Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:237821 kpl

Kristityn vapaus

Luukas 14: 1-6
****************

Miten suloiset ovatkaan sanasi, ne maistuvat hunajaa makeammilta. Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä. Sen vuoksi minä vihaan kaikkia valheen teitä.”(Ps.119:104)

Rukous: ”Suo mulle uskoa, mua holhoo heikkoa. Sä mulle Henkes anna, ja armos lahjat kanna, ja niillä sielu täytä, hyvyytes suuri näytä. /Sä Lunastajani, mun Vapahtajani. Mua nyt ja aina auta. Suo autuus armos kautta. Suo viime sota voittaa, kun lähtöhetki koittaa.”(V.v.320: 4,7)

Apostoli aloittaa päivän epistolatekstin (Gal.5:1) sanoilla: ”Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina alkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen.” Hän tarkoitti varmaan lain orjuutta, jonka alla varsinkin fariseukset ja kirjanoppineet olivat ja opettivat kansaakin olemaan. Apostolien kokouksessa v. 49 oli kuitenkin päätetty, että ei kristityiksi kääntyneiltä enää vaadittaisi esim. poikalasten ympärileikkausta, vaan sen sijalle tuli kasteen sakramentti. Apostoli on puhunut myös synnin orjuudesta, josta Jumalan Poika, Jeesus on vapauttanut ja antanut tilalle anteeksiantamuksen ja armon. Historian kuluessa on esiintynyt myös monenlaisia muita orjuuden muotoja, joista on lainsäädäntöjen kautta pyritty vapaaksi, mutta paljon on jäänyt asenteita, jotka sitovat esim. ihonvärin, kastien ja säätyjen kautta. Yhä edelleen 2000 vuotta myöhemmin eletään paljolti ihmisorjuuden siteissä, pelätään mm. uskonnollisia johtajia ja heidän määräyksiään, jopa pukeutumisesta, saati sanoista.

Päivän evankeliumi käsittelee sapattimääräyksiä. Tässä tapauksessa fariseukset vartioivat sitä, mitä Jeesus teki sapattina, kun Hän paransi sairaita, tässä sairaan miehen. Jeesus kysyi fariseuksilta, mitä he tekisivät, jos oma lapsi tai härkä putoaisi sapattina kaivoon. Kait he nostaisivat pudonneen heti ylös, ettei kuolisi. Jeesus ei saanut vastausta. Toisessa tapauksessa Jeesus sanoi, että Jumala on säätänyt, että ”sapatti on ihmistä varten, eikä ihminen sapattia varten”. Jumala tahtoo, että kristityn kaikki toiminta on luvallista, jos sen vaikutin on rakkaus ja huolenpito, kuten Taivaan ja Maan Luojalla itsellään on.

Mitä on siis kristityn vapaus. Apostoli antoikin jo siihen selkeän vastauksen. Hän sanoo kirjeessä Galatalaisille(4:4-7): ”Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan. Ja koska te olette lapsia, on Jumala lähettänyt meidän sydämeemme Poikansa Hengen, joka huutaa: ´Abba! Isä!´. Niinpä sinä et siis enää ole orja, vaan lapsi, mutta jos olet lapsi, olet myös perillinen Jumalan kautta.” Jeesus lupasi myös, että saamme rukoilla Jumalaa sanoilla: ”Isä meidän, joka olet taivaissa jne.” Näitten ilmaisujen käyttäminen kuitenkin edellyttää, että olemme ottaneet vastaan Jumalan armon, ja että meitä sen vuoksi kutsutaan Jumalan lapsiksi tai Jeesuksen omiksi.

Siionin laulun tekijä vastaa: ”Nyt vapaa olen synnin, kuolon alta, oon puhdas veress´ veljen Jeesuksen. Oon autuas ja saanut Jumalalta jo täällä puvun, lumivalkoisen. / Nyt tahdon Jeesukseni kunniaksi vaeltaa täällä Häntä seuraten. Niin vereen asti, kun mun autuaaksi verellään osti alta syntien.” Voiko tuota paremmin ilmaista? Aamen.