Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:302169 kpl

I Adventtisunnuntai

Luukas 19: 28-40
*****************

Iloitse suuresti, tytär Siion, riemuitse tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja Hän on , on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.” (Sak. 9: 9; 1938)

Rukous: ”Käy, Herra Jeesus, luokseni, tee sydämeeni majasi! Sä sinne armo, autuus tuo. Sun asuntos sen olla suo. Mua iloon taivaan johdata, ett´ luonas saan ain´ asua. Jo kohta Herra, saavutkin, niin, amen, Jeesus, rakkahin.”(V.v. 2: 5)

I Adventtisunnuntai aloittaaa uuden kirkkovuoden. Tällä kertaa aloitamme 3. vuosikerran. Sen hyvä sanoma on otettu evankeliumista Luukkaan mukaan. Kaikki evankeliumikirjat opettavat tästä sunnuntaista samaan tapaan. Tässä kertomuksessa Jeesus sanoo opetuslasten ilolauluista närkästyneille fariseuksille: ”Jos nämä olisivat vaiti, niin kivet huutaisivat.”

Minkä vuoksi opetuslapset niin kovalla äänellä julistivat Jumalan suuria tekoja ja lauloivat: ”Siunattu olkoon Hän, joka tulee Kuningas Herran nimessä; rauha taivaassa ja kunnia korkeuksissa.”? Pyhän Hengen ilmoituksesta opetuslapset ymmärsivät, että profeettojen ennustukset olivat nyt täyttymässä. Profeetat olivat ennustaneet, että Taivaan ja Maan Kuningas tulee kohti Jerusalemia nuoren varsan selässä. Jeesus oli käskenyt pari opetuslastaan hakemaan kylästä niin nuoren ja vielä sidotun varsan, ettei kukaan ihminen ollut vielä ratsastanut sillä. Kertomuksen kohta tuo mieleeni ajan pauloihin sidotun nuoren ihmisen, jonka vain Jeesus voi päästää syntiensä siteistä ja orjuudesta. Sellaisia on myös meidän ajassamme tuhansittain. Tosin nykyisin puhutaan riippuvuuksista ja mielenterveyden ongelmista. Kaikkien ihmisten, myös aikuisten nykyajan synti on itsekkyys, kovuus toisia ihmisiä kohtaan ja oman edun tavoittelu: ”Write or wrong: My cantry”.(Oikein, väärin, kokoon käärin.)

Opetuslapset tekivät Jeesuksen käskyn mukaan. He riisuivat omat vaippansa aasin päälle ja Jeesus istuutui siihen. Sanoma Jeesuksen tulosta Öljymäelle kiiri Jerusalemin ympäristöön niin, että naiset ja lapset ja varmaan miehetkin kiiruhtivat tien vierelle katsomaan Kuninkaan tuloa. He levittivät lehviä ja vaatteita tuloväylälle ja huusivat sekä lauloivat H o o s i a n n a (Herra auta!). He odottivat Israelin Pelastusta. Luultavimmin heistä suurin osa oli köyhiä, vammaisia ja sairaita. Fariseusten reaktio oli sellaista kansaa halveksiva. He sanoivat: ”Tyhmä kansa, joka ei tunne lakia!” Toisaalta he tämän kansan reaktion vuoksi pelkäsivät, että ”koko maailma juoksee Hänen perässään!” He myös alkoivat suunnitella, miten saisivat Jeesuksen surmatuksi. Hoosiannan laulaminen todisti heille, että köyhä kansa todella uskoi Jeesuksen tuovan heille pelastuksen. Jeesukseen uskovaiset ovat aina tulleet vihatuksi Jeesuksen nimen yhteydessä. Luukas sanoo Apostolien Teoissa: ”He vainosivat sitä TIETÄ…” Me jälkikristillisen ajan uskovaiset tiedämme, että ”Jeesus on T I E, totuus ja elämä”, pelastukseksi jokaiselle, joka Häneen uskoo!

Jeesus rakasti Hoosiannaa laulavia lapsia ja aikuisia. Hän sanoi yksikantaan fariseuksille: ”Jos nämä olisivat vaiti, alkaisivat kivet huutaa!” Evankelista sanoo, että kansa ei ainoastaan laulanut, vaan he myös julistivat voimallisesti Herran voimallisista teoista, joita he olivat omin silmin nähneet. Henkilökohtainen memoriaatti satuttaa eniten epäuskoista väkeä. Se onkin uskontotieteen mukaan toiseksi korkein taso kirjoitetun Jumalan ilmoituksen jälkeen. Siis se, että vaikkapa minä kertoisin, mitä Herra on minussa saanut aikaan. Tässä yhteydessä muistan tutkimuksistani erään uuskirkkolaisen ex-rosvon kysymyksen kirkkoneuvostolta: ”Miksi te nyt vainoatte minua, kun olen saanut parannuksen armon, mutta ette silloin kun tein kaikenlaista pahaa paikkakunnalla?”

Me, Herran armon omaksemme saaneet, voimme tänään yhtyä Hoosianna-lauluun. Me voimme myös ihan suomeksi rukoilla, että Herra edelleen auttaisi meitä, läheisiämme ja Suomen kansaa. ”On ilman Herraa huoneemme hiekalle rakennettu. Se vaikka oisi vuorelle lujasti perustettu. Kun vaarain virrat kuohahtaa, kun ajan myrskyt riehahtaa, ei jälkeä jää siitä.”(Julius Krohn)

Kiitetty olkoon Hän, joka tulee »Herran nimessä! Hoosianna korkeuksissa.” Aamen.