Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278575 kpl

Armahtakaa

Johannes 8: 2-11
*****************

Minä luotan Sinun armoosi, saan iloita sinun avustasi.”(1992)-”Mutta minä turvaan Sinun armoosi; riemuitkoon minun sydämeni Sinun avustasi. Minä veisaan Herralle, sillä Hän on tehnyt minulle hyvin.”(1938) (Ps.13:6)

Rukous: ”Oi, armahda Kristus, niin kaita on tie, mi kiusatun kulkijan kotihin vie. Kun tuntoa polttivat tuomiot lain, niin armosta syntini anteeksi sain”(V.: 438: 1)

Tänään 2/7 2023 olen saanut kuunnella monta saarnaa, yhden myös päivän aiheesta. Heinäkuun alussa vietetään Suomessa joka vuosi herätysliikkeittemme kesäjuhlia, tänään kuulimme SLEY:n kesäjuhlajumalanpalvelusta Toholammilta ja SRK:n suviseuroja Kauhavalta. Molemmissa juhlissa julistettiin armon evankeliumia. Suviseuroissa saarnattiin päivän aikana varmaan satoja kertoja syntien anteeksiantamuksen evankeliumia ”Jeesuksen nimessä ja veressä”. Armoa ja anteeksiantamusta luvattiin Taivaan Isän sydämeltä asti suurimmalle syntisellekin, ihan ilmaiseksi.

Päivän aiheena on ”Armahtakaa!” Kaikkein ehdottomin käsky tulee apostoli Paavalilta Roomalaiskirjeen toisesta luvusta, jossa apostoli puhuu tuomitsemisesta. Hän kirjoittaa: ”Oi ihminen, et voi millään itseäsi puolustaa. Olitpa kuka hyvänsä sinä, joka tuomitset. Sillä sinä, joka toista tuomitset, siihen sinä itsesi syypääksi tuomitset, koska sinä, joka tuomitset, teet samoja tekoja.”. Kyllä muistamme, että itse Jeesus on vakavasti varoittanut monissa yhteyksistä tuomiovallan varastamisesta Jumalalta, joka pääsääntöisesti armahtaa Poikansa uhrikuoleman kautta katuvaista syntistä.

Vanhan Testamentin päivän tekstissä kerrotaan tuttu kertomus kuningas Davidin suuresta lankeemuksesta. Katsotaan, missä järjestyksessä Jumalan valtakunnassa hoidetaan kuninkaan sielua. Davidin kimppuun ei kukaan ”uskovainen” hyökännyt neuvomaan. Raamatussa kerrotaan, miten hellävarainen Taivaallinen Isä oli langenneelle kuningasparalle. Herra lähetti profeetta Naatanin asialle. Naatan kertoi tarinan, miten eräässä kaupungissa oli rikas ja köyhä mies. Rikkaalla oli monta lammasta, mutta köyhällä vain yksi pieni karitsa. Kun rikkaalle tuli vieras, hän teurastutti sen köyhän miehen omistaman ainokaisen karitsan. Ei raaskinut ottaa omasta laumastaan. Tämän kuultuaan David vihastui kovin ja sanoi:”Niin totta, kuin Herra elää, mies, joka tämän teki on kuoleman oma, ja karitsa pitää korvata nelinkertaisesti, koska hän ei sääliä tuntenut.” Naatan vastasi siihen: ”Sinä olet se mies!…..Miksi sinä olet pitänyt halpana Herran sanan ja tehnyt sitä, mikä on pahaa Hänen silmissään?” Puhuttelun jälkeen David nöyrtyi parannukseen ja Jumala armahti hänet. Muistona tapauksesta David kirjoitti seitsemän katumuspsalmia, jotka tänäkin päivänä ovat ajankohtaisia monen elämässä. ”Herra on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon.”

Päivän evankeliumi kertoo langenneesta naisesta, jonka fariseukset halusivat kivittää kuoliaaksi. Herra tuli paikalle ja sanoi miehille: ”Se, joka teistä ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.” Jokainen tietää pitkästä historiasta, että enimmäkseen vain nainen on joutunut kantamaan aviorikoksen häpeän ja rangaistukset. Usein myös lapsi, joka on syntynyt aviorikoksen seurauksena on saanut kantaa elinikänsä häpeää ja kiusaamista. Jeesus ”veti oikeasta narusta”, ja kivittäjät pötkivät pakoon Herran silmien alta. Naiselle ja meille kaikille Jeesus sanoi ja sanoo: ”Mene, äläkä enää syntiä tee!” Jumala armahtaa syntisen, joka tekee parannuksen, mutta se ei tee syntiä luvalliseksi.

Meiltä kysytään tänään, millainen mieli meillä on? Onko meillä tuomion henki vai halu rakastaa ja armahtaa. Jeesus kehotti jälkimmäiseen mm. tässä: ”että olisitte Isänne lapsia, joka antaa aurinkonsa paistaa niin hyville kuin pahoille, - ja sataa niin vanhurskaille kuin väärille.” Apostolikin taipuu tähän: ”Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa odottaessamme autaaallisen toivon täyttymistä ja suuren Jumalan ja Vapahtajamme Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä.”(Tiit. 2: 11-13) Erityisen tärkeä neuvo äideille ja isille lapsen kasvattamisessa armon ja anteeksiantamuksen tuella. Aamen.