Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278581 kpl

Kiitollisuus

Johannes 5: 1-15
*****************

Maan ääristä kuulemme ylistysvirret: ´Ihana on vanhurskaan osa!´” (Jes. 24:16a; 1938)

Rukous:”Maan ja taivaan Luojan kiitos soikohon, kaikkein lahjain suojan, armo suuri on! Herra neuvoillansa tiemme viitoittaa, lupauksistansa sielu rauhan saa. Kiitos, Herra taivaan, kun suot lastes vaivaan lahjas runsahimmat.”(V.v.: 417: 1)

Sana kiitollisuus peittää alleen kiitollisen mielen kaikki tahot. Ihminen, jolla on kiitollinen mieli, on voittanut elämässään monta pahaa. Sanotaan, että ”Kiitosvirren sävelet karkoittavat pahat henget.” Se kyllä pitää paikkansa. Silmiä avaavia kirjoja aiheesta on kirjoittanut Carothers niminen kirjailija. Hän on esimerkkikertomuksensa lähteeksi löytänyt apostolin sanat: ”Kiittäkää joka tilassa.” Jos sydän on täynnä kiitollisuutta Jumalaa ja miksei myös läheisiä ja ystäviään kohtaan, niin eipä siihen sydämeen sovikaan enää katkeruutta, pahansuopaisuutta, vihaa, ahneutta tai kateutta. Onnellinen se ihminen, jolla on kiitollinen mieli.

Joskus olen tavannut masentuneita ihmisiä, jotka eivät näe elämässä toivoa taikka tulevaisuutta. Joskus on ollut kyseessä niin läheinen ihminen, että olen uskaltanut kysyä, muistaako hän mitään asiaa elämässään, mistä hän voisi kiittää. Jos oikein paperin ja kynän kanssa voi laittaa ylös kiitollisuuden aiheita vaikkapa laposuudesta asti, niin kyllä melkein jokaiselta löytyy jotakin, mistä voisi ihan sydämestään olla Taivaalliselle Vanhimmalle kiitollinen. Monet muistavat, ehkä jo edesmenneet vanhempansa, jotkut onnelliset vuodet avioliitossa tai koulussa. Jotkut muistavat hyvät harrastukset, joihin riitti voimaa ja iloa. Monet muistavat tuottoisat työvuodet, kodin rakentamiset ja lasten syntymät.

Suurin kiitollisuuden aihe on uskovaisille se, että Jeesus on etsinyt ja löytänyt heidät pimeydestä valkeuteen, synnin yöstä armon osallisuuteen. Kiitos ja ylistys on osoitettu Isälle, joka uhrasi rakkaan, ainoan Poikansa lunastamaan ihmisiä iankaikkiseen elämään. Siitäkin ollaan kiitollisia, että Pyhä Henki on antanut voiman tarttua evankeliumin lupauksiin. Lapsuudesta ja nuoruudesta muistan, miten seuroissa jotkut yletyin käsin kiittivät Jeesusta: ”Herra Jeesus, ole kiitetty!” Kadulta löytynyt viipurilaistyttö kirjoitti kokonaisen laulun, jossa on monta säkeistöä. Jokaisen lopussa ovat sanat: ”Ole kiitetty Herrani, Jeesus, ole kiitetty, kiitetty!”

Päivän evankeliumissa Jeesus tulee Beetesdan lammikolle, jonka rannalla makasi 38 vuotta sairastanut mies, yksinäinen ihminen. Hänellä ei ollut ketään, joka näiden vuosien aikana olisi huomannut hänet ja hänen avuntarpeensa. (Miten hän sai ruokaa ja puhtautta niin pitkän ajan kuluessa, emme tiedä. Apua sairauteensa hän ei ainakaan saanut). Uskonnolliseen hätään viittaa se, että lammikon nimi oli ”armon huone/talo”. Koska Jeesus on tässä esimerkkitapauksessa keskeinen henkilö, 38 vuotta tarkoittanee todella synninsairautta, johon sikäläiset omavanhurskaat fariseukset ja kirjanoppineet eivät osanneet sanoa juuta eikä jaata. Mikko Saarenpää kirjoittaa laulusssaan: ”Alasti raukka makasin syvissä haavoissa, murheessa, tuskiss´ kovissa ja kuolon kuopassa./ Mua painoi tunto kuoleman, helvetti peljätti, jonka laki pyhä Jumalan, oikeaksi todisti.” Mikkoakin auttoi Jeesuksen ja Hänen apulaistensa tulo paikalle: ”Anteeks on synnit annettu Jeesuksen veressä ja vääryytesi maksettu veressä pyhässä.” Ja sitten se tapahtui: ”Tästä sain rauhan tunnolle ja levon suloisen, josta nyt laulan Isälle ijäisen kiitoksen./ Näin tein mä liiton ijäisen, seuraamaan Jeesusta, ja armostansa palkaksi vielä Pyhän Hengen sain.”

Jeesus kulkee edelleen kohtaamassa ihmisiä, jotka ikävöivät parempaa elämää ja vapautta syntien ja maailman orjuudesta. Hän muuttaa ihmisten mieliä epäuskosta uskoon, epätoivosta toivoon ja rakkauden puutteesta toimivaan rakkauteen. Uskon syttyessä ihmisille tulee palava halu levittää tietoa parhaasta lääkäristä ja auttajasta, Jeesuksesta. Pelko maailman hyväksynnän puutteesta jää taka-alalle ja kiitollinen mieli saa aikaan rohkeuden ja voiman heitellä pelastusrenkaita hädässä oleville maailman meressä räpiköiville lähimmäisille.

Mekin haluamme olla Jeesuksen apulaisia, missä vain meitä tarvitaan. Aamen.