Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:134903 kpl

Pyhän Hengen vuodattaminen.

Johannes 14:23-29
******************

”Minä annan teille uuden sydämen ja uuden hengen minä annan tiedän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen.” (Hes. 36: 26 ; 1938)

Rukous: ”Tule, Pyhä Henki tänne, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Tule, köyhäin apu, tule, lahjain antaja, tule, sielun kirkkaus, sinä paras lohduttaja, sielun hyvä vieras ja suloinen lämpö...” (Kirkkokäsikirja)

Mielenkiintoinen on tämä Hesekielin ilmaisu.”Annan uuden sydämen ja otan pois kivisydämen.” Tämmöinen lääketieteellinen taikka kirurginen toimenpide ei kyllä helposti onnistu vieläkään 2,5 tuhatta vuotta myöhemmin. Sydämensiirtoja on kyllä tehty viimeisien vuosikymmenien aikana erilaisilla menestyksillä. Tämän elävän lihasydämen kivenmurrikan tilalle voi asentaa ainoastaan Jumala Pyhän Henkensä kautta. Hän, joka on Sanalla luonut taivaan ja maan.

Miten tuo käytännössä tapahtuu? Eräässä Siionin Laulussa kirjoittaja rukoilee: ”Käy kyynellähteeksi, oo kova rinta, katso kuin suuri on sun syntis hinta. Tuomittu Jeesus on jo kuolemahan – ja pantu kuolon puuta kantamahan. Ilmankos itkutta näkisit noita syypään edestä syytön henkens heittää!”

Tänä aikana (2019), jota elämme, ihmisillä näyttäisi olevan hyvin kevyt käsitys omasta syntisyydestä ja pelastuksen tiestä. Raamattu valistaisi kyllä jokaista sen lukijaa, esimerkiksi tässä: ”Monen ahdistuksen kautta pitää menemän sisälle Jumalan valtakuntaan!” Uskoon tulleet puhuvatkin parannuksesta, mielenmuutoksesta ja uudestisyntymisestä. Parannuksen tekoon kuuluukin syvä synnintunto, armonikävä ja lohdutus syntien anteeksisaamisesta. Siinä se kova kivisydän murretaan, omahyväisyys otetaan pois, ja tilalle annetaan evankeliumin sanasta sykkivä sydän.

Ensimmäisenä helluntaina Jeesus toteutti lupauksensa: Hän lähetti Pyhän Henkensä Se ei tapahtunut hiljaisesti, äänettömästi ja huomaamattomasti. Kun Pyhä Henki laskeutui, kuului taivaalta kohahdus kuin raju tuulenpuuska. Se täytti koko huoneen ja kuului ilmeisesti koko Jerusalemissa, koska suuri kansanjoukko ilmestyi paikalle. Pyhä Henki ilmestyi tulenliekkinä, joka jakautui jokaisen päälle. Pyhän Hengen saaneet alkoivat puhua kielillä, joita katsomaan tulleet kuulivat omaksi äidinkielekseen. Kuuntelemaan tulleet ihmiset kyselivät toisiltaan: ”Mitä tämä on?”, mutta toiset taas pilkkasivat ja luulivat uskovaisten olevan ”täynnä makeaa viiniä!”

Lutherin mielestä kolmas uskonkappale on tärkein. Jos ihmisellä ei ole Pyhää Henkeä, hän ei voi ymmärtää toista uskonkappaletta eikä ensimmäistä. Luther luettelee Pyhän Hengen tehtävät. Pyhä Henki kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja varjelee. Koska ihminen ei voi omasta voimastaan eikä järjestään uskoa Jeesukseen , Pyhä Henki siis herättää ensin ihmisen omantunnon, ja sitten synnyttää hänen sydämeensä oikean, elävän uskon, mikä siis tarvitaan pelastuksen omistamiseen.

Pyhän Henegen vuodattamisen päivästä on kirjoitettu paljon virsiä ja rukouksia. Saarnani alussa oli ote Kirkkokäsikirjan rukoukseta. ”Tule Pyhä Henki ja laskeudu alas taivaasta Kristusta kirkastamaan etc.” Virsissä rukoillaan Pyhää Henkeä tekemään ihmisessä niitä apuja, mtä ihminen juuri tarvitsee: kuten: ”Pyhä Henki, Lohduttaja, Puolustaja, Uskovaisten opas, Lunastuksen sinetti, toivon ankkuri, Sanan todistaja, Lupauksen kirkastaja. Armon ja rakkauden lähde, Taidon ja totuuden Henki, sydämen elvyttäjä taivaan vihmalla, rauhan tuoja. Pyhä Henki myös auttaa karttamaan synnin teitä. Hän pyhittää mielen ajattelemaan Jumalan tahdon mukaisesti ja puhdistaa sydämen Jumalalle kelpaavakasi asuinsijaksi.

Uskovaisilla on siis uskoon tulon yhteydessä annettu taivaan lahjaksi Pyhä Henki. Maailmassa vallitsee toinen henki, paha henki. Nämä henget taistelevat keskenään, myös pienoismuodossa ihmisen sydämessä. Hetkeä, jolloin Pyhä Henki on heikoilla, kutsumme kiusaukseksi. Kiusaukseen lankeaminen on voitto pahalle hengelle. Että välttyisimme tältä, rukoiloemme, että saisimme olla lähellä Jeesusta ja Hänen Pyhää Henkeään. Aamen.