Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:302012 kpl

Palmusunnuntai

Matteus. 21: 12-22
*******************

”Sanokaa tytär Siionille: ´ Katso, sinun Kuninkaasi tulee sinulle hiljaisena ja ja ratsastaen aasilla, ikeenalaisen aasin varsalla´.”(Matt. 21: 5)

Rukous: ”Auta, että askeleissas ristin tietä kulkisin. Eksymästä, horjumasta, estä Jeesus kallehin. Uskoa ja rakkautta, toivoa Sä lisää myös. Anna voimaa taistelussa, täytä alkamasi työs./ Oi, Sun ristis, haavas kertoo armostasi parhaiten. Kaikki muu on turhaa mulle, kun mä niitä katselen. Rakas Jeesus haavoihisi, minut kätke kokonaan. Kätke siksi kunnes noudat luokses taivaan kunniaan.”(V.v.:365: 2,4)

Yleensä Vapahtajamme Jeesus kuvataan sosiaalisena, rauhaa rakastavana, jopa puolustuskyvyttömänä maalaispoikana. Tämän päiviän evankeliumissa Jeesus esiintyy toisenlaisena. Hän menee pyhäkköön, ehkä Jerusalemin temppeliin, ja ajaa ulos kaikki ostajat ja myyjät, sekä kaataa rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkystenmyyjäin istuimet kumoon. Sitten Hän vielä selittää heille: ”Minun huoneeni pitää kutsuttaman rukoushuoneeksi, mutta te teette siitä ryövärien luolan.”

Tapahtuman jälkeen tulee Jeesuksen tykö sokeita ja rampoja, jotka Jeesus parantaa. Mutta kun ylipapit ja kirjanoppineet näkivät ne ihmeet, mitä Jeesus teki jakuulivat, kun lapset lauloivat ”Hoosianna Daavidin Pojalle!”, niin he närkästyivät. He kysyivät Jeesukselta: Kuuletko, mitä he sanovat?Jeesus vastasi: ”Kuulen, ettekö ole koskaan lukeneet: ´Lasten ja imeväisten suusta sinä olet valmistanut itsellesi kiitoksen´.” Sitten Jeesus jätti nuo riitelemään tulleet ylimykset ja meni Betaniaan yöksi.

Tämän palmusununtain aikana v. 2024 suomalaiset ylipapit ja kirjanoppineet tekevät Raamatun ihmeistä satuja. He sanovat, että heidän ymmärryksensä on parempi kuin 2000 vuotta sitten. Heissä on ylpeyden (pride) henki. He ajattelevat, että Jumalan Sana ei olekaan enää uskovien ohjenuora. Kuten valistuksen vuosisadalla, heidänkin mielestään järki ja usko eivät enää ole ristiriidassa. - Ei olekaan, jos ihmisille annetaan lupa muuttaa Jumalan Sanaa ja riistää siltä arvovalta. Samalla tosin riistetään ihmisiltä Jumalan sanan luoma turva ja tulevaisuuden toivo. Siksi tarvitsisimme kipeästi lapsia ja nuoria, jotka laulavat suureen ääneen: ”Hoosianna Daavidin Pojalle!” Sillä lastenkaltaisten on Jumalan valtakunta.

Palmusunnuntai on startti hiljaiselle viikolle, jonka päässä on pitkäperjantai ja pääsiäinen. Hiljaisen viikon aikana pidettiin nuoruudessani joka ilta ahtisaarnoja, joissa luettiin kertauksena Jeesuksen uhritie eli alennustie, kuten otsikko sanoo. Tarkoitus on seurata ja katsoa, mitä synti on saanut aikaan. Lapsena meitä kauhistuttti ihmisten pahuus, kun katselimme pienen sielumme silmin Jeesusta ristin päällä. Ja jälleen muistuu mieleen kaksivuotiaan Paulin reaktio Oikotien vanhainkodin pääsiäisjuhlissa. Hän ryöstäytyi sylistäni ja osoitti vanhusten tekemää mosaiikkityötä ja huusi lapsen kielellä: ”Kato, Jeesus ristissä päällä”. Vanhukset sanoivat juhlan lopussa, etteivät he olleet koskaan kuulleet niin puhuttelevaa saarnaa kuin tuli lapsen suusta.

Niinpä yhdymme vanhan Siionin Laulun sanoihin: ”Käy, Siion, katsomaan Jeesuksen askeleita yrttitarhan tantereell´! Siell´ Hänen näemme kärsivän tähtemme; Jeesus on yksin tehnyt raskaan työn. / Oi, viaton Karitsa! Sun täytyy valittaa, helvetin laineet kun päällesi käy; murhe ja vapistus, kuoleman kauhistus, kaatavat, Jeesus, Sun kasvoilles./ Jeesus on ostanut, kuolost´ meit´ nostanut, omalla verihiellään. Jeesus on kärsinyt, ristillä tuskat nyt, kuoleman kuoli Hän tähtemme.”

Ja vielä lopuksi: ”Kiitos Sulle, kiitos, Kiitos Sulle, kiitos. O veljen´, o veljen´ Sinun armosi edest´ , joka Isäsi lapseks´ minun olet ostan´. En taida, en taida kuin tulisi kiittää!/ Mutta viimein taivaass´, koska pääsen vaivast´ , saan Sinua kiittää täydellisest´ aivan. Siellä voima ei puutu, siellä sielu ei suutu, se ilo, se ilo ei koskaan muutu”. Aamen.