Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:301994 kpl

Hyvä Paimen.

Johannes 21: 15-19
****************

Kaitkaa teille uskottua Jumalan laumaa, ei pakosta, vaan vapaaehtoisesti. Jumalan tahdon mukaan, ei häpeällisen voiton tähden, vaan sydämen halusta. Ei herroina halliten niitä, jotka ovat teidän osallenne tulleet, vaan ollen laumalle esikuvina.”(I Piet. 5: 2-3; 1938)

Rukous.:” Kaitse, Jeesus, paimen hyvä, laumassasi minua. Eksyvä ja erehtyvä olen ilman Sinua. Luonas turvani on parhain; ah, jos siihen mä jo varhain, nuoruudessa pääsisin, loppuun asti pysyisin./ Kaikki eksynehet lampaat saata omaan laumaasi, ettei heitä pedon hampaat raatelisi, surmaisi. Harhateiltään luokses tuo ne, että yksi lammashuone, yksi paimen oisi myös. Täytä , Jeesus, armotyös.”(V.v.:487: 1,5)

Hyvän Paimenen sunnuntain psalmiteksti on kaikille tuttu Davidin psalmi n:ro 23. Minä esimerkiksi aloitin hautaustilaisuuden lukemalla ulkoa tämän turvallisen ja rauhoittavan psalmin katselemalla saattoväkeä silmiin. Silloin syntyi aina lohduttava yhteys papin ja omaisten välille. Monessa muussakin tilaisuudessa tuttu paimenpsalmi elää ja tuo lohtua taivaan tien tallaajille. ”Herra on minun Paimeneni, ei minulta mitään puutu”. Se elävöittää vanhaa historiaa, missä kansa eli paimentolaisina, välillä korpimaata kulkien kohti luvattua maata, välillä pakolaisina vieraalla maalla Baabelin virtojen varsilla. Se tuo mieleen myös pienen paimenpoika Daavidin, jonka Samuel etsi käsiinsä Betlehemistä voidellakseen hänet Israelin kuninkaaksi Saulin jälkeen. Se tuo mieleen Davidin, joka taisteli kolmimetrisen jättiläisen kanssa ja voitti hänet etsimillään viidellä kivellä, jotka ovat vertauskuvana Jeesuksen viidelle haavalle, joilla voitamme Jumalan päävihollisen, Saatanan, ja meidän sielujemme vihollisen. Psalmi tuo mieleen myös Davidin lankeemuksen ja seitsemän katumuspsalmia, jotka suuri kuningas veisasi profeetta Naatanin vierailun jälkeen.

Päivän evankeliumi kertoo Jeesuksen suhteesta langenneeseen Pietariin. Jeesus kysyy Pietarilta kolme kertaa: ”Rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä muut?” Pietari vastaa: ”Rakastan, Herra, sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Kolmanteen kysymykseen vastatessa Pietarin pää taisi kumartua alas kun hän vastasi: ”Herra, Sinä tiedät kaikki, sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Näin Jeesus antoi Pietarille testamentin : Ruoki minun lampaitani; Kaitse minun lampaitani; Ruoki minun lampaitani. Ja lopulta: ”Seuraa minua.”

Keskustelusta voimme päätellä, että meilläkin pitäisi olla Jeesukseen ”rakkaussuhde”, sillä Jeesus rakastaa yhtä paljon jokaista lammastaan. Tätä suosittelevat myös monet hengellisten laulujen kirjoittajat: ”Lähemmä Jeesus, lähemmä vain; auttaos ääntäsi kuuntelemaan.” ; ”Jos joku on lähellä Jeesusta, hän pieneksi tulla voi. Ei tarvitse maailman kunniaa, ei korkeaa asemaa.”; ”Kun Jeesus on omana mulla, niin kirkastuu myrskynkin sää...”

Jeremia ja Hesekiel kertovat siitä, että Herran vastustajina ovat usein myös ylpeät kansan paimenet, johtajat, jotka eivät säästä laumaa. He syövät itse kaiken ruuan ja jättävät lauman petojen raadeltavaksi. Jos eivät itse jaksa syödä, niin he polkevat laidunmaat ja kaatelevat raja-aidat. He juoksevat, mutta Herra ei ole heitä lähettänyt. Siksi Herra tulee rankaisemaan heitä ja puolustamaan laumaansa. Herra tulee myös kokoamaan laumansa kaikista maailman ilmansuunnista. Herra lähettää lopulta Vanhurskaan Paimenen laumalleen. Uuden Testamentin Herra Jeesus todisti itse, että Hän on se Jumalan lähettämä Hyvä Paimen.

Meidän aikamme ongelma on se, että suuri osa ihmisistä ei tahdo olla kenenkään ”lampaita”. Nykyihminen on ITSE MINÄ. Pelastuskaan ei kelpaa ARMOSTA, vaan tekojen tie olisi järjen tie. Meille uskoville Jeesus sanoo: ”Älä pelkää, sinä piskuinen lauma, sillä Isällänne on halu antaa teille valtakunta.” Siinä uskon luottamuksessa me laulamme lasten kanssa: ”Lammas oon mä Jeesuksen, lakkaamatta laulelen: ett´ on mulla paimen paras, lohduttaja, jalo, rakas. Hän mua kutsuu äänellään seuraamahan jälkiään.” Tästä osallisena: ”Kiitos Jeesus!” Aamen.