Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306144 kpl

Sydämen puhetta Jumalan kanssa.

Luukas 11:5-15
****************************

Vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.”(Jaakob: 5:16b)

Rukous: ”Puolees, Jeesus, rukouksin, huokauksin, käännyn köyhä syntinen. Auta alla ahdistusten, kiusausten, riennä luokse vaivaisen. /Poista kaikki, mikä estää, anna kestää vielä laupeutesi.Kun mua vaivat painaa maahan, Herra, saanhan, Sulta voimaa voimaksi. / Suostuta mua ristiin, vaivaan, että taivaan vaivan jälkeen saavutan, että saan , oi Auttajani, Kuninkaani, luonas kruunun kirkkahan.””(V. 353: 1,4-5)

Mikä se on, joka voittaa maailman? Vastaus: Meidän uskomme”. Vanhan Testamentin rukoussunnuntain teksti kertoo Israelin taistelusta amalekilaisia vastaan. Sotapäällikkönä oli Joosua, mutta Mooseksen piti mennä vuoren huipulle rukoilemaan Herralta apua. Hän otti mukaansa veljensä Aaronin ja Huurin. Juutalaiseen tapaan rukous tapahtui seisaaltaan kädet taivasta kohti ojennettuina. Niin kauan kuin Mooseksen kädet olivat ylhäällä’, israelilaiset olivat voitolla. Jos kädet vaipuivat, amalekilaiset olivat voiton päällä. ”Rakkaus on kekseliäs”: niinpä Aaron ja Huur keksivät, että kun Mooses väsyy, hän saa istua ja apumiehet pitivät Mooseksen käsivarret ylös suunnattuina. Sillä keinoin israelilaiset voittivat.

Varsinainen evankeliumi tälle rukoussunnuntaille on otettu Luukkaan evankeliumin luvusta 11. Luvun alussa Jeesus opettaa oppilaitaan rukoilemaan :”Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi, tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa: anna meille joka päivä meidän jokapäiväinen leipämme; ja anna meille meidän syntimme anteeksi, sillä mekin annamme anteeksi jokaiselle velallisellemme, äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.”- Rukous-oppitunnin jälkeen Jeesus kertoo, minkä vuoksi ystävä nousee antamaan ystävälleen keskellä yötä leipää. Sen vuoksi, että pyytäjä pyytää hellittämättä, vaikka saakin aluksi kieltävän vastauksen. Jeesus kehottaa esimerkin avulla rukoilemaan hellittämättä, ”sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttajalle avataan.” Samalla tavalla pyhä apostoli Paavali kirjoittaa esim. tessalonikalaisille ja muuallakin kirjeissään: ”Rukoilkaa lakkaamatta, Kiittäkää joka tilassa. Sillä se on Jumalan tahto teihin nähden Kristuksessa Jeesuksessa.” Paavali kehottaa myös esirukoukseen, että Jumala katsoisi armollisesti uskossaan heikkoja ja vajavaisia veljiä ja sisaria.

Psalmit ja virret ovat suurelta osalta rukouksia. Rukousten ohella Jumalan Sana opettaa ja neuvoo taivaan tien kulkijoita. Aaaronin ja Huurin tapaan tänä aikana, jota elämme, on syytä rukoilla lakkaamatta varsinkin nuorten ja lasten puolesta. Meitä neuvotaan jo Vähässä Katekismuksessa vuodattamaan huolemme ja tarpeemme Isämme ”harteille”. Pimeässä emme eksy, jos seuraamme Jumalan lakia (Mooses) ja otamme silmiemme valoksi Armon auringon (Jeesus). Jumalan Pyhä Henki on sitä varten, että Hän selittää meille Jumalan Sanaa uskon kautta. Hän valaisee ymmärryksemme viettelysten ja kiusausten maailmassa.

Suo, Jeesus, paras opettaja, mun itseäni tuntea. Ja Sulle, rakas Vapahtaja, mun sydämeni avata: ett´ tilani mä tuntisin ja Sulta avun löytäisin.” Näin turvallisesti sanomme: Aamen.