Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:177307 kpl

Palmusunnuntai

Johannes 12: 1-8
*******************

Kiitos olkoon Jumalan, joka aina kuljettaa meitä voittosaatossa Kristuksessa ja meidän kauttamme joka paikassa tuo ilmi Hänen tuntemisensa tuoksun. Sillä me olemme Kristuksen tuoksu Jumalalle sekä pelastuvien että kadotukseen joutuvien joukossa.” (2. Kor. 2: 14-15) -1938

Rukous: ”Tutkimaan, oi Jeesus, auta kärsimystäs katkeraa, kuolemaasi kauheaa. Että sieluni sen kautta levon vaivoissansa saa, uskossa sun omistaa./ Käännä, Jeesus , katseheni turhuudesta maailman. Anna veres puhtahan rauha tuoda tunnolleni, poistaa tuskat haikeat, epäilykset vaikeat. /Avaa silmät, että saisin rakkautes palavan nähdä kurjaa kohtahan. Mielehen sen johdattaisin, kuinka niinkuin karitsa, kuolet syntiuhrina.” (V.v.: 48: 1-3)

Tänään on palmusunnuntai, kuusi päivää ennen pääsiäistä. Tänään alkaa ns. ”piinaviikko” tai kuten nykyisin sanotaan ”hiljainen viikko”. Ennen pidettiin jokaisena kärsimysviikon aikana ns. ”ahtisaarna” iltaisin. Siinä ei saarna ollut keskiössä vaan pitkä teksti, päivän ahti. Jeesuksen kärsimyshistoriaa käytiin läpi jae jakeelta. Kirkon väri oli tumman violetti perjantaihin asti, jolloin koko alttari verhottiin mustiin. Kiirastorstain ehtoollisen jälkeen alttari riisuttiin kaikesta koreudesta perjantaita varten, jolloin mustiin verhotulle alttarille asetettiin viisi tummanpunaista ruusua tai piikkikruunu-niminen huonekasvi punaisine verenpisaroita muistuttavine kukkineen.

Päivän tekstit puhuvat tuoksuista. Epistolatekstissä opetetaan, että uskovat ihmiset edustavat täällä maailmassa Kristuksen tuoksua, joka on toisille pelastukseksi, toisille kuolemaksi. Pohjolan herättäjä puhui joulusaarnoissaan ”tallin hajusta”, joka hermostuttaa epäuskoiset ja tekopyhät ihmiset. Kokemuksesta olemme huomanneet, että uskovan ihmisen läsnäolo tai tulo johonkin seuraan tai työpaikalle aiheuttaa usein hiljaisuutta, jopa puhumattomuutta. Jotakin erilaista meissä varmasti onkin, vaikka emme sanoisi mitään.

Evankeliumissa mainitaan kallis nardus-öljy, jolla Maria voiteli Jeesuksen jalat. Se tuoksu hermostutti ”kadotuksen lasta”, Juudasta. Hän halusi, että rahat, jolla öljy oli ostettu, olisi pitänyt antaa köyhille. Jeesus ojensi Juudasta, sillä Hän tiesi tämän perimmäiset tarkoitukset. Jeesus sanoi kuuluisat sanat: ”Köyhät teillä on aina oleva, mutta minua teillä ei aina ole.”

Palmusunnuntain nimi tulee siitä, kun kansa viskeli tielle palmunoksia ja vaatteita kun Jeesus ratsasti Jerusalemiin aasinvarsalla. Suomessa on korvattu palmunoksat kevätpajunoksilla. Niissä on valkoisia pieniä palloja, joita ortodoksit hyödynsivät virpomavitsoissa. Palmusunnuntaiaamuisin lapset kävivät Karjalassa tervehtimässä isovanhempiaan toivottaen heille terveyttä ja ”tuoreutta” seuraavaksi vuodeksi. Pääsiäisaamuna lapset kävivät hakemassa pääsiäismunia, jotka ovat vanhastaan olleet ylösnousemuksen symboleja.

Palmusunnuntai on tärkeä juhlapäivä. Se muistuttaa meitä rakkaan Vapahtajamme uhrista meidän syntiemme tähden. Jeesus tiesi etukäteen, mitä tuleman piti. Se kaikki oli ennustettu Vanhan Testamentin profeetoissa. Hän oli kuuliainen Isän kanssa tehdystä sopimuksesta loppuun asti. Tosin Hänen rukouksensa Getsemanessa ja ristillä osoittavat, että Hänelläkin on ylivoimaisen suuret tuskat ja kivut. Kun Hän sanoi: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit!”, Hän todella kantoi myös Jumalan vihan ja tuomion, joka kuului ihmiskunnalle hamasta Aadamin synnistä aina viimeiseen päivään asti. Nyt me tiedämme, että sekin on totta, mitä Jeesus sanoi helatorstaina: ”Minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti.” Me emme ole yksin, Jeesus on kanssamme ja Pyhä Henki Puolustajamme . Kiitos Jeesukselle. Aamen.