Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306140 kpl

Kasteen lahja

Luukas 3: 15-18; 21-22
********************

”Sillä te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksesssa Jeesuksessa. Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet”(Gal. 3: 25-26)

Rukous: ”Elämän kirjahan kun piirsit, Oi Jeesus myös mun nimeni; mun kuolemasta eloon siirsit, suo, etten vain mä hukkuisi. Ah, auta, ettei mikään vois, mua kädestäsi ryöstää pois.” (V.v.:220: 4)

Kastejuhlat ovat muistoissani parhaita juhlia elämän kaaren alkupäässä. Niihin on yleensä perhe ja suku panostanut paljon. Lapselle, joka on juhlan keskipisteenä on järjestetty kaunis juhlapöytä. Lasta varten on hankittu kastemalja, jos kastetta ei suoriteta kirkossa. Hänelle on valmistettu valkea, pitkä kastepuku koristeineeen, jos suvulla ei ole tarjota perinteitä. Itse muistan tehneeni arvokkaan hopealangalla revinnäistyönä tehdyn helman ja lapsen nimen kastemekkoon. Myöhemmin siihen on tullut kolmen muunkin lapsen nimi. Työ vaati silmiä ja kärsivällisyyttä monien viikkojen ajan.

Pyhä kaste, mistä tässä puhumme, ei ole mikä tahansa vesirituaali. Kaste suoritetaan Jeesuksen käskystä kolmiyhteisen Jumalan nimeen. Se on pyhä liitto, jossa ovat osapuolina itse Taivaan Kuningas ja pieni ihmistaimi. Tuo liitto kestää Jumalan puolelta ikuisesti. Jos lapsi saa oikeaa vanhempien ja kummien rakkautta ja opastusta, hänkin voi hyvällä omallatunnolla vahvistaa liittonsa lähellä aikuisuutta, jolloin hän itse voi päättää, haluaako hän seurata Jeesusta ”opissa, elämässä, kärsimisessä ja kuolemassa”.

Pyhä kaste vastaa osittain ympärileikkausta, jolloin lapsi ja hänen äitinsä pyhitettiin juutalaisuudessa lapsen ollessa kahdeksan päivän vanha. Tosin ympärileikkaus koski vain poikalapsia kun taas kaste kuuluu kaikille. Kaste suoritetaan yleensä noin kahden kuukauden vanhana. Minä synnyin 29.11. Koiviston saaressa ja kastettiin helmikuussa Koiviston kirkossa. Joskus lapsi kastetaan jo pian syntymän jälkeen. Jos hän on sairas, voidaan suorittaa hätäkaste jo sairaalassa.

Miksi kaste on niin tärkeä. Kuten äsken kerroin, Jeesus on käskenyt eli asettanut kasteen uskovaisten käyttöön. Siinä piirretään lapsen nimi taivaan kirjoihin samoin kuin seurakunnan rekistereihin. Kasteen jälkeen lapsi on virallisesti ”olemassa”, häntä ei voi ohittaa. Hän on Jumalan erityissuojelun piirissä. Me puhumme myös suojelusenkelistä, joka näkee joka päivä Jumalan kasvot. Siksi on äärimmäisen tärkeää opettaa kastetulle rukouksen merkitys elämässä.

Ennen Jeesusta Johannes Kastaja suoritti kasteen Jordan virrassa. Hän sanoi tekstissämme, että ”Minä kastan vedellä, mutta minun jälkeeni tulee hän, joka kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella”. Kun Johannes kastoi Jeesuksen, tuli taivaasta ääni: ”Sinä olet minun rakas Poikani, sinuun minä olen mielistynyt.” Pyhä Henki laskeutui alas nähtävllä tavalla, kyyhkysen muodossa.

Kasteessa tapahtuu vanhan Aadamin puvun (perisynnin) riisuminen lapsen päältä ja lapsen päälle puettu valkoinen puku kuvaa Jeesuksen vanhurskautta eli puhtautta Jumalan edessä. Paitsi vettä, tärkeää on veteen yhdistetty Jumalan Sana eli Jeesuksen asetus (Matteus 28: 18-20). Kastekaavassa on myös Jeesuksen sana: ”Minä olen maailman valkeus,joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus.”(Joh. 8:12) Konkreettisena lahjana seurakunnat antavat lapselle vuosikynttilän.

Vanha virsi kasteesta opettaa: ”Sä sääsit, Jeesus, kastehen elämän vedeks meille. Sun sanas veteen yhtyen tuo armon langenneille. Sä voimallasi kastehen, oot armovedeks luonut. Sen kuoloks vanhan ihmisen ja uuden synnyks suonut; elävän toivon tuonut.” Tässä uskossa: Aamen.