Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219101 kpl

Ylösnousseen todistajia

Luukas 24: 36-47
******************

”Pankaa siis pois kaikki pahuus ja kaikki vilppi ja ulkokultaisuus ja kateus ja kaikki panettelu ja halatkaa niinkuin vastasyntyneet lapset sanan väärentämätöntä maitoa, että te sen kautta kasvaisitte pelastukseeen, jos olette maistaneet, että Herra on hyvä.”(I Piet. 2: 1-3; 1938)

Rukous:”Uskollisin ystävistä, viivy aina luonani. Mitään mull´ ei pelkäämistä, kun vain pääsen turviisi. Vaikka murheen myrskyt pauhaa, Sulta sieluni saa rauhaa. Seuraani kun Sinut saan, sydän syttyy palamaan./ Kun mua vaivaa suru syvä, voittos saata mieleeni! Ja Sun ansiosi hyvä, että olen omasi. Rauhaa, Jeesukseni, anna, sanaas suo mun toivo panna: joka kylvi kyynelin, riemuin niittää vihdoinkin.”(V.v.: 80:4-5)

Tämän I Pääsiäisen jälkeisen sunnuntain aihe on ”Ylösnousseen todistajia”. Teksti kertoo opetuslapsista, jotka olivat koossa luultavasti piilopaikassaan Jerusalemissa. Jeesus ilmestyi heidän keskelleen ja näytti ruumiissaan olevat haavat sekä nautti opetuslasten kanssa illallista. Näistä asioista voidaan päätellä, että Jeesus oli ylösnousseenakin edelleen ihminen.

Jeesus sanoi tullessaan tervehdykseksi: ”Rauha teille!” (Shalom alehem!), joka toisaalta on juutalaisten tavanomainen tervehdys. Jeesuksen sanomana tuo tervehdys oli kuitenkin monin verroin painavampi, koska Jeesus on ”Rauhanruhtinas”, joka sovitti maailman Isänsä kanssa ja antoi meille mahdollisuuden tulla rauhan lapsiksi. Toisaalla hän sanoikin: ”Rauhan minä jätän teille, minun rauhani - sen minä annan teille. En minä anna teille niinkuin maailma antaa. Älköön teidän sydämenne olko murheellinen älköönkä peljätkö.”(Joh. 14.:27) – Eikä rauhaa voi saadakaan sisimpäänsä ilman Jeesusta. Hän tuo rauhan tulleessaan sydämiin, jos Hänelle annetaan lupa tulla.

Epistolatekstissä on apostoli Paavalin voimallinen puhe, joka osin muistuttaa Stefanuksen todistusta. Paavalin puhe historian kertauksen jälkeen päättyy sanoihin: ”Me julistamme teille ilosanoman: Minkä Jumala lupasi meidän lapsillemme, sen hän on täyttänyt meille, heidän lapsilleen. Hän on herättänyt Jeesuksen kuolleista.”(APT.:13:33)(Tämä lause on uudessa käännöksessä epälooginen, joten: ”Ja me julistamme teille sen hyvän sanoman, että Jumala on isille annetun lupauksen täyttänyt meidän lapsillemme, herättäen Jeesuksen.”(1938))

Tämän päivän Jumalan lapset joutuvat ottamaan päällensä koko ”sotavarustuksen”, mistä Ef. 6 neuvoo: ”Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltoja vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa…. Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä, ja olkoon pukunanne vanhurskauden haarniska, ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan Sana.”(6:10-17). Ilman tätä varustetta olemme hukassa ja uskomme sammuu.

Haluamme toki olla Jeesuksen ylösnousemuksen todistajia tässäkin yhä pimenevässä illassa. Odotamme kiihkeästi Jeesuksen paluuta ja iankaikkisen rauhan saavuttamista. Se, ihana rauhan ranta jo häämöttää edessämme. Siksi rukoilemme, että pysyisimme pystyssä ja osaisimme ylistää ”sekä sopivalla että sopimattomalla ajalla” Herran suuruutta. Jeesus elää, siinä toivomme on.