Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219102 kpl

Kasteen lahja

Luukas 3: 15-18; 21-22
*********************

Katso, minun palvelijani, jota minä tuen…..Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti.”(Jesaja 42: 3)

Rukous: ”Suo, Jeesus, rakkaani, mun pitää liittoni; sun armos annoit mulle, kiitoksen tuon mä sulle. Mua pidä seurassasi ja hoida omanasi. / Kun olen vaaroissa, sä itses kirkasta. Tee minut väkeväksi, sinussa eläväksi. Suo voittaa kiusaukset ja välttää lankeemukset.”(V.v.:229:1,4)

Ihmiselle annettu suurin lahja on itse elämä. Kun esikoiseni syntyi, hänen kastepappinsa sanoi: ”Ellet olisi syntynyt tänne, et pääsisi sinne.” Siinä oli lyhyesti sanottu paljon. Iankaikkinen elämä tulee palkaksi tästä elämästä. Tosin elämän alkuosaan voivat vaikuttaa monet lapsen ulkopuoliset asiat, kuten olosuhteet, ja varsinkin se ilmapiiri mikä kodissa vallitsee. Ovatko lapsen vanhemmat odottaneet ja toivoneet tätä syntynyttä lasta, millä tavalla he osoittavat lapselle rakkautta ja hyväksyntää ja miten hänen puhtauttaan ja henkistä sekä fyysistä elämäänsä ylläpidetään.

Jumala antaa elämän. Lapsi on aina Jumalan lahja ja hänestä vastaamme Jumalan edessä. Jumala antaa lapselle ensimmäisenä lupauksen omasta uskollisuudestaan kasteen armoliitossa. Vanhemmat tuovat lapsen kasteelle n. kahden kuukauden vanhana. Kaste toimitetaan joko kirkon tiloissa tai lapsen kotona. Yleensä lapsen ylle puetaan valkoinen kastemekko vertauskuvana Kristuksen puhtaudesta (vanhurskaudesta). Kastemaljaan laitetaan puhdasta kirkasta vettä ja lapsen rintaan ja otsaan tehdään ristin merkki pyhitykseksi. Jeesuksen seuraamista varten annetaan kastekynttilä, jonka yhteydessä kerrataan loppiaisen evankeliumia: ”Minä olen maailman valo, joka seuraa minua, se ei vaella pimeydessä, vaan hänellä on elämän valo”

Vanhempien tueksi nimetään vähintään kaksi kummia, mieluummin molempia sukupuolia ainakin yksi. Aikuiset lapsen ystävät saavat opettaa lapselle kastekäskyn mukaisesti Jumalan käskyt ja uskomme perusteet. Jumalan sanan liittäminen kasteveteen tekee kasteesta sakramentin eli pyhän toimituksen.

Uskomme mukaan lapsi otetaan kasteen kautta paikallisseurakunnan ja Jumalan valtakunnan jäseneksi. Hänen nimensä kirjoitetaan taivaan kirjoihin (ja maalliseen rekisteriin). Jos lapsi kasvatetaan rukouksen ja armon hengessä, hän voi säilyttää lapsenuskon jopa perille asti taivaaseen. Jos hänet jätetään hengellisesti heitteille, hän voi joutua kulkemaan tuhlaapojan raskaan reitin.

Päivän evankeliumi kertoo Jeesuksen kasteesta Jordanilla. Johannes Kastaja toimi tässä maailman ainutkertaisemmassa kastetilasuudessa pappina. Siinä myös Taivaallinen Isä ilmiantoi Poikansa. Me jälkipolvet tiedämme, että Jeesus tuli kasteelle meidän tähtemme. Hän kulki esimerkkinä uuden ihmisen tien. Vanha Aadam (ihminen) haudataan kasteen kautta. Luther sanoo, että ”Parannus on jokapäiväistä paluuta kasteen armoliittoon.”. Vanhat uskovat sanovatkin, että Jumalalla on vain päivän ikäisiä lapsia. Me näet säilytämme vanhan ihmiset metkut sisimmässämme ja tarvitsemme joka päivä anteeksiantamusta Jeesuksen uhritien ja uhriveren kautta.

Uudessa virressä sanotaan: ”Kasteen kirkas vesi on niinkuin lähde pohjaton. Siinä virtaa siunaten armo Herran Jeesuksen./ Joka aamu uudestaan omaksesi kokonaan kutsut uuteen elämään tahtoasi täyttämään.” Näin mekin uskomme. Aamen.