Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306140 kpl

Antakaa toisillenne anteeksi

Matteus 18: 15-22
***********************

Te tosin tarkoititte minulle pahaa, mutta Jumala on kääntänyt sen hyväksi.”(Joosef sanoi nämä sanat veljilleen, jotka olivat panneet hänet kaivoon ja valehdelleet isälleen; I Moos. 50:20a)

Rukous: ”Sun, Jeesus, veres tähden suo anteeks syntini. Suo Sanas ruokaa mulle, mun kanna kuormani. Pois poista kaikki hätä, suo leipää elävätä, mun sydämelleni.”(V.v. 190: 4)

Kuulin tänään lakisaarnan tästä päivän evankeliumista. Puhuja oli sitä mieltä, että aina on pakko antaa anteeksi toiselle ihmiselle, jos haluaa päästä taivaaseen. Puhuja perusteli mielipiteensä vetoamalla Jeesuksen opettaman Isä-meidän-rukouksen kohtaan. Kyllä Jeesus todella sanoi muuallakin, että ”ellette anna anteeksi lähimmäisellenne, ei teidän Taivaallinen Isännekään anna teille anteeksi.” Mitä siis tästä tärkeästä asiasta pitäisi ajatella pienen tomuhiukkasen näkökulmasta. Vanhan Testamentin lukukappaleen lopussa Herra sanoi, että Hän tekee Aabrahamin jälkeläisiä niin paljon kuin maan tomua on. Ja jos pystyt laskemaan maan tomun, niin tiedät jälkeläisten määrän. Jossain muualla Raamatussa mainitaan, että ”Herra muistaa meidät tomuksi.”

Päivän evvankeliumin kohtaa Matteuksen 18-luvussa kutsutaan ”Kristuksen kirkkolaiksi.” Jeesus sanoo siinä, että: ”jos veljesi rikkoo sinua vastaan, mene ja nuhtele häntä kahdenkesken….” On siis kysymys kahden samanvertaisen ihmisen keskinäisestä sanailusta tai petoksesta. Esimerkiksi sanallinen loukkaus voisi olla kyseessä. Realisesti ajatellen Jeesuksen neuvo tuntuu toivottomalta: Ihmiset paiskovat ovia toisen edestä tai puhelinluurin korvaan, jos yrittää mennä rakentamaan rauhaa pahantekijän kanssa. Muistan auskultointiajalta tri T.P. Virkkusen neuvoneen, että riidan molempien osapuolten on viisainta rukoilla, että Jumala pehmittäisi sydämiä ja auttaisi nöyryyteen molempia. Silloin lähestyminen olisi mahdollista, eikä riita syvenisi.

Kun sitten ajattelee tuota Pietarin kysymystä: ”Kuinka monta kertaa pitää antaa anteeksi? Ihan seitsemänkö kertaa?” Jeesus vastasi siihenkin, että 70x7 eli 490 kertaa. Kuka nyt noita kertoja rupeaisi laskemaan. Luukas sentään lupaa helpotusta sanomalla: ”Jos veljesi katuu, niin anna hänelle anteeksi.” Automaattinen anteeksiantaminen onnistuu vain äidin ja lapsen välillä, jos sittenkään joka tapauksessa. Kiusaamistapauksissa voisi olla niinkin, että jos kiusattu antaa vain hiljaa anteeksi, häntä kiusataan yhä enemmän. Se ei varmaan ole Jumalankaan tarkoitus.

Yleinen käytäntö ilman katumusta on se, että kerrotaan koko lähiympäristössä, mitä pahaa tehnyt veli on saanut aikaan. Vieläpä suurennellaan ja haalitaan kokoon ihmisiä, jotka vahvistavat, että se oli ihan oikein hänelle. Juoruilulla saadaan paljon pahemmaksi monet tilanteet, jotka olisi voinut selvittää rauhanomaisesti tai hymyillen.

Jumalan Sana neuvoo elämään rauhassa kaikkien ihmisten kanssa. Itsekäs ihminen ilman nöyrää itsetuntemusta on hyvin herkkä haavoittumaan ja haavoittamaan. Oikeassaolemisen synti voi sumentaa jopa suurten ryhmien silmät. Siksi Jeesus kieltää myös tuomitsemisen: ”Millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan.” Rukouksen avulla voi oppia ulos tuomiohengestä ja oikeassaolemisen taakasta. Sillä yleensä ihmiset puolustavat omaa totuuttansa. He eivät ainakaan helposti tunnusta olevansa väärässä.

Joskus sanotaan, että ”aika parantaa haavat”. Ei aika paranna mitään. Jeesus parantaa. Hän puhdistaa katuvan syntisen lumivalkeaksi ja villanpehmeäksi. Omalla sovintoverellään. Kun oikein saa kokea Jumalasta tulvivaa rakkautta, ei enää tunnu pahalta toisten loukkaukset tai haavoittamisen halun. Muistan omasta kokemuksetani, kun minua oli työpaikallani tahallisesti loukattu monta vuotta, miten Herra auttoi. Loppuaikoina olin kuin ilmapallon sisällä. Eivät lyönnit enää sattuneet. Sitten Herra lähetti auttajia, joilla oli sananvaltaa tässä maailmassa. Siitä ylistys ja kiitos Hänelle. Minä saatoin sanoa, kuten Joosef: ”Te tosin tarkoititte minulle pahaa, mutta Herra on kääntänyt kaiken hyväksi.” Pyhän Hengen avulla jaksaa antaa nuokin hirvitykset anteeksi. Aamen.