Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:278597 kpl

Jeesuksen lähettiläät

Matteus 22: 1.14
*****************

Sinun valtakuntasi on ikuinen, Sinun herruutesi pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen.” (Ps. 145:13)

Rukous: ”Mun, Jeesus anna aina muistaa Sun suurta ehtoollistasi. Maailma mielestäni suistaa ja kuulla kutsumustasi. Mua auta valmiiks aikanaan, ennenkuin ovi suljetaan.”(V.v.: 137: 6)

Tämän sunnuntain pääteksti on kertomus ”Kuninkaan pojan hääkutsusta”. Se on surullinen kertomus rakkaasta Taivaan Isästä, joka joutuu pettymään pahasti, kun Hänen kutsuaan Poikansa häihin ei haluta ottaa vastaan. Jopa Hänen palvelijoitaan ja lopuksi Hänen Poikaansakin vihataan ja tapetaan kutsun vuoksi. Eihän sellaista tapahdu edes tavallisten ihmisten hääkutsun saaneitten taholta. Päinvastoin: koetaan kunnia-asiana saapua paikalle, sillä häissä on yleensä hyvä tunnelma, kun katselee onnellisesti rakastuneita ihmisiä.

Päivän tekstin idea on esitellä, miten Jumalan valtakunnan työmiehiin, Jumalan lähettiläisiin suhtaudutaan epäuskoisen maailman keskellä. Vaikka Jeesuksen aikana uskon asiat olivat jokapäiväistä purtavaa, ja niitä käsiteltiin kaduilla ja toreilla, kun ihmiset tapasivat toisiaan; toisin kuin nyt 2000 vuotta myöhemmin. Nyt, maailman aikojen viimeisinä vuosikymmeninä on jälleen nousussa pilkka ja vaino Jumalan lapsia kohtaan, varsinkin Jumalan valtakunnan lähettiläitä kohtaan. Erityisesti Jeesus-nimen mainitseminen herättää monenlaista vastustusta. On aivan totta, mitä epistolatekstissä Paavali sanoo nuorelle oppilaalleen Timoteukselle: ”Sillä aika tulee, jolloin ihmiset eivät siedä tervettä oppia, vaan omien himojensa mukaan korvasyyhyynsä haalivat itselleen opettajia, ja kääntävät korvansa pois totuudesta ja kääntyvät taruihin. Mutta ole sinä raitis kaikessa, kärsi vaivaa, tee evankelistan työ, toimita virkasi täydellisesti.”(2.Tim.:4: 3-5).

Monet julistajat selittivät tänään, että tuo ovi, joka vie hääsaliin, on vasta tämän olemassa olevan ajan jälkeen. Jeesus kehottaa kuitenkin vuorisaarnan lopussa etsimään Jumalan valtakuntaa jo täällä alhaalla. Hän puhuu lammashuoneen ovesta, joka Hän itse on, ja jonka kautta päästään sisälle. Myös Ilmestyskirjan kirjoittaja mainitsee ”Jumalan majan” ihmisten keskellä. Kuten viime pyhän tekstissä todettiin, että Jumalan Pojalla(itse käyttää itsestään nimeä: Ihmisen Pojalla) on valta antaa syntejä anteeksi. Jeesus siirsi tämän vallan opetuslapsilleen, jotka myös ovat ”Jumalan lähettiläitä” maailman keskellä kutsua levittämässä.

Aika julmalta kuulostaa sivullisen korvaan, mitä Jumala käski nuoren Jeremian tehdä: ”Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle. Sinun tulee repiä ja särkeä, tuhota ja hävittää, rakentaa ja istuttaa.” Historia kertoo, miten kansa kohteli Jeremia parkaa. Siihen osaan tuskin kukaan haluaisi. Jeremia totteli Jumalan käskyä ja varmaan pääsi myös taivaan häihin.

Julmalta kuulostaa myös se, miten kävi ihmiselle, joka livahti sisälle ilman häävaatteita. Hänet heitettiin pimeyteen, mistä oli tullutkin. Kyse on Kristuksen vanhurskauden vaatteesta, joka tuhlaajapojille ja tytöille puetaan ylle, kun he palaavat takaisin isän kotiin, Jumalan valtakuntaan. Luterilaisuudessa puhutaan ”lahjavanhurskaudesta”, koska ihmisen omatekoinen hurskaus ei kelpaa Jumalan edessä. Hän antaa kuitenkin vastaanotetun uskon (kutsun) omistajalle lahjaksi hääpuvun, joka peittää syntisen ihmisen alastomuden. Jeesuksen ansio eli lunastus riittää Isälle.

Kun pyhäkoulun opettaja sanoi lapsille, että Jumala näkee kaiken, Häneltä ei voi salata mitään, niin lapsi lapsenuskossa vastasi: ”Ei Jumala näe sitä, joka on ristin takana piilossa.” Jos Jumalan valtakunnan pääovella on synnit annettu anteeksi Karitsan veressä, voi vapaana armolapsena levätä siinä uskossa, että kerran avautuvat päärlyportit myös iankaikkiseen hääjuhlaan. Se on myös oma päämääräni. Aamen.