Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:286066 kpl

Kunnian Kuninkaan alennustie

Johannes 12: 1-8
**********************

Mutta kiitos olkoon Jumalan, joka aina kuljettaa meitä voittosaatosssa Kristuksessa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi hänen tuntemisensa tuoksun. Sillä me olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle sekä pelastuvien että kadotukseen joutuvien joukossa. Näille tosin kuoleman haju kuolemaksi, mutta noille elämän tuoksu elämäksi.”(2.Kor.2:15-16)

Rukous: ”Siis nöyrän, hartaan kiitoksen sinulle, Jeesus, kannan ja turmeltuneen sydämen hoitoosi hyvään annan. Elämän uuden antaja, kun sydän sortuu rinnassa,mun ole sydämeni. Oi kunniani, aarteeni, sinulle annan itseni iäksi kaikkineni.”(V.:58:3)

Palmusunnuntain ensimmäisen vuosikerran teksti ja ensimmäisen adventin teksti kertovat samasta asiasta, nimittäin siitä, että Jeesus ratsastaa aasilla Jerusalemiin pääsiäisjuhliin. Vanhan Testamentin yksi teksteistä on myöskin sama: ”Iloitse suuresti, tytär Siion! Riemuitse, tytär Jerusalem, sillä sinun kuninkaasi tulee sinulle! Vanhurskas ja auttaja hän on, on nöyrä ja ratsastaa aasilla, aasintamman varsalla.”(Sak.:9:9; 1938)

Toisen vuosikerran evankeliumi kertoo pysähdyspaikasta ennen Jerusalemia . Jeesus lepäsi kuusi päivää ennen pääsiäistä eli juuri palmusunnuntaina Betaniassa, missä oli Martan, Marian ja Lasaruksen koti. Muistamme, miten lapset ja aikuiset levittivät palmunoksia Jeesuksen ja aasin jalkoihin ja huusivat: ”Hoosianna”(Herra auta). Fariseukset kielsivät lapsia huutamasta ja Jeesus vastasi: ”Elleivät nämä saa huutaa niin kivet alkavat puhua.”

Tekstissä sanotaan, että Martta palveli ja Maria istui taas Jeesuksen jaloissa, levitti kallisarvoista Nardus-voidetta Jeesuksen jalkoihin ja kuivasi jalat hiuksillaan. Kertomus tuo mieliimme myös sen kerran , kun muuan syntinen nainen fariseuksen kodissa kyynelillään pesi Jeesuksen jalkoja ja kuivasi ne hiuksillaan. Tällä kertaa sisar Maria voiteli Jeesuksen jalkoja hautausta varten.

Mukana oli myös Juudas Iskariot, joka moitti Mariaa rahojen tuhlauksesta, koska ne olisi hänen puheittensa mukaan voitu antaa köyhille. Jeesus näki kuitenkin Juudaksen tarkoituksen ja tiesi, että Juudas oli pettäjä ja varas. Jeesus sanoi: ”Köyhät teillä on aina, mutta minua teillä ei ole.”

Toinen VanhanTestamentin teksti on Deuterojesajalta, joka sanatarkasti ennustaa, mitä pääsiäisenä tulisi tapahtumaan Jeesukselle. Jeesus siinä kertoo itsestään Jesajan kautta: ”Herra on antanut minulle opetuslasten kielen, niin että minä taidan sanalla virvoittaa väsynyttä. Hän herättää aamu aamulta , herättää korvani kuulemaan opetuslasten tavalla. Herra on avannut minun korvani, minä en ole niskoitellut, en vetäytynyt pois. Selkäni minä annoin lyötäväksi, poskieni parran revittäväksi, en peittänyt kasvojani pilkalta ja syljeltä. Herra auttaa minua, sentähden ei pilkka minua koskenut, sentähden tein kasvoni kovaksi kuin piikivi...”(Jes 50: 4-7; 1938)

Joskus ihmiset kuvittelevat, että täällä maan päällä on seurakuntia, joissa on vain pelkiä puhtaita pulmusia. Se on mahdotonta. Jeesuksenkin seurassa viihtyi kaksi vuotta varas, ihminen, jonka rinnassa asui käärmeen poikanen. Toki Jeesus sen tiesi, mutta hän antoi tuon ihmsien olla meille varoitukseksi. Emme voi luottaa niihinkään, jotka teeskentelevät olevansa uskovaisia, vaikka sydän ei ole koskaan särkynyt eikä tuntenut tarvetta tehdä parannusta ja oppia ”tuntemaan sisällisesti Jeesusta.” Siksi tänään, kun heitämme tielle pajunoksia, rukoilemme samalla ”Herra Jeesus, Kristus, armahda minua.”---

Kiitos olkoon Jumalalle, joka aina saattaa meitä voittosaatossa Jeesuksessa Kristuksessa. Aamen.