Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:313085 kpl

Rakkauden kaksoiskäsky

Markus 12: 28-34
***********************

”Autuaat ne, joiden tie on nuhteeton, jotka Herran laissa vaeltavat! Autuaat ne, jotka ottavat vaarin Hänen todistuksistaan, jotka etsivät Häntä kaikesta sydämestänsä, jotka eivät vääryyttä tee, vaan vaeltavat Hänen teillään.”(Ps. 119: 1-3; 1938)

Rukous:”Armollas Herra, muista mua tehtävissäni. Pois onnettomuus suista kaikilta teiltäni. Mun ohjaaa jalkani Sä tielle oikealle, niin että tahtos alle taipuisi tahtoni. / Suo mulle lakis tulla ojennusnuoraksi. Sen olla ohje mulle kaikissa töissäni. Suo, että toimeni Sun kunniakses sääntyy, iloksi murhe kääntyy, ja vaiva riemuksi.”(V.v. 531: 4-5)

Rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö ovat käytännön kristillisyyden kulmakäskyjä. Kummassakaan Herramme ei vaadi älykkyysosamäärää eikä suorituspisteitä. Toinen laintaulu ja kultainen sääntö ovat mahdollisia noudattaa sosiaalisille ja empaattisille tien tallaajille. Ensimmäisen taulun säädökset vaativat sydämen uskoa. Evankeliumeissa sanotaan nimittäin, että jos rikkoo ensimmäisen käskyn, on rikkonut kaikki käskyt.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus keskustelee nuoren lainopettajan kanssa. Tämä juutalinen juristi osasi eittämättä ulkoa lainkirjaimen. Hän ja hänen vertaisensa olivat itse opetelleet lähes tuhat käskyä ja kieltoa ulkoa ja vaativat niiden noudattamista, varsinkin sapattikäskyn. Joskus he lausuivat kovia tuomioita ”tyhmästä kansasta, joka ei lakia tunne”. Heillä oli mielestään oikeus myös kivittää ihmisiä, jotka rikkoivat varsinkin kolmatta ja kuudetta käskyä. Jeesus joutui monta kertaa oikaisemaan fariseuksia siitä, että he eivät ymmärtäneet käskyjen tarkoitusta eli sisältöä. Jumala oli säätänyt lakinsa ihmisten suojelemiseksi. Jeesus sanoi kerran sapatistakin, että se on ihmistä varten eikä niin, että ihminen on sapattia varten.

Jeesus vastasi lainopettajalle, joka kysyi: ”Mikä on tärkein käsky laissa?” näin: ”Ensimmäinen on tämä: Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme on yksi ainoa, ja rakasta Herraa, sinun Jumalaasi kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi ja kaikesta voimastasi. Toinen on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Ei ole mitään käskyä suurempaa kuin nämä”. Keskustelu päättyi Jeesuksen lausuntoon: ” Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta.”

Jeesuksen lausunnosta voimme arasti päätellä, että pelkällä rakkaudella ei vielä pääse sisälle Jumalan valtakuntaan (vaikka niin nykyisin jopa kirkon opetuksessa väitetään.) Päivän Vanhan Testamentin teksti ja epistolateksti I Johanneksen kirjeestä selittävät päivän otsikkoa laajemmin. Psalmin kirjoittaja rukoilee: ”Oi, jospa minun vaellukseni olisi vakaa, niin että noudattaisin sinun käskyjäsi./Kuinka voi nuorukainen pitää tiensä puhtaana? Siten, että noudattaa sinun sanaasi. /Minä etsin sinua kaikesta sydämestäni, älä salli minun eksyä pois käskyistäsi. Minä kätken sinun sanasi sydämeeni, etten tekisi syntiä sinua vastaan.”

Rakkauden apostoli Johannes puhuu tänään myös väärästä rakkaudesta: ”Älkää maailmaa rakastako, älkääkä sitä, mikä maailmassa on. Jos joku maailmaa rakastaa, niin Isän rakkaus ei ole hänessä. Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta. Ja maailma katoaa ja sen himo, mutta joka tekee Jumalan tahdon, se pysyy iankaikkisesti.”

Näitä päivän tekstejä lukiessa joutuu toteamaan, että ilman Pyhän Hengen ohjausta olemme kaikki vajaakykyisiä, kokonaan Jumalan armahtavan rakkauden varassa. Jos emme saa omaksemme Jumalan rakkautta, olemme helisevä vaski ja kilisevä kulkunen. Tarvitsemme valikoivan rakkautemme perustukseksi pelastavan uskon ja elävän toivon.

Kiitos Jeesukselle Hänen sanomattomasta rakkaudestaan meitä rakkaudettomia kohtaan. Aamen.