Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:302006 kpl

Kuninkaasi tulee kunniassa.

Luukas 12: 35-40
*******************

”Jumala, ota hoitoosi tämä viiniköynnös; taimi, jonka oikealla kädelläsi olet istuttanut itseäsi varten, lapsi, jolle Sinä olet antanut voiman.”(Ps. 80:15-16)

Kuule sä köyhä matkamies, sun ristin kautta kulke ties, ja monta vaivaa , vastusta, saat tällä tiellä kohdata. / Koska saat yhden ylitse, ja pääset toisen lävitse, niin kolmas on jo vastassa kuin tahtoo sielus vangita./ Sua kiusaa usein maailma, ja oma liha, saatana, ei lakkaa koskaan väijymäst, että sais viimein väsymään. / Vaan älä pelkää kuitenkaan, Siionin tytär sittenkään, sill´ Ylkäsi myös kiusattiin ja tähtes ristiinnaulittiin. / Nosta siis katsees Golgataan, ja usko kun sulle saarnataan, Herramme voittokuolema, alastomuutes vaatteena./ Sen sydän vielä avoin on, siit vuotaa veri viaton. Se tuopi rauhan sielulle, sun rohkaiseepi uudelleen. / Vahvistaa kädet väsyneet, ja tukee polvet uupuneet, että voit hetken vaeltaa sä kautta kuivan erämaan, siksi kun tullaan haminaan, ikuisen rauhan satamaan.”(V.SL. 89: 1-7)

Tämän päivän teksteissä on paljon Jumalan lupauksia. Jesajalta on tuttu teksti: ”Vahvistakaa hervonneet kädet ja voimistakaa horjuvat polvet. Sanokaa hätääntyneille sydämille: Olkaa lujat, älkää peljätkö. Katso, teidän Jumalanne! Kosto tulee, Jumalan rangaistus. Hän tulee ja pelastaa teidät. Silloin avautuvat sokeain silmät ja kuurojen korvat aukenevat. Silloin rampa hyppii kuin peura ja mykän kieli riemuun ratkeaa, sillä vedet puhkeavat erämaahan ja aromaahan purot.”(Jes 43: 3-6; 1938)

Epistolatekstissä on myös rohkaisua tulevasta päämäärästä: ”Älkää heittäkö pois uskallustanne, jonka palkka on suuri. Sillä te tarvitsette kestäväisyyttä, tehdäksenne Jumalan tahdon ja saadaksenne sen, mikä luvattu on./ Sillä vähän, aivan vähän aikaa vielä, niin tulee hän, joka tuleva on, eikä viivyttele./ Mutta minun vanhurskaani on elävä uskosta, ja jos hän vetäytyy pois, ei minun sieluni mielisty häneen.”(Hebr. 10:35-38; 1938)

Päivän pääteksti, evankeliumi, muistuttaa samoista asioista, mistä valvomisen sunnuntain teksti ennen ensimmäistä adventtia muistutti. Pitää olla varuillaan kun ei kukaan tiedä, milloin Herra tulee. Jeesus itse sanoo tekstissä: ”Autuaat ne palvelijat, jotka heidän herransa tullessaan tapaa valvomasta. Totisesti minä sanon teille: hän vyöttäytyy ja asettaa heidät aterioimaan ja menee ja palvelee heitä…..Niin olkaa tekin valmiit, sillä sinä hetkenä, jona ette luule, Ihmisen Poika tulee.”

Paavali sanoo aiheeseen liittyen kristityille: ” Jo on hetki teidän unesta nousta, sillä yö on pitkälle kulunut ja päivä on lähellä: meidän pelastuksemme on nyt meitä lähempänä kuin silloin, kun uskoon tulimme.”

Laestadius puhuu kauniisti tämän päivän tekstistä:”Nouskaa siis unesta, te väsyneet matkamiehet ja rukoilkaa suurta Ristinkantajaa, ettei Hän kätkisi meiltä armollisia kasvojansa eikä sammuttaisi sitä pientä valon kipinää, joka on osoittanut meille oven lammashuoneeseen. Hän on itse sanonut: ”Suitsevaa kynttilänsydäntä en minä tahdo sammuttaa.” Kuule siis, valkeuden Isä, niiden huokaus, jotka istuvat pimeydessä ja huokaavat ja odottavat päivän koittoa. Amen”

Tämä saarna taisi koostua siteerauksista. Kiitos ajastasi.