Taivaan kansalaisena maailmassa.
Johannes 16:5-15 **************************
”Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa.”(Jaak.:1:17)
Rukous:”Siitä, Herra, tahdon kiittää yli kaiken tänäänkin, että uusi armo riittää, kantaa sanoin siunaavin. Seurakunnassasi saan nyt jo osan autuaan. Hoida tieni hallussasi, että säilyn lapsenasi.”(V. 470:4)
Utilitarismista ei ole monta kohtaa Raamatussa. Tämän päivän tekstissä se on mainittu. Jeesus nimittäin sanoo oppilailleen: ”teille on hyödyksi (1938: hyväksi), että minä menen pois. ”Hyödyksi”-sana tuntuu kovin nykymaailmalliselta. Me emme uskoessamme tavoittele hyötyä, mutta kuitenkin hyvää. Joten kallistun vanhemman käännöksen kannalle. Maailman ihmiset eli epäuskossa elävät usein syyttävät uskovaisia juuri tuosta keksimästään asiasta, että me uskoisimme ”palkan” toivosta kun puhumme taivaaseen pääsemisestä. Se kiukuttaa ateisteja, että meillä on annettavana toivo, jota heillä ei ole.
Luterilaisuudessa puhutaan ”kahden regimentin opista”. Siinä erotetaan maalliset ja hengelliset asiat. Kirkon tulisi sen mukaan keskittyä hengellisiin asioihin eli huolehtia ihmsen ja ihmiskunnan tulevaisuudesta eli taivaan tien kulkijoitten päämäärästä. Myös lainsäädännösssä täällä Suomen maalla on huolehdittu siitä Snellmannin aikana, että lasten opetus jäi kirkolle ja muu koulutoimi kunnalle. Samoin kirkolle jäi diakoniatyö ja sosiaalityö tuli kuntien ja valtion tehtäväksi. Ajan oloon ja varsinkin poliittisten päättäjien rynnättyä kirkon päättäviin elimiin 1970-luvulla, asiat ja regimentit ovat menneet pahasti solmuun. Alkuperäinen tarkotius näkyy esimerkiksi verotuskysymyksessä. Siinä kirkko ja sen tehtävät jäivät hyvin pienelle prosentille verrattuna kunnan ja valtion verotukseen, joka on suurinpiirtein 15-18-kertainen kirkon veroäyriin verrattuna. Joskus jopa minua viisaammat ovat laskeneet, että diakoniaa on pidetty sosiaalityön jatkeena. Tällöin ei enää edellytetä, että kirkon työntekijät olisivat tunnustavia kristittyjä, vaan työntekijöiksi otetaan jopa tahallisesti ”maailmanmatkaajia”. Myös koulujen uskonnonopettajiksi otetaan filosofian maistereita, joilla on sivuaineena uskontotieteen opintoja. Tunnustuksellisuus on hyljätty jo 1990-luvulla.
Taivaan kansalaisuus saadaan kasteen hetkellä. Suuret kirkot ja protestanttiset kirkot herätysliikkeineen kastattavat lapset jo kahden kuukauden iässä. Kasteen siunaus kulkee siten uskollisen Jumalan armoliiton vuoksi läpi elämän. Jos ihminen ei tietoisesti lähde tuhlaajapojan reissulle, taivaan kansalaisuus on hänen ykkösoikeutensa. Maallinen eli isänmaan kansalaisuus tulee sen mukaan, missä maassa syntyy. Sanotaan, että on ”lottovoitto” syntyä Suomeen, maailman onnellisimpaan maahan.
Taivaan kansalaisuus on se helmi, jonka löytymisestä Jeesus vertauksessaan puhuu. Hän sanoo vuorisaarnassaan: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle…., vaan kootkaa itsellennen aarteita taivaaseen, missä ei koi syö, ei ruoste raiskaa, eikä varkaat murtaudu sisään ja varasta; sillä missä sinun aarteesi on, siellä on sinun sydämesi.” Suomalaiset uskovat ovat sanoneet: ”Käsi aurassa, sydän taivaassa.” Se tarkoittaa, että me saamme voiman ajalliseen kutsumukseemme taivaasta, kaiken hyvän antajalta, Taivaalliselta Isältämme.
Taivaan kansalaiset kokoontuvat yhteen kuuntelemaan Jumalan sanaa ja saamaan voimaa Herran Pyhältä Ehtoolliselta. He karttavat asioita, jotka vievät heitä pois Jeesuksen läheltä. He karttavat myös oman edun tavoittelua, ylpeyttä, ahneutta, haureutta ja juopottelua. He karttavat myös sellaista seuraa, joka pilkkaa Jumalan sanan mukaista arvomaailmaa.
Monet vanhukset, sairaat ja köyhät rukoilevat apua Jumalalta ja Vapahtajalta. He pyytävät Herran läsnäoloa. Jeesus sanoo päivän tekstissä, että Hän lähettää uskovaisilleen Pyhän Hengen, joka ” ilmoittaa maailmalle synnin, koska he eivät usko minuun, ja vanhurskauden, koska minä menen Isän tykö, ettekä te enää minua näe, ja tuomion, koska tämän maailman ruhtinas on tuomittu.” Me tarvitsemme erityisesti tänä eksytyksen aikana Pyhän Hengen myös omaan elämäämme, että säilyisimme uskossa ja saavuttaisimme ”sielun kuolemattomuuden” Herran tykönä.
”Taivaassa on mun kotini ja sinne on mun matkani….” Tässä uskossa. Aamen. |