Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:243558 kpl

Itsensä tutkiminen

Luukas 18: 9-14
*****************

Jumala, luo minuun puhdas sydän, ja anna minulle uusi, vahva henki; älä heitä minua pois kasvojesi edestä, äläkä ota minulta pois Pyhää Henkeäsi”(Ps. 51:12-13; 1938)

Rukous: ”Käy köyhään sydämeeni, Sä Henki Totuuden. On siitä kyyneleeni, kun täyttää synti sen. Ei itku, tuska, pestä voi sitä vääryydestä, sen teet Sä, Armoinen”(V.v.106: 1; J.L.Runeberg)

Tämän päivän teksti kertoo kahdesta rukoilijasta Herran Huoneessa. Tämä on varmaan kaikille tuttu ihan sanasta sanaan. Mutta älkäämme sanoko, ettei Suomessa ole fariseuksia ja publikaaneja. Ja löytyy niitä molempia lähempääkin, omasta sydämestä. Siellä näet riitelevät kaksi tuttua: Hyvä ja Paha. Kumpi voittaa, riippuu siitä, kuka saa tulla sydämen herraksi.

Fariseus tarkoittaa ihmistä, joka nousee korokkeelle toisten yläpuolelle ja tuomitsee toisia, kuten: ”Tyhmä kansa, joka ei lakia tunne!” Tekstimme fariseus uskalsi Jumalan huoneessa, Hänen edessään, alkaa kehua itseään, että, minä kiitän Jumalaa siitä, etten ole sellainen kuin muut ihmiset, rosvot, huijarit, huorintekijät , enkä sellainen kuin tuo publikaani, vaan paastoan kahdesti viikossa ja annan kymmenykset kaikesta jne. - Tällä kertaa tuli mieleeni Ilmestyskirjasta Jeesuksen puhuttelu Laodikean seurakunnan johtajalle: ” Minä tiedän sinun tekosi, sinä et ole kylmä etkä palava: oi, jospa olisit kylmä tai palava, mutta nyt , koska olet penseä, etkä ole kylmä etkä palava, minä oksennan sinut suustani ulos. Sinä sanot: Minä olen rikas, rikastunut enkä mitään tarvitse, etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston. Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit, eikä alastomuutesi häpeä näkyisi , ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.”(Ilm. 3: 15-18; 1938) Varmaan onkin niin, että johtajilla ja ylipäätänsä hyvin menestyvillä ihmisillä on suurempi vaara kuulua fariseusten lahkoon, kuin köyhillä ja alhaisiin oloihin tottuneilla. Mutta jokainen, joka uskaltaa tuntea itsensä ja sydämensä rehellisesti saattaa ajoittain omata fariseuksen ajatuksia.

Publikaani oli tullimies, niinkuin esimerkiksi Leevi, joka tunnetaan opetuslapsi Matteuksena ja Sakkeus, se pieni mies, joka kiipesi puuhun. Tullimiehillä oli aina kiusaus varastaa itselleen niinkuin monella kassanhoitajalla nykyisin, vaikkapa pankeissa. Ihmiset halveksivat tullimiehiä tämän tiedon vuoksi. Tekstin tullimies oli tullut rukoilemaan itselleen uutta sydäntä, kuten introituksen kuningas Daavid teki. Hän sanoi: ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!” Jeesus hyväksyi syntisen miehen rukouksen ja totesi: ”Minä sanon teille: tämä meni kotiinsa vanhurskaampana kuin se toinen. Sillä joka itsensä ylentää, se alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se ylennetään.

Uskovaiset opettivat, aivan oikein, meille lapsille 1950-luvulla, että itsensä ylentäminen (ylemmyyskompleksi) sekä alentaminen (alemmuuskompleksi) ovat syntiä. Heidän mielestään ihmisen pitää hyväksyä itsensä Jumalan luomana sellaisena kuin on. Kuitenkin hänellä on lupa käyttää Jumalan antamia lahjoja(lahjakkuuttaan) hyväkseen ja auttaa niillä toisia, lähimmäisiään, jotka ovat vähempilahjaisia. Samoin ihmisen tulee yrittää päästä eroon Jumalan Pyhän Hengen avulla pahoista taipumuksistaan, kuten laiskuudesta ja kiusaamisen halusta.

Mikael Agricola keksi paljon suomenkielen sanoja. Yksi niistä on sana: inhimillinen. Se on kai muissa kielissä humaani. Meillä kaikilla pitäisi olla inhimillisyyttä heikompia kohtaan, samoin niitä, jotka eivät syystä tai toisesta menesty ajallisissa asioissa. Monet erilaiset ihmiset osaavat jopa paremmin rakastaa kuin mielestään terveet ja fiksut. Rakkaus on kuitenkin se oppiaine, jonka osaamisella ja hallitsemisella on rakkauden kaksoiskäskyn mukaan ihmisen arvon mitta.

Nöyryyttä, hiljaisuutta Jumala rakastaa. Ei kärsi kopeutta, ylpeitä vastustaa. Kun sydän haluinen Herraansa odottaapi, se tietä valmistaapi tulolle Jeesuksen.” Aamen.