Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:306166 kpl

Marian päivä.

Luukas 1: 39-45
*****************

”Ylistäkää Herran nimeä. Ylistäkää, te Herran palvelijat.”(Ps. 113:1)

Rukous:”Kristus, Jumalan Poika, turvamme toivottu. Isästä meille koittaa kuin kertoo Raamattu. Hän kirkas on kointähti, mi valoksemme lähti maan piiriin pimeään/ Hän tuli taivahasta maailman autuudeks´, Neitseestä puhtahasta Hän syntyi ihmiseks´. Hän kuolon vallan voitti, elämä uusi koitti, ja taivas aukeni./ Sun ompi kaikki valta, sen antoi Isäsi; siis kadotuksen alta, pelasta kansasi.Sä voit ja tahdot auttaa, Sun armos voiman kautta, meit´ avuttomia.”(V.v.: 292: 1,2,4)

Ensimmäiset saarnat, jotka täällä Suomessa annettiin naisille, sattuivat Marian päivään. Silloin olimme vielä seurakuntalehtoreita, joilla oli seurakunnissa ihan oikea virka. Monissa seurakunnissa vietettiin Marian päivänä myös Marttojen juhlapyhää. Minä saarnasin kerran Töölön kirkossa Marianpäivän tekstistä ja tulin maininneeksi Neitsyt Marian puhtauden. Neitseys oli vanhan kulttuurimme aikana ihanne, tai oikeastaan edellytys naimisiin pääsemiselle. Monet palveluksessa olleet piikatytöt tulivat kuitenkin usein herrojen hyväksikäyttämiksi ja joutuivat synnyttämään ns. AU-lapsia, joita sitten pilkattiin koulussa ja yhteiskunnallisissa tukitoimissa. Harvoin hyväksikäyttäjät joutuivat vastuuseen teoistaan. Nuoren naisen ja hänen lapsensa asema jäi tosi vaikeaksi, jopa mahdottomaksi selviytyä. Tästä puhtaudesta puhuminen loukkaa näköjään nykynaisia. Minunkin puheilleni tuli tuon saarnan jälkeen kiukkuinen nainen, joka oli jäänyt ilman omaa miestä, sanomaan, että toki meilläkin on oikeus saada miestä, eli siis sekaantua aviopuolisoitten väleihin. Monet ennen ikävät asiat ovat nyt muuttuneet synnistä sallituiksi ja huomaamme, miten yhteiskunnan rakenne järkkyy.

Monet eivät ole aikoihin uskoneet neitseestä syntymiseen. Eikä Herra tarvitse meidän uskomisiamme. Jos emme halua jättää asiaoita Jumalan salaisuudeksi, se on oma häpeämme. Neitseestä syntyminen on Jumalan ainutkertainen ihme. Me ylistämme tätä ihmettä siksi, että Neitsyt Maria on Jeesuksen, Vapahtajamme äiti. Me tavalliset äidit voimme ottaa opiksemme Marian käyttäytymisestä. Hän oli nöyrä ja Jumalan tahdolle kuuliainen niinkuin Vapahtajakin oli, ”hamaan ristinkuolemaan asti.”

Päivän evankeliumissa kerrotaan tärkeästä kohtaamisesta. Neitsyt Maria lähti tapaamaan sukulaistansa Elisabethia Sakariaan taloon Juudean vuoriseudulle. Sakariashan oli Jerusalemin temppelin alempaa pappisvirkaa toimittava henkilö. Hän oli ollut sokea Elisabetin synnytykseen saakka, koska ei ollut uskonut Jumalan lupaukseen. Pariskunta oli jo iäkäs eikä ollut saanut lasta. Raamattu kertoo muistakin tällaisista tapauksista, joissa vuosikymmenten odotusten jälkeen Herra antoi ihmeen tapahtua. Tuttuja ovat Saara ja Abraham, Hanna ja Elkana. Näistä kaikista tapauksista syntyi lopulta joku aivan merkittävä henkilö, jolla oli suuri, korvaamaton tehtävä Herran työssä. Saara sai vanhoilla päivillään Iisakin, Hanna niinikään vanhana Samuelin , Elisabet Johannes Kastajan ja Neitsyt Maria Jeesuksen.

Päivän evankeliumi siis kertoo, että kun Maria tervehti Elisabethia, hyppäsi lapsi hänen kohdussaan ilosta ja Elisabeth täyttyi Pyhästä Hengestä. Johannes Kastaja lienee ollut puoli vuotta vanhempi kuin Jeesus. Hänen päiväänsä vietetään juhannuksena, joka on puoli vuotta ennen joulua. Marian päivästä taas lasketaan yhdeksän kuukautta jouluun, jota vietämme Jeesuksen syntymäpäivänä.

Huomasin, että vanhassa virsikirjassamme ei ole Marianpäivän kohdassa yhtään virttä. Uudessa on yksi. Johtunee siitä, että verrattuna katolisiin kirkkoihin, korostus luterilaisilla on ollut Jeesuksen palvonnassa. Santijaakon pyhiinvaellusreissulla huomasimme muutamissa kirkoissa, että Neitsyt Marina palvonta on niissä näyttävämpi kuin Jeesuksen palvonta, se näkyy esim. Marialle pyhitettyjen sivualttareitten määrässä. Ristiiinnaulittu on muutamilla alttareilla kaiken ”rihkaman peitossa”. Katoliset sanovat, että Mariaa on helpompi rukoilla eli lähestyä. Raamatun mukaan meillä kuitenkin on vian yksi välimies Jumalan ja ihmisten välissä ja se on Jeesus Kristus.

Maria on meille luterilaisillekin rakas. Hän on esikuvamme nöyryydessä ja kiitollisuudessa. Mekin tavalliset taivaan tien kulkijat saamme iloita hänen kanssaan ja opetella Herran palvelemista nöyryydessä. Kyrie eleison! Amen.