Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:169157 kpl


Pyhän Henrikin muistopäivä.

Johannes 4: 34-38
***********************

”Ne, jotka ovat opastaneet monia vanhurskauteen, loistavat kuin tähdet, aina ja ikuisesti.” (Dan. 12: 3) 1992 - ”Ja taidolliset loistavat, niinkuin taivaanvahvuus loistaa, ja ne, jotka monta vanhurskauteen saattavat, niinkuin tähdet, aina ja iankaikkisesti.” 1938

Rukous:”Sun sanaas suojaa, Jumala, sen vastustajat masenna. Kun tahtovat he alati, kukistaa valtaa Poikasi. / Lyö maahan sanas sortajat, ja niiden juonet kavalat. Suo aina voittaa sanasi ja lisää seurakuntaasi.” (V.v. 175: 1,3; Martti Luther)

Tänään on Piispa Henrikin muistopäivä. Uskomme, että Pyhä Henrik, Pohjoismaiden lähetyspiispa toi Suomeen Jumalan Pyhän Evankeliumin v. 1155 j. Kr.. Suomalaiset eivät kuitenkaan silloin, eivätkä vielä piispa Rothoviuksenkaan aikana ymmärtäneet englantilaisen ylimyksen tuloa Hämeen kesyttämättömän kansan keskelle. Rothovius kirjoitti suomalaisista varsin huonon lausunnon Ruotsin hiippakuntaan, johon Suomi tuolloin kuului. Ensimmäinen Jumalan sanan tuoja sai julman kohtalon Köyliön järven jäällä. Siemen oli kuitenkin kylvetty - ja jo 1200-luvulla on alettu rakentamaan ensimmäisiä kirkkoja Ahvenanmaalle sekä Rauman – Turun ympäristöihin.

Jumalan sana ei tyhjänä palaja.” Se tarvitsee kuitenkin niitä jalkoja, jotka vievät ilosanoman vuorille kuten päivän Vanhan Testamentin tekstimme toteaa (Jesaja 52: 7) : ”Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat, hänen, joka julistaa rauhaa, ilmoittaa hyvän sanoman, joka julistaa pelastusta ja sanoo Siionille: ´Sinun Jumalasi on Kuningas!´” (1938).

Pyhä Henrik ei ole ainoa uskonsa vuoksi tapettu. Kirkon historia on täynnä vainojen aikoja, erityisesti silloin, kun evankeliumi on alkanut saada jalansijaa uusissa kohdemaissa. Alkukirkon aikana kirkon perustaja, Vapahtajamme Jeesus, ja Hänen apostolinsa kuolivat marttyyreinä. Sen jälkeen monet keisarit ja myöhemmin muut vallanpitäjät ovat tappaneet kristittyjä mikä mistäkin syystä. Raamatun mukaan vaino on aina kohdistunut ”tiehen” eli Jeesukseen itseensä, koska Jeesus on tie, jopa ainoa tie, pelastukseen ja sitä kautta iankaikkiseen elämään. Vieläpä tänään kerrotaan sosiaalisessa mediassa, että 260 miljoonaa on tapettu Kristuksen nimen tähden viimeisen vuoden aikana.

Jeesus sanoo päivän tekstissä: ”Sadonkorjaaja saa palkkansa jo nyt, hän kokoaa satoa iankaikkiseen elämään, ja kylväjä saa iloita yhdessä korjaajan kanssa …..Minä olen lähettänyt teidät korjaamaan satoa, josta ette ole nähneet vaivaa. Toiset ovat tehneet työn, mutta te pääsette korjaamaan heidän vaivannäkönsä hedelmät.” Toisaalla Jeesus toteaa: ”Eloa on paljon, mutta työntekijöitä on vähän. Rukoilkaa Elon Herraa, että hän lähettäisi työmiehiä eloonsa.” Apostoli Paavalikin kirjoittaa elon korjaamisesta: ”Minä kylvin, Apollos kasteli, mutta kasvun antaa Jumala. Kylväjä ei siis ole mitään, eikä kastelija, vaan Jumala, joka antaa kasvun.” Minäkin kyllä uskon, että mitä nöyrempi sanan kylväjä on, sitä enemmän Jumala siunaa hänen työtänsä. (Aivan nuorena , ensimmäisiä saarnojani Herttoniemen kirkossa helluntaina tuli arvostelemaan nuori nainen. Hän sanoi silloin elämäni parhaan kohteliaisuuden. Hän oli kokenut, että saarnaaja aivankuin hävisi näkymästä ja kirkossa kuului vain Pyhän Hengen suloinen ääni. Olin ihmeissäni.)

Pyhän Henrikin käynnistä Suomessa on kulunut 1000 vuotta. Välillä Suomessa on ollut suuria herätyksen aikoja. Jumalan sanalla on ollut suuri arvovalta ihmisten elämässä. Nyt elämme kuivuuden aikaa. Ihmisillä ei tunnu olevan elämän sanan nälkää. Paljon on Jumalasta vieraantunutta kansaa. Mutta tiedämme, että Herra säilyttää aina siemenen, josta lähtee uusi kasvu. Jo vanhan kirkon opettaja totesi: ”Kristittyjen veri on siemen.” Jumala tietää sekä alun että lopun Suomenkin historialle. Aamen.