Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:173577 kpl

Hyvä Paimen

Johannes 21:15-1
**************

Minä olen se hyvä paimen, ja minä tunnen omani, ja minun omani tuntevat minut”

Rukous: ”Herra, yks on pyyntö mulla: Suo mun olla huoneessas. Temppelisi etees tulla, katsella sun kasvojas. Anna, että sydän saa etees murheet vuodattaa. Milloin aika kova koittaa, rauha suo mun luonas voittaa.” (V.v.: 335:3)

Ensimmäisen vuosikerran evankeliumi on otettu Johanneksen kymmenennestä luvusta, missä Jeesus itse kertoo olevansa ”se Hyvä Paimen”, joka antaa henkensä lammasten edestä. Siinä Hän kertoo myös, mitä Hän tekee, jos susi hyökkää lammaslaumaan. Hän varjelee laumaansa jopa henkensä edestä. Hän vertaa itseään palkkapaimeneen, joka jättää lauman ja pakenee itse. Hän kertoo myös siitä, että Hän etsii lampaita myös muualta kuin omasta lammaslaumasta, voidakseen koota yhteen kaikki kadonneet ja harhateille eksyneet, että olisi vain yksi lammashuone ja yksi paimen.

Vanhan Testamentin puolella pappisprofeetta Hesekiel (varsinkin luvussa 34) osoittaa, millainen kaaos on sellaisessa lammastarhassa, missä ei ole oikeaa paimenta. Siellä vahvat ja lihavat lampaat sotkevat laidunmaat ja ajavat heikot ja sairaat lampaat vuorille ja erämaihin, missä ne nälkiintyvät ja kuolevat. Herra sanoo: ”Niin totta kuin minä elän, totisesti, koska minun lampaani ovat ryöstettävinä, ja koska minun lampaani ovat kaikkien metsän petojen syötävinä, kun paimenta ei ole, ja kun minun paimeneni eivät välitä minun lampaistani, vaan minun paimeneni kaitsevat itseänsä, eivätkä kaitse minun lampaitani ….minä käyn paimenten kimppuun, vaadin lampaani heidän kädestänsä ja teen lopun heidän lammasten kaitsennastaan, eivätkä paimenet enää saa kaita itseänsä. Minä pelastan lampaani heidän kidastansa , eivätkä ne sitten enää ole heidän syötävinänsä.”(Hes. 34: 8-10)

Hesekielin ennustus toteutui, kun Jeesus tuli maailmaan ihmisten keskelle. Jeesus perusti tänne lammashuoneen, Jumalan valtakunnan. Hän on itse ovi lammastarhaan. Uskovat ihmiset ovat Jeesuksen lampaita. He ovat viimeisellä tuomiolla Isän oikealla puolella, samalla puolella, missä Jeesus ja Pyhä Henki ovat. Keiturit ja varkaat ovat vasemmalla puolella, heillä on oma paimenensa, joka on luvannut paljon, mutta jolla ei ole mitään muuta annettavaa kuin helvetti.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus antaa Pietarille seurakunnan paimenen, johtajan tehtävät. Pietarin uskontunnustuksen päälle Jeesus lupasi perustaa seurakuntansa, jota eivät ”tuonelan portitkaan voita”. Sitä ennen Jeesus halusi vahvistaa Pietarin uskollisuutta. Hän kysyi kolme kertaa, rakastiko Pietari (Simon Johanneksen poika) Herraa enemmän kuin muut. Pietarihan oli luvannut, että vaikka kaikki muut kieltäisivät Jeesuksen, ei kuitenkaan hän. Mutta ylipapin pihamaalla hiilivalkean tykönä hän kielsi Mestarinsa kolme kertaa. Pietarilla oli kuitenkin ollut oikea tieto ja usko Jeesuksen messiaanisuudesta. Kolmannella kerralla, Pietari muisti, miten hän oli itkenyt katkerasti, kun kukko kiekaisi. ”Sinä tiedät kaiken, sinä tiedät, että olet minulle rakas”.

Senkin me muistamme, että kun Jeesus lähetti terveisiä ylösnousemuksensa jälkeen, hän sanoi: ”Menkää ja sanokaa opetuslapsille ja Pietarille” (Markus 16:7). Pietari oli siis tavallaan kieltäneenä lammashuoneen ulkopuolella. Tämä rakkaustesti oli samalla synninpäästö ja uuden alku. Pietari sai tehtäväkseen ruokkia ja kaita Jumalan seurakuntaa, jopa muiden opetuslasten kanssa hallita taivastenvaltakunnan avaimia. Mutta se tapahtui Pyhän Hengen vuodattamisen jälkeen.

Meidän aikamme ihmiset ovat samassa jamassa kuin Hesekielin aikana. Palkkapaimenia ja vääriä profeettoja ilmestyy ”pilvin pimein” viettelemään ja uuvuttamaan Jeesuksen karitsoita ja lampaita. Siksi kannattaa kuunnella tarkalla korvalla Jeesuksen paimenääniä. Jeesus tuntee omansa ja Hänen omansa tuntevat Hänet.

Me lauloimme nuorena: ”Jo nuorena on hyvä kaunihisti Jeesuksen rintaan saada painaa pää, kuunnella Hänen paimenääniään. Sen kelpaa, jolla turvana on risti ja lepopaikka ristinjuuri on kuin kukkasella lehdet nurmikon.”

Tänä aikana on vielä suurempi tarve päästä turvalliseen Jeesuksen laumaan, missä hoidetaan heikkojakin lampaita armolla ja laupeudella”. Aamen.