uusi Testamentti. Siinä nostetaan Jumalan ainoa Poika keskiöön. Luomakunnan alussa Jumalan Henki liikkui vetten päällä. Hän on Isän ja Pojan Hyvä Henki.

Traditio kertoo, että luomistapahtuman alussa sovittiin tehtävänjako. Poika sanoi Isälle: ”Luo sinä niin minä lunastan.” Tarina avaa vain sitä, että Jumalan Poika, Jeesus, oli jo silloin tietämässä, mitä tulee tapahtumaan. Luotu lankeaa tottelemattomuuden syntiin ja joutuu eroon Jumalasta. Jeesus selitti asiaa ihmiseksi synnyttyään monin vertauksin. Yksi niistä on ”Tuhlaajapoika-vertaus”, missä samalla esitellään Luoja Isänä, joka odottaa lastaan palaamaan armotalouteensa. Omavanhurskas vanhempi veli ei Jumalan armoa jaksanut käsittää. Näitä itsevanhurskaita fariseuksia jumaluuden toinen persoona usein joutui puhuttelemaan, mutta lopulta he tappoivat Hänet, Vapahtajansa.

Pyhän Kolminaisuuden päivän toinen nimi on ”Salattu Jumala” Se tarkoittaa, että me tiedämme Jumalasta vain sen verran, mitä Hän itse on meille ilmoittanut Sanassaan. Muu kaikki on kuvitelmaa ja omien kokemusten sanelemaa. Salatun Jumalan ymmärtämiseen tarvitaan ”Uskon silmät” ja Pyhän Hengen valaisema järki. Ihmisen oma memoraatti on todistusarvoltaan heti Jumalan Ilmoituksen jälkeen. Esimerkiksi minä voin todistaa, miten Jumala on minua auttanut aivan arkisissa asioissa ja lähettänyt apulaisiaan auttamaan kun olen ollut hädässä ja kuolemanvaarassa. Jopa taloudellisissa asioissa Herra on rakkaan isän lailla ollut ohjaamassa ja neuvomassa Henkensä kautta.

Päivän evankeliumi päättyy ”kaste- ja lähetyskäskyyn”. Siinä Jeesus kertoo, että Isä on luovuttanut Hänelle vallan taivaassa ja maan päällä. Hän pyytää siinä käskyssä oppilaitaan viemään pelastuksen sanomaa kaikkialle maailmaan kastamalla ja opettamalla. Näin mekin suomalaiset, metsäkansa, olemme saaneet kuulla evankeliumin, ja meille, jotka uskomme on avautunut portti iankaikkiseen elämään Jumalan, Isämme kotona taivaassa. ”Matkalla me oomme täällä kulkein kohti kotia. Kuninkaamme eellä ajaa valkoisessa ratsussa.”

Tällä matkalla : Aamen.