Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278575 kpl

Totuus ja harha

Matteus 7: 13-14
*******************

Katso, totuutta sinä tahdot salatuimpaan saakka, ja sisimmässäni sinä ilmoitat viisauden. Puhdista minut isopilla, että puhdistuisin, pese minut, että minä lunta valkeammaksi tulisin.” (Ps. 51; 8-9; Daavidin katusmuspsalmista)

Rukous: ”Suo, etten horjuisi mä koskaan totuudesta, ja että kieleni estäisin turhuudesta. Hallitse minua, ett´ oikein puhuisin, kun tulee puhua, sen taiten tekisin.”(V.v.: 387:3)

Jumala on antanut pyhät käskynsä meille ihmisille noudatettavaksi. Niistä huokuu syvä rakkaus ja suojelemishalu langennutta ihmiskuntaa kohtaan. Kahdeksas käsky lienee yksi eniten rikottu käsky. Siinä Herra kieltää lausumasta väärää todistusta lähimmäisestä. Hän tietää, mitä surua ja hätää seuraa siitä, jos ihmisestä lausutaan tuomioita, jotka eivät ollenkaan osu oikeaan ihmiseen. Voi syntyä epäsopua perheeseen, jopa väkivaltaa ja eroamisia rakkaimmista ihmisistä. Siitä seuraa työpaikkakiusaamista ja lapsilla koulukiusaamista. Joku voi jopa päätyä itsemurhaan, jos häneltä ilman syytä viedään kaikki ajallinen, mihin hän on turvansa perustanut. Luther neuvoo käskyn selityksessä mieluummin puhumaan lähimmäisestä hyvää kuin panettelemaan häntä. Panettelun ja valhepuheen kieltää myös Raamattu.

Sananlaskuissa todetaan, että ”totuus ei pala tulessakaan”, mutta myös, että ”totuuden puhujalle ei löydy yösijaa.” Pahantekijät välttelevät niitä ihmisiä, jotka näkevät silmistä ja ”korvien asennosta”, kuka valehtelee ja kuka puhuu totta. Puhutaan myös ”valkeasta valheesta”, kun joku tahtoo hätätilanteessa päästä kuin ”koira veräjästä.” Valehtelijaan ei pitemmän päällä enää kukaan luota. Vanhempina aikoina Suomessa opetettiin lapsille rehellisyyttä suurimpana arvona. Jopa suuria kauppoja uskallettiin silloin tehdä ”kättä päälle”-menetelmällä. Nykyisin on huijareita joka lähtöön. Varsinkin kilttejä ja vanhoja ihmisiä käytetään väärin omaksi edukseen. Päivän Psalmissa tosin sanotaan suoraan, että :”Vaikka jumalattomat rehottavat kuin ruoho, vaikka väärintekijät nyt kukoistavat, he tuhoutuvat, katoavat ikiajoiksi.”(Ps. 92:8)

Yläolevassa katumuspsalmin kohdassa sanotaan, että Jumala tahtoo totuutta ”salatuimpaan saakka”. Ennen puhuttiin esimerkiksi ”kaappijuopoista”. Juoppous on ns. ”julkisynti”, mutta monilla ihmisillä oli taipumusta salata omat helmasyntinsä. Niihin kuului aikanaan myös homous. Monilla itseään uskovaisina pitävillä ihmisillä saattoi olla joku salainen synti, josta he eivät mistään hinnasta voineet luopua. Se oli todellisuudessa kuitenkin yksi este sille, ettei Jumalan siunausta saatu nauttia.

Jeesus sanoi jäähyväispuheessaan, että ; ”Minä olen tie, totuus ja elämä, ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani”. Tämän päivän evankeliumissa Jeesus neuvoo kulkemaan sisälle ahtaasta portista, sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monet ovat sen tien valinneet. Toisaalla Hän opettaa, että Hän itse on lammashuoneen ovi, mistä lähtee se kaita totuuden tie. Ilmestyskirjassa kerrotaan, että , jos Jeesus avaa sen oven, kukaan ei voi sitä sulkea. Hän neuvoo menemään polvilleen, kun tulee ahtaalle ovelle. Se tarkoittaa tämän neuvon tottelemista: ”Jokainen anova saa, jokainen etsivä löytää ja jokaiselle kolkuttavalle avataan.”

Vanha hengelllinen laulu opettaa: ”Totta sekä oikeaa, horjumatta puolla. Herran tiellä ihanaa elää on ja kuolla.” Joskus vaaditaan todella rohkeutta, että uskaltaa oikaista väärin opettavaa lähimmäistä. Jeesus jatkaa: ”Mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät”. Ja heti sen jälkeen Jeesus varoittaa: ”Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia.” Kaikki se, mikä vie meitä eroon Jumalasta on harhaa eli väärää opetusta. Siksi tarvitsemme kipeästi Jumalan Pyhän Hengen läsnäoloa, ettemme joudu hengellisen huijauksen kohteeksi.

Rukous: ”Sä pue heikot kulkijat Sun matkavaattehellas. Voitele silmät sokeat Sun silmävoitehellas. Tuo sanas lyhty käteemme, kärsimysmuotos eteemme, aseta, Herra, aina”.

Tässä toivossa Aamen.