Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225013 kpl

 

Kunnian Kuninkaan alennustie.

Matteus 21: 12-22
********************

Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut? Minä huudan sinua avuksi, mutta sinä olet kaukana.”(Ps.: 22:2)(”Eeli, Eeli, Lamma sabaktani!”)

Meditaatio:”Ah, kuinka voisin unhoittaa kruununsa piikkisen ja naulat käsiss´ , jaloissaan, avatun sydämen?/ Mä kysyin:”Miksi, Herrani, näin vaivuit kuolemaan? Miks´ keihäs avas kylkesi, sai veres vuotamaan?”/ ”Mä säälein sua, rakastin, kadonnut lampaani. Sä olit mulle kalliimpi kuin sydänvereni.”/ Ah, kuinka voisin unhoittaa näin suurta rakkautta, mi väkevämp´ on kuolemaa ja tulta hehkuvaa?/ Oi, Herra, heikon uskoni suitsevan kynttilän tuon luo tään pyhän tulesi, sen suothan syttyvän!/ Ah, ethän pyhä Rakkaus sydäntä suitsevaa, suo sammua, vaan liekki uus luo kylmään rintahan! /Ja koska kerran viimeisen saa päivä maillehen, suo valos Rakkaus ikuinen, kuolonkin synkeyteen!”(O.H. Jussila)

Palmusunnuntaina alkaa hiljainen viikko. Päivän otsikkona on: ”Kunnian Kuninkaan alennustie”, tai yhtä hyvin:”Kadonneitten lampaitten etsimistie/pelastamistie”, kuten vanha hengellinen laulu sanoittaa: ”Etsimähän kadonnutta tulit Jeesus lammasta täältä synnin korvesta. Minä, minä olin kurja, Jumalasta luopunut, synnin valtaan suostunut.../ Mutta sinun tuskas kaikki, kruunus, naulat, ristisi, kannoit minun eestäni. Veres pyhän vuotaa annoit, armonvirran avasit, jolla syntin´ puhdistit.”(O.H.Jussila)

Uskovat vanhemmat opettivat meille lapsina ja nuorina, kun synti alkaa houkutella ja maailmalliset halut ja himot, että silloin kannattaa lähteä kulkemaan Jeesuksen seurassa ”Getsemanesta Golgatalle”. Vanhemmat olivat itse kokeneet, että tuo iltakävely laannuttaa kevytmieliset halut. Tiedämme toki nyt itsekin elämän illassa, että kun huolellisesti miettii, mitä Jeesus on tähtemme kärsinyt, niin sydänkin alkaa taipua nöyrästi kulkemaan ristintietä ylentämättä itseään elämänsä keskipisteeksi. Luonnostaan ihminen on laiska ja haluton ottamaan ristiään, vaan alkaa leventää kaitaa tietä mieleisekseen ja helpommaksi kulkea.

Nykyihmiset pitävät palmusunnuntaita hupijuhlana. He pukevat lapsiaan noidiksi ja lähettävät heidät ihmisten ovien taakse kerjäämään rahaa ja karkkia. He ovat muuntaneet hyvää tarkoittavan vanhusten muistamisjuhlan ja siihen liittyvän virpomisen ajallisen huvittelun päiväksi. Hiljaisen viikon ahtisaarnat on lopetettu jo vuosia sitten. Muutenkin katumuksen väriin pukeutuminen on tullut harvinaiseksi. Kirkko on mukautunut maailman menoon, sen papit laulavat outoja veisuja. --- Pieni uskovaisten joukko vielä laulaa kiitosvirttä Jeesuksen pelastustyöstä. Me haluamme Jeesuksen matkakumppaniksemme omalla alennustiellämme. Se tie vie lopulta perille ristin veren kautta Uuden Jerusalemin pyhään kaupunkiin.

Päivän tekstin äärellä nykyihmiset ihmettelevät, kun Jeesus ottaa ruoskan ja hajottaa kaupustelijain pöydät Jumalalle pyhitetystä rukoushuoneesta. He kuvittelevat, että he voivat oman mielensä mukaan käyttää pyhiäkin paikkoja omiin orgioihinsa. He tukkivat korvansa kuulemasta, mitä Jumalan Henki puhuu kuolleelle ”aivouskolle”. ”Rosvojen luolat” ovat muualla kuin kirkoissa, joiden alkuperäinen merkitys on Jumalan sanan opiskelu ja rukous, että Jumala armahtaisi ja ottaisi langenneen ihmissuvun takaisin liittoonsa ja lupauksiinsa.