Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:106206 kpl

Herran palveluksessa.

Markus 3: 13-19

***********************

Kuinka ihanat ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat! Hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman.” (Antifoni; Jesaja 52:7)

Rukous: ”Suo Herra sama henkes meille kuin annoit kerran apostoleille. He vaikka joutui vaarain teillä, niin sanaa julisti he kansoille. He veivät armokutsun maailmaan, Sä autoit kansat siihen uskomaan” (V.v.:183:1)

Nämä kaksitoista Jeesus kutsui olemaan kanssaan”. Minusta tämä lause ilman jatkoa on ihana. Jeesuksen seurassa oleminen on aivan varmasti terapeuttisinta, mitä maailmassa voisi olla. Ihmisissäkin on joitakin, joiden seurassa voi rentoautua ja olla vain oma itsensä. Suurimman osan kanssa kuitenkin joutuu olemaan jotenkin varuillaan, varsinkin vanhana. Nuorena sitä kyllä luottaa ihmisiin, uskaltaa jopa päätä pahkaa mennä jonkun kanssa avioliittoon, missä tulisi Jumalan sanan mukaan olla sitten loppuelämän ajan. Monien pettymysten kautta menee luottamus ihmisiin.

Jumalan sanaan, tässä tapauksessa elävään sanaan eli Jeesukseen voi luottaa. Hän pitää sen, mitä lupaa. Huonollekin työntekijälleen Hän maksaa saman palkan kuin hyvälle. Pääasia on, että on tullut työhön Herran palvelukseen, Hänen viinitarhaansa ennen armonajan päättymistä.

Jeesuksen kutsumat apostolit olivat enimmäkseen kouluja käymättömiä eri alojen osaajia. Matteus lienee ollut oppinut mies, tullipäällikkö. Ainakin hänen kirjoittamastaan evankeliumista näkee, miten  tarkkaan ja seikkaperäisesti tapahtumat etenevät. Kyllä toinenkin evankeliumin kirjoittaja, nimittäin lääkäri Luukas oli oppinut mies, mutta hän ei ollut vielä opetuslasten joukossa, vaikka oli mahdollisesti toinen ”Emmauksen tien” kulkijoista. 

Tämän päivän tekstin kirjoittaja Markus oli ilmeisesti Pietarin kirjuri. Hän kirjoitti muistiin, mitä Pietari kertoi. Traditio arvelee, että Jeesus nautti viimeisen aterian opetuslasten kanssa Markuksen äidin talon yläsalissa. Arvellaan myös, että Markus olisi ollut Öljymäellä näkemässä Jeesuksen kiinniottoa  kiirastorstaina. Nuori poika oli silloin niinkuin nykyisinkin kiinnostunut jännittävistä asioista ja kuuli puheet äitinsä salissa.

Jeesus koulutti maailman parhaana opettajana kolmisen vuotta opetuslapsiaan lähetystyöhön. Heidän tuli levittää ilosanomaa Jeesuksen ylösnousemuksesta ja kuoleman voittamisesta maailman ääriin asti. Jeesus lupasi heille Pyhän Hengen opettajaksi ja neuvonantajaksi tässä työssä. Myös rohkeus ja voima tulisi heille taivaasta. Opetuslapset saisivat myös taidon ajaa pahoja henkiä ihmisistä ja parantaa sairaita. Uskon kautta he sekä heidän evankeliuminsa uskojat pelastuvat maailmanaikojen lopussa iankaikkiseen elämään taivaassa. Jeesus lupasi tulla takaisin kirkkaudessaan sitten kun kaikki kansat ovat kuulleet evankeliumin.

Saulus Tarsolaisesta tuli kolmastoista apostoli. Hän oli korkeasti oppinut juutalainen teologi. Kun hän kohtasi Jeesuksen Damaskoksen tiellä ja sai parannuksen armon, hän sai uuden nimen ja suuren tehtävän. Häntä kutsutaan ”Pakanain apostoliksi”, sillä hän toi evankeliumin Eurooppaan n. v. 50 j.Kr. ja perusti monia seurakuntia Vähään Aasiaan ja Kreikkaan. 

Paavalilla oli oppipoikana Timoteus-niminen nuorukainen. Hänelle Paavali kirjoitti kaksi kirjettä, jotka ovat Raamatun Kaanonissa. Tämän päivän tekstissä Timoteus saa neuvoja, jotka sopivat meillekin. Teksti alkaa: ”Pidä kiinni siitä, minkä olet oppinut”. Epävarmoille voi nykyisinkin sanoa, että pysyisivät vanhempiensa neuvoissa, varsinkin jos ovat saaneet sen lahjan, että ovat syntyneet uskovaan kotiin, missä lasta rakastetaan ja pidetään häntä Jumalan lapsena. 

Joskus meistä nykyajan uskovaisista tuntuu, että emme osaa tehdä Herran työtä. Me rukoilemme, että Herra antaisi meille taidon vaikka elämän esimerkin kautta kutsua ja rakastaa ihmisiä Jumalan valtakuntaan. Herra hyväksyy meidän sydämemme hyvän tarkoituksen. Rohkeutta ja viisautta kyllä tarvitaan. Jumala on luvannut niitä antaa, kun sita anomme uskon rukouksessa.

Uskoss´, toivoss´, rakkaudessa käymme täällä sotiin. Vaan kun sodat loppuvat, niin tullaan taivaan kotiin.” Näin me teemme Jeesuksen nimessä. Aamen.