Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:173577 kpl


Tehkää tie kuninkaalle!

Matteus 11: 11-19
************************

”Huutavan ääni kuuluu: Valmistakaa Herralle tie erämaahan, tehkää arolle tasaiset polut meidän Jumalallemme! Kaikki laaksot korotettakoon, kaikki vuoret ja kukkulat alennettakoon; koleikot tulkoot tasangoksi ja kalliolouhut lakeaksi maaksi. Herran kunnia ilmestyy: kaikki liha saa sen nähdä. Sillä Herran suu on puhunut.” (1938) (Jesaja 40: 3-5)

Rukous: ”Kristus, tule perkaamaan, synnin saasta sielustani. Itse en voi milloinkaan puhtaaks saada tuntoani. Sen vain veri puhdistaa; armo sielun kaunistaa” (V. 9: 3)

Nykyisin kuulemme paljon sellaista julistusta, että ”kaikki saavat tulla sellaisena kuin ovat”. Siis ajatus on se, ettei mitään ”valmistautumista” tarvitakaan. Onhan sen toisaalta tottakin. Mutta: viimeistään Jumalan valtakunnan sisääntulokohdassa tarkistetaan esimerkiksi sydämen laatu ja tulon tarkoitus. Jeesus sanoo, että ne, jotka tulevat lammashuoneeseen muualta kuin oven kautta, ovat ”varkaita ja ryöväreitä”. Jeesus itse on ovi. Jos Hän päästää sisälle, ei kukaan voi sulkea; jos Hän sulkee, kukaan ei voi avata (Ilm.)

Profeetta ilmaisee selkeästi, mitä on tien valmistaminen Herralle. Laaksot pitää korottaa ja vuoret sekä kukkulat alentaa, koleikot pitää tehdä tasangoksi, ja kallioluolat tasaiseksi maaksi. Tuollainen valmistelutyö ei ole mitenkään helppoa; että voisi vaan tulla ”muina miehinä”.

Jumalan omat tietävät, miten suurten ahdistusten ja pelkojen kautta on meitä synnytetty uudelleen Pyhän Hengen kautta ihmisiksi. Tuossa käy, niinkuin monissa mainoksissa: ennen ja jälkeen. Apostoli sanoo: ”Sillä, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus, se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.” (II Kor. 5:17). Suurten herätysten aikana Suomessakin ihmiset muuttuivat parannuksen tekemisen jälkeen silminnähtävästi. Sanotaan, että Pohjanmaan talotkin suoristuivat, kun isäntä teki parannuksen. Lapissa ihmiset raitistuivat niin, että poliiseilla ei ollut enää töitä. Rähisevistä ja varastelevista pikkurikollisista tuli lähimmäisiään ja perheenjäseniään kunnioittavia, lämpimiä ihmisiä. Tosin oli niitäkin, jotka paheksuivat parannuksen tehneitä ja leimasivat heidät ”tekopyhiksi” . Tutkimuksissani oli mm. eräs uuskirkkolainen mies, joka oli ollut varsinainen häirikkö ja pahantekijä kylässä. Hän joutui parannuksen tehtyään kuulusteluun siksi, että alkoi saarnata parannusta myös muille ihmisille aivankuin Johannes Kastaja, huutavan ääni eräsmaassa, ennen Jeesuksen tuloa. Mies ihmetteli kuulustelijoiden edessä, miksi kukaan ei pidättänyt häntä silloin, kun hän teki pahaa, mutta nyt, kun hän oli lähtenyt Jeesuksen tulosta saarnaamaan, hänet pidätettiin. Niin kierosilmäisiä ovat epäuskoiset päättäjät – yhä vieläkin v. 2019.

Jeesus jätti opetuslapsensa valmistamaan itselleen tietä toisen tulemisensa alla. Tämänkin ajan Jumalan lapset yrittävät valmistaa tietä kukin omilla lahjoillaan. Herran tulon merkit ovat myös luonnossa nähtävänä. Ahdistuksen ja nälän aika on koittanut. Mutta ihmiset elävät ”niinkuin Nooan päivinä, söivät, naivat ja menivät miehelle”, Synnin houkutukset ovat kasvaneet ja voimistuneet. Sielujen vihollisella on kiire. Siksi tarvitsemme yhä enemmän kuokkia ja vasaroita tien aukaisemiseen. Korkeat vuoret tarkoittavat päättäjiä, jotka pitävät valtaa käsissään. Myös vertauksen rikkaat ja ylpeät ovat noita kukkuloita, joita pitää alentaa. Vastaavasti laaksot ovat masentuneita ja alistettuja lähimmäisiämme, jotka tarvitsevat evankeliumin lohdutusta ja tukea elämänsä aukinaisiin haavoihin. Tunnon haavat paranevat evankeliumin saarnan alla. Sitä varten sitä on laajasti ja avarasti julistettava. Myös Jeesuksen tulon merkitystä varsinkin suossa tarpojille on kirkastettava armon ja anteeksiantamuksen julistuksella.

Henkilökohtainen todistus siitä, mitä Herra on itsekullekin tehnyt, on paras tapa valmistaa tietä Herralle. Vanhan Testamentin todistaja sanoi: ”Hän nosti minut lokaisesta liejusta ja asetti jalkani rauhan tielle.” ”Kiitosvirren säveliä pahat henget pakenee”. Aamen.