Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:224988 kpl

Valvokaa

Matteus 24:36-44
****************

Hyvä on sen osa, jota sinä, Herra, kasvatat, ja jolle sinä opetat lakiasi.” (Ps.94: 12)

Rukous: ”Nyt tule, Henki Jumalan, käy meitä johdattamahan. Sun valollasi valista ja meille Kristus kirkasta./ Sä saata lamput palamaan ja öljystäsi loistamaan. Häävaatteet pidä puhtaina Jeesuksen veren voimalla./ Suo kuunnella sun oppias ja seurata sun neuvoas. Sun etees kaikki puutteemme, oi armon Henki , kannamme.”(V.v.: 151: 4-6)

Tällä hetkellä lähestymme kirkkovuoden loppua. Tätä pyhää kutsutaan ”valvomisen sunnuntaiksi”. Tekstit näet käsittelevät Jeesuksen toista tulemista. Valvominen tässä yhteydessä tarkoittaa valmiutta ottaa vastaan tuleva ”Siionin Kuningas”. Ensimmäisen vuosikerran evankeliumiteksti kertoo kymmenestä neitseestä, joista puolet oli viisaita ja puolet tyhmiä. Tyhmät kuljettivat mukanaan tyhjää kuolleen uskon lamppua. Viisailla oli Pyhän Hengen öljyllä täytetyt savilamput. Matkan varrella tuli uni. Yllättäen kuului ääni: ”Katso, Ylkä tulee!” Tyhmät pelästyivät ja alkoivat anoa osaa öljystä viisailta, mutta eivät saaneet, koska silloin kaikki olisivat olleet pimeässä. Perille tultaessa tyhmät jäivät oven ulkopuolelle kun viisaat pääsivät häihin.

Toisen vuosikerran tekstissä Jeesus puhuu isännästä, joka lähti matkoille ja pyysi, että ovenvartija valvoisi ja seuraisi, että kukin palvelija tekisi tehtävänsä ja samalla vahtisi, milloin isäntä palaa. Siihen aikaan kun ei ollut kännykköjä eikä edes puhelimia.

Tämän kolmannen vuosikerran evankeliumi kertoo, minkälaista elämää ihmiset viettävät ennen Herran saapumista. He ovat niinkuin Nooan päivinä, syövät, juovat ja naivat. Heille käy niin, että Herran tulemus yllättää samalla tavalla nykyihmiset kuin Nooan aikana. Vesi vei kaiken mennessään ja vain harvat eli Nooan perhe pelastui. Monet olivat pilkanneet Nooaa, joka rakensi suurta laivaa kuivalla maalla. - Nyt Jeesus sanoo, että: ”Kaksi miestä on pellolla; toinen korjataan talteen, toinen jätetään. Kaksi naista jauhaa käsikivillä viljaa, toinen korjataan talteen, toinen jätetään. Valvokaa siis, sillä ette tiedä, minä päivänä teidän Herranne tulee!”

Apostoli Paavali muistuttaa tessalonikalaisia tästä Jeesuksen valvomiskehotuksesta. Hänkin ennustaa, että ihmiset silloin kuvittelevat, että: ”Kaikki on hyvin, ei mitään hätää!” Sellaisen kuvitelman vuoksi kansakunnille tulee äkkiarvaamaton tuho. Uskovaisia apostoli kehottaa pysymään raittiina ja pukeutumaan uskon ja rakkauden haarniskaan sekä pelastuksen kypärään. Jumala näet tahtoo, että pelastuisimme Herramme Jeesuksen Kristuksen tullessa, emmekä jäisi Jumalan vihan alle. Uskovien tulisi rohkaista toinen toisiaan ja yhdessä valmistautua suureen Jeesuksen tulojuhlaan.

Kertaamatta sitä, miten aikaamme sopivia vertauskuvia Jeesus ja hänen apostolinsa käyttävät, voimme todeta, että suuri osa ihmisistä kantaa tälläkin hetkellä kuolleen uskon tuntomerkkejä sydämissään. Heillä on yhä haalistuva käsitys omankin ja toisten pelastuksen merkityksestä. He elävät tyytyväisinä pimeässä ja välttelevät valoa, joka paljastaisi heidän elämänsä tyhjyyden ja valheen maailman. Monet loukkaantuvat, kun uskovaiset puhuvat synnistä ja kehottavat parannukseen, koska armon aurinko on jo laskemassa. Pimeys ja uni koettelevat niitäkin, joilla vielä vähäsen Pyhän Hengen tuli on lepattamassa. Iso osa kansasta myös väittää, että ei Jeesus tulekaan, koska eletään jo vuotta 2021, ja vanha lupaus on pelkkää pelottelua.

Jeesuksen tulemus on kuitenkin kaikkien kärsivien, väärinymmärrettyjen ja tuomittujen toivon perustus. Sen lupauksen varassa jaksamme taistella pahaa vastaan ja pyrkiä säilyttämään puhtaan omantunnon. Virren 151 sanat jatkuvat: ”Me Golgatalla lepäämme ja kuormat sinne laskemme. Myös kirkastukseen käypi tie, kun Jeesus Taaborille vie./ Kun tie vie kärsimyksihin, me iloitsemme siitäkin. Jo kohta loppuu vaiva, työ. Oi vartija, kuink´ kuluu yö?/Me taistelemme uskossa, kun odotamme kruunua. Jo kohta häihin saavumme, soi silloin uusi virtemme.” Tähän tyytyen : Aamen.