Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278590 kpl

Jeesuksen nimipäivä

Johannes 14: 12-14
******************

Älä pelkää, sillä minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Jos vetten läpi kuljet, olen minä sinun kanssasi, jos virtojen läpi, eivät ne sinua upota. Jos tulen läpi käyt, et sinä kärvenny, eikä liekki sinua polta.”(Jes. 43:1-2; 1938)

Rukous: ”Jeesus, anna nimeesi meidän tehdä kaikki työmme. Jeesus, siunaukseesi kätkee päivämme ja yömme. Anna pyhä sanasi meille tiemme oppaaksi.”(V. 41:4)

Minun kodissani oli sellainen tapa, että uuden vuoden saunan jälkeen tai ennen kaikki perheen jäsenet pyysivät toisiltaan anteeksi, jos jotain oli jäänyt kanteeksi (hampaan koloon) vanhasta vuodesta. Isä määritteli, että se on paras onnellisuuden tila, kun ruumis on pesty puhtaalla vedellä ja sielu vihmottu Karitsan verellä. Osa sanonnasta oli lainattu heprealaiskirjeestä.Siitä jäi meille lapsille vahva muistikuva.

Uuden Vuoden 1. päivän almanakassa ei ole mainittu kenenkään nimeä. Me kristityt tiedämme evankeliumista, että kahdeksantena päivänä Jeesus ympärileikattiin juutalaisen tavan mukaan, ja hänelle annettiin nimi. Joosef oli saanut unessa enkeliltä määräyksen, että Vapahtajamme kutsumanimeksi tulisi Jeesus, koska Hän oli pelastava kansansa heidän synneistään. Siksi sanomme, että Uusi Vuosi on Jeesuksen nimen päivä.

Siteeraan tähän vanhaa runoa, jossa todistetaan Jeesus-nimen voima: ”Jeesus-nimi kallein on, Jeesus-nimess´ voimaa on. Siin´ parannusta saarnataan, synnit anteeks´ annetaan./ Lihaisihin tauluihin, uskovaisten sydämiin Jeesus-nimi piirrettiin, synnit anteeks´ annettiin. / Elämässä, kuolossa Jeesus-nimen turvissa, risti riemuin kannetaan, synnit anteeks´ annetaan./ Taivaan autuus verraton, uskovaisten osa on. Siell´ turmelus on riisuttu, synnit anteeks´ annettu./ Nimeni kun kirjass´ on taivaan, oi, kun autuas oon: valkeat vaatteet puettu, synnit anteeks´ annettu.” (runo on 1938 Oulussa kustannetussa Aug. Jokisen laulukirjassa. Kirjoittaja Helmi Mäkeläinen). Monessa muusssakin hengellisessä laulussa aivan oikein julistetaan Jeesus-nimen ylivoimaista kykyä saada jopa itse Paha vaikenemaan. Onhan Jeesus voittanut kuoleman ja helvetin voimat ristinkuolemalla ja ylösnousemuksella. Hän lupaa evankeliumitekstissämme, että ”Jos te anotte jotakin minun nimessäni, minä sen teen.”

Olemme lukeneet Apostolien Tekojen kirjasta, miten Pyhän Hengen saaneet Jeesuksen opetuslapset alkoivat levittää hyvää sanomaa Vapahtajasta ja tekivät myös samanlaisia ihmetekoja kuten Jeesus, Hänen nimensä voimalla. Selvin osoitus on apostoli Pietarin tekemästä ihmeteosta: Hän sanoi rammalle, joka oli syntymästään asti kantanut tätä vammaa: ”Hopeaa ja kultaa ei minulla ole, mutta mitä minulla on, sitä minä sinulle annan; Jeesuksen Kristuksen, Nasaretilaisen nimessä: nouse ja kävele.” ”…….ja heti hänen jalkansa ja nilkkansa vahvistuivat, ja hän hypähti pystyyn , seisoi ja käveli; ja hän meni meni heidän kanssaan pyhäkköön, käyden ja hypellen ja ylistäen Jumalaa.”(Apt. 3: 1-8) Myös Saulus(toivottu), uskoon tulonsa jälkeen Paulus(pieni) teki vastaavia ihmetekoja lähetysmatkoillaan Jeesuksen nimessä.

Jeesus-nimen voimalla mekin, ”jälkikristillisen” ajan Jumalan lapset kuljemme kohti luvattua maata. Me tahdomme julistaa omilla lahjoillamme Jeesus-nimen voimaa myrskyjen ja laittomuuden keskellä. Jeesus lupaa: ”Joka tunnustaa nimeni maailman edessä, hänet minäkin tunnustan omakseni Isäni edessä.” Uusi Vuosi on vielä armon vuosi niin pitkälle kuin se jatkuu. Aamen.