Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225000 kpl

Jeesus herättää uskon

Markus 1: 29-39
****************

Hän huolehtii leskien ja orpojen oikeuksista, hän rakastaa muukalaista ja ruokkii ja vaatettaa hänet. Samoin tulee myös teidän tehdä, olettehan olleet muukalaisina Egyptissä.” (V Moos. 10: 18-19)

Rukous: ”Mua opettaa sun sanas pyhä, sen nähdä saan sun teoistas; sä että olet Isä hyvä ja viisas sinun neuvoissas. Ken sinuun Herra uskaltaa, et häntä tahdo unhottaa.”(V.v.: 485:2)

Päivän otsikko on: ”Jeesus herättää uskon”. Uskon herättäminen ei olekaan helppo asia. Varsinkaan nykymaailmassa. Voisi melkein sanoa, että epäusko on niin vallitseva maailman tila, että uskovaista ihmistä lähes vieroksutaan. Etenkin, jos uskoa tunnustaa ääneen. Melkeinpä monissa seurapiireissä uskovinen ihminen tuntee itsensä ”oudoksi linnuksi.” Kyllä tosin sodan jälkeen täällä Etelä-Suomessa kouluissa uskovat nuoret ja lapset olivat kovin yksinäisiä. Jos kotona ei tuettu lasta, toisten painostuksen vuoksi saattoi helposti luisua enemmistön puolelle. Sen muistan. Opettajana olon aikana huomasin myös, että uskovia, ”liian kilttejä” ja hiljaisia kiusattiin enemmän kuin keskivertoepäuskoisia tovereita ja myös työtovereita. Ja eivätköhän nuo negatiiviset asenteet uskoa tunnustavia kohtaan ole vielä noista asjoista pahentuneet.

Uskon ja toivon herättäminen etenkin masentuneille ja elämään haluttomille on tosi ”miehen työ”. Se onkin Pyhän Hengen toimivallan alueella. Me ihmiset lähinnä pystymme negatiivisiin suorituksiin lähimmäistemme kohdalla. Monissa on tuomion ja arvostelun henki. Rakkauskin on enimmäkseen itserakkautta, hyväksikäyttöä ja hyötymistä toisten kustannuksella.

Luther sanoo kolmannen uskonkappaleen selityksessä:”Minä uskon, etten minä voi omasta voimastani enkä järjestäni uskoa Jeesukseen Kristukseen, Herraani, enkä tulla Hänen tykönsä; vaan Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin sanan kautta, valistanut minua lahjoillaan, pyhittänyt ja varjellut minua oikeassa uskossa; niinkuin Hän koko kristikuntaa maan päällä kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja Jeesuksessa Kristuksessa varjelee oikeassa uskossa…..”

Sen lyhyen ajan, jonka Jeesus oli maan päällä ihmislasten joukossa , Hän itse aloitti tämän Pyhän Hengen työn ja antoi lähtiessään Isän luokse takaisin tehtävän opetuslapsilleen ja meille jälkipolville. Jeesus antoi myös esimerkin siitä, että emme saa jäädä yhteen paikkaan vaan tehtävämme on kuljettaa evankeliumin sanomaa kaikkeen maailmaan, että mahdollisimman moni saisi kuulla kutsun Jumalan valtakuntaan, että ”häähuone täyttyisi pöytävieraista.”

Ihmeitten tekeminen, kuten sairaitten parantaminen ja kuolleitten herättäminen jäävät Jeesuksen ja Jumalan yksinvallaksi. Jumala antaa ja ottaa elämän. Uskovien tehtävä on rakkauden hengessä kertoa ainakin omalle lähipiirilleen Herran suurista teoista omalla kohdallaan, ja siten rohkaista arkoja uskomaan syntien anteeksisaamisen armoon. Näin voimme Pyhän Hengen avulla antaa etsiville alkutekijät uuteen elämään uskossa Jeesukseen. Uskoa seuraa sitten elävä toivo, mistä apostoli Pietari kertoo kirjeensä alussa. Usko Jeesukseen antaa myös voiman arkiseen kilvoitteluun. Kun meillä on selvä päämäärä, voimme opetella sitten myös rakastamaan uudella tavalla lähimmäisiämme, jopa muukalaisia, joista päivän VanhanTestamentin tekstissä mainitaan.

Armo olkoon teille ja rauha Jeesuksen tuntemisen kautta.” Aamen.