Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306167 kpl

Mikkelinpäivä

Mattteus 18: 1-6; 10
*****************

Herra sanoi: Minä lähetän enkelin sinun edellesi varjelemaan sinua tiellä ja johdattamaan sinua siihen paikkaan, jonka minä olen valmistanut.”(2.Moos. 23: 20; 1938)

Rukous: ”Enkelis, Herra, lähetä minua täältä lähteissä taivaaseen luokses tuomaan. Myös ruumiini, kun poveen maan Sun nimehesi siunataan, Sun ota armos huomaan. Kun herätät mun kuolosta, suo kasvojas mun katsella ja kirkkauttas iäti uudessa taivahassasi. Oi Jeesuksein, mun turvani, mun turvani, nyt kuule huokaukseni.”(V.v. 323: 3)

Kuten Vanhan Testamentin lukukappaleen alussa todetaan, enkeli on Jumalan sanansaattaja eli lähettiläs. Enkelin tehtävä onnistuu, jos ihminen on kuuliainen ja kohtelias enkelille, eikä pahoita hänen mieltään. Herra lupaa olla vihollisten vihollinen ja hävittää ne, jotka sotivat Israelia vastaan.

Epistolateksti käsittelee myös enkelien tehtäviä. ”He ovat kaikki palvelevia henkiä, palvelukseen lähetettyjä niitä varten, jotka saavat autuuden periä.” (Hebr. 1:14; 1938)

Päivän evankeliumissa opetuslapset kysyvät Jeesukselta ”Kuka on suurin taivasten valtakunnassa?” Jeesus kutsui luoksensa lapsen ja asetti hänet opetuslasten keskelle. Sitten Hän vastasi: ” Totisesti minä sanon teille: ellette käänny ja tule lasten kaltaiseksi, ette pääse taivasten valtakuntaan; sentähden, joka nöyrtyy tämän lapsen kaltaiseksi, se on suurin taivasten valtakunnassa, ja joka ottaa tykönsä yhden tämänkaltaisen lapsen, se ottaa tykönsä minut. MUTTA joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja upotettaisiin meren syvyyteen.” Vielä Hän lisäsi: ” Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä pienistä, sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina minun Isäni kasvot, joka on taivaissa.”(Matt. 18: 1-6;10; 1938)

Tätä evankeliumitekstiä käsiteltäessä usein jää huomaamatta, että Jeesus puhuu lapsen uskosta. Hän siis hyväksyy lapset uskovaisten joukkoon, jopa esikuvaksi aikuisille uskovaisille. Hän korostaa, että aikuinen ei saa vietellä lasta, ei ainuttakaan pientä, joka uskoo Jeesukseen. Onhan tämä nykyajan ihmisten mielestä kovaa puhetta; että myllynkivi kaulaan ja meren syvyyteen. Voisi varmaan kuulostaa ”vihapuheelta”. Joku pappihan on kirjoittanut kirjan, jonka mukaan ”kaikki pääsevät taivaaseen”.

Lapsille ja nuorille tämä nykymaailman meno tuottaa mielenterveysongelmia. Eipä ole vanhempien ja opettajien elämäkään sellaista, että sopisi lapsen kasvulle esikuvaksi.

Onneksi Jumalalla on ainakin kaksi taivasta. Jeesus käyttää ilmaisua: ”taivaissa”, joka muuten on myös ”Isämeidänrukouksessa” heti alussa: ”Isä meidän, joka olet taivaissa!”

Luther opettaa, että Jumalalla on kaksi valtakuntaa: ”Armon valtakunta” maan päällä ja ”Kunnian valtakunta” taivaassa. Armon valtakunnan keskiössä on ”armoistuin”, jonne saapi mennä joka aika, kun on nälkä tai jano. Jeesushan opetti: ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan”. Kunnian valtakuntaan pääsee, kun on uudestisyntynyt Jeesus-oven kautta. Ilmestyskirja kertoo, millainen istuin on kunnian valtakunnassa. Siellä puhutaan ainakin ”valkeasta istuimesta.” Se on myös tuomioistuin, jonka edessä kaikki polvistuvat. Eikä sen tuomioistuimen päätöksistä voi valittaa.

Onko enkeleitä? Kyllä on. Olemme nähneet monien ihmisten viime hetkellä hymyilevän ikäänkuin joku tulisi vastaan. Vanhukset myös iloitsevat, jos ihmisenkeli kertoo hartauspuheessa, että vanhuksen ei tarvitse tuntea yksinäisyyttä, sillä oma enkeli valvoo vieressä. Sillä se, joka on nöyrtynyt lapsen osaan Jumalan edessä, saa pitää suojelusenkelinsä aikuisena ja vanhanakin. Oma enkeli johdattaa ja varjelee Jumalan käskystä Hänen omiaan, Tiedämme myös, että kerran valkenee rauhan ranta ja kuuluu enkelien laulu: ”Jo silmihini siintää isänmaa ihana, ja korvihini kaikuu kanteleitten pauhina.” Aamen.