Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278576 kpl

Jeesus auttaa hädässä.

Matteus 14: 22-33
******************

Jumala ei ole antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen.”(2. Tim. 1:7; 1938)

Rukous: ”Tiedän, että hoidat sinä, Hyvä Paimen, lammastas; mutta usein eksyn minä sinusta ja laumastas. Synnin laihan laitumen, usein minä valitsen./ Aina pitäis laivan olla ristin luona ankkuriss´ . Mutta onkin usein tuolla meren aalloiss´ myrskyisiss´ . Sielt´ on usein työlästä löytää tietä entistä./ Pyhä Henki, mua auta rukoilemaan, valvomaan. Jeesukseni avun kautta Herran sanaan juurtumaan. Totta kerran virsi se: ”Heikko olen”, loppunee.”

Tämän päivän evankeliumiteksti kertoo Jeesuksesta, joka käveli opetuslasten luokse yöllä pitkin Genetsaretin myrskyistä merta. Opetuslapset kamppailivat aaltoja vastaan, mutta hahmottivat liikkuvan valopisteen, joka hiljalleen läheni. He pelästyivät ja luulivat näkevänsä aaveen. Jeesus puhutteli pelkääviä oppilaitaan ja sanoi: ”Olkaa turvallisella mielellä. Minä se olen. Älkää peljätkö!” Evankeliumi kertoo myös tulevasta kirkon johtajasta, joka pohjimmiltaan oli pelkuri. Hän sanoi: ”Herra, jos se olet sinä, käske minun tulla vettä myöten sinun tykösi.” Jeesus vastasi :”Tule!” Pietarin luottamus kesti muutaman askeleen, mutta sitten hän alkoi vajota ja huusi:”Herra, auta minua!” Jeesus ojensi kätensä ja auttoi Pietarin venheeseen. Jeesus kysyi Pietarilta: ”Miksi epäilit?” - Tuuli asettui heti kun Jeesus astui venheeseen. Opetuslapset kumarsivat Herralleen ja tunnustivat uskonsa: ”Totisesti, sinä olet Jumalan Poika!”

Vanhan Testamentin teksti on Jobin kirjasta. Siinä taivaan ja maan Luoja ja Ylläpitäjä puhuttelee Jobia, joka luuli tietävänsä syntyjä syviä. Jumala puhuttelee Jobia tuulispäästä:”Kuka olet sinä, joka taitamattomilla puheillasi pimennät minun ajatuksiani? Vyötä nyt kupeesi kuin mies, minä kysyn sinulta, opeta sinä minua.” Uskoisin, että siinä tentissä kuka tahansa meistäkin haluaisi livistää maan rakoon. Puhuttelu jatkuu kaksi pitkää lukua. Lopuksi Herra kysyy Jobilta: ”Tahtooko vikoilija riidellä Kaikkivaltiasta vastaan? Jokainen syyttäjä vastatkoon tähän!” Silloin Job vastasi Herralle ja sanoi: ”Katso, minä olen siihen liian halpa, mitäpä minä sinulle vastaisin? Panen käteni suulleni; kerran minä olen puhunut, enkä enää mitään virka, kahdesti, enkä enää sitä tee.”

Kolmannessa tekstissä apostoli Paavali kehottaa työnsä jatkajaa nuorta Timoteusta rohkeasti julistamaan evankeliumia. Hän sanoo, ettei Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä vaan voiman ja rakkauden ja raittiuden hengen. Hän sanoo myös, että hän itse tuntee hänet, johon uskoo.

Näitä tekstejä lukiessa tuntee itsessään helposti vähäuskoisen Pietarin, joka huutaa avukseen omassa hädässään auttajaansa ja opettajaansa Jeesusta. Tuntuu myös ihanalta, että Jeesus heti auttaa hädässä olevaa lammastansa. Tunnemme itsemme myös helposti Jobin paikalta, varsinkin kun olemme joutuneet luopumaan jostakin meille tärkeästä ihmisestä tahi ajatuksesta. Jumalan röntgenkuva näyttää meissä istuvan pahuuden, josta voimme saada avun Jeesuksen veren pesussa. Jeesus on totuus ja rakkaus. Hän on rohkeuden ja raittiuden esikuva ja antaja. Virren tekijä sanoittaa tämän totuuden: ”Hän on turva turvattoman, hän on apu kiusatun, lohduttaja vaivatun. Jos mä vuoksi huolettoman vaelluksen horjahdan, tiedän hänen nostavan.”

Meitä rohkaisee myös nuorelle Timoteukselle annettu ohje: ”Älä häpeä todistusta Herrastamme, joka kukisti kuoleman ja toi valoon elämän ja katoamattomuuden evankeliumin kautta.”- Tänä aikana monet meistä uskovista häpeämme omaa lapsenuskoamme. Ei pitäis kun ihmiset tarvitsevat auttaja enemmän kuin koskaan.

Kaikki tämän päivän tekstit sopivat juuri tämän ajan kysymyksiin, sillä meillä on todellakin senkaltainen hätä kansana ja yksilöinä, että vain Jeesus voi auttaa. ”Tule, Herra Jeesus ja auta!” Aamen.