Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278597 kpl

Kristus on ylösnoussut.

Johannes 20: 1-10
********************

Kuolema on nielty ja voitto saatu. Kiitos Jumalalle , joka antaa meille voiton Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta!”(I Kor. 15:54,57)

Rukous: ”Uskollisin ystävistä, viivy aina luonani. Mitään mull´ ei pelkäämistä, kun vain pääsen turviisi. Vaikka murheen myrskyt pauhaa, Sulta sieluni saa rauhaa. Seuraani kun Sinut saan, sydän syttyy palamaan./ Kun mua vaivaa suru syvä, voittos saata mieleeni. Ja Sun ansiosi hyvä, että olen omasi. Rauhaa, Jeesukseni, anna , sanaas suo mun toivo panna: Joka kylvi kyynelin, riemuin niittää vihdoinkin./ Ja kun alkaa mailleen mennä elinpäivä laskeva. Eikä heikko silmä enää missään näe apua. Seiso, Jeesus, rinnallani, auta viime sodassani; että loppuun kestäisin, voiton kruunun perisin.”(V.v.79: 4-6)

Kertauksen vuoksi on sanottava, että pääsiäinen tarkoittaa todella pääsemistä vapaaksi jostakin. Ensimmäistä pääsiäistä vietettiin muistoksi siitä, että Israelin kansa pääsi vapaaksi Egyptin orjuudesta. Raamattu kertoo, miten Egyptin faaraot olivat unohtaneet sen, mitä Joosef oli tehnyt kansan hyväksi pelastaessaan sen nälkäkuolemalta. Varsinkin Ramses II käytti heprealaisten miehiä raatamassa rakennustyömailla säälimättä. Lisäksi hän tapatti vastasyntyneitä jo synnytysvaiheessa. Tältä viimeksimainitulta Herra pelasti Mooseksen ja järjesti hänelle paikan faraon tyttären kasvattina. Siinä Mooses sai oppia kansan johtamistaidot. Ollessaan pakomatkalla paimentamassa appensa karjaa Herra ilmestyi palavassa pensaassa ja käski Mooseksen lähteä kuljettamaan kansansa pois orjuudesta. Farao ei kuitenkaan päästänyt kansaa ennenkuin tämä viimeinen vitsaus oli tapahtunut. Israelin kansa pelastui surman enkelien vierailulta voitelemalla ovenpielet karitsan verellä. Ennen lähtemistä kunkin perheen tuli syödä uhrilammas katkerien yrttien ja happamattoman leivän kera. Tapahtumasta tuli vertauskuva Uuden Liiton pääsiäisateriasta, Herran Pyhästä Ehtoollisesta.

Heprealaiskirjeen kirjoittaja selittää, miksi Uuden Liiton Jumalan lasten ei tarvitse enää uhrata eläimiä päästäkseen vapaaksi orjuudesta. Jeesus, Jumalan ainokainen Poika, on se uhrilammas, joka riittää vanhurskaalle Isällemme kertakaikkiseksi uhriksi maailman syntien sovitukseksi. Jeesuksesta kirjeen kirjoittaja sanoo: ”Hän oli kuuliainen Isälle hamaan ristinkuolemaan asti”. Siionin laulaja kertoo laulussaan lyhyesti: ”Katselen Golgatalle päin, kun Jeesus huutelee: ”On lasten velka maksettu ja kaikki on täytetty!/ Se lasten mieltä huvittaa, kun rauhan torvi soi: että vangit pääsi vapaiksi, eikä lapsilla velkaa oo.”

Pääsiäisaamuna kaikuu läpi kristityn maailman: ”Jeesus nousi kuolleista: Totisesti nousi”.

Tämä tarkoittaa meille tämänkin ajan uskoville, että mekin saamme kerran nousta haudoistamme ylösnousemuksen aamuun, jos jaksamme kilvoitella uskossa loppuun asti.

Maailman ihmiset eivät usko ylösnousemukseen, koska Pyhä Henki ei ole heille kirkastanut Jeesuksen työn merkitystä ja voittoa. Päivän evankeliumi kuitenkin kertoo, että ylösnousemuksella on useita silminnäkijätodistajia. Apostoli Paavali kertoo kirjeessään korinttilaisille, että ainakin 500 todistajaa eli vielä hänen aikanaan. Ne henkilöt, jotka saivat apostolin arvonimen ovat ensimmäisiä silminnäkijätodistajia. Monet tiedemiehet ovat myös todistaneet aidoksi sen kääriliinan, jota säilytetään Torinossa.

Jeesuksen ylösnousemus antaa toivon paremmasta maailmasta, missä ei ole enää syntiä eikä sotia. Siksi kutsumme usein päämääräämme ”rauhan satamaksi tai rauhan rannaksi”.

Uskovaisten hautajaisissa usein laulamme: ”Ihana rauhan ranta, suloisen levon antaa; vaivoista vapahtaa, surut, murheet lopettaa.” Tässä toivossa sanomme: Aamen.