Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:250384 kpl

Totuus ja Harha

Matteus 7: 15-23
****************

Mistä siis tulee viisaus ja missä on ymmärryksen asuinpaikka? Se on peitetty kaiken elävän silmiltä , salattu taivaan linnuiltakin./Jumala tietää tien sen luokse, Hän tuntee sen asuinpaikan. Sillä Hän katsoo maan ääriin saakka, Hän näkee kaiken, mitä taivaan alla on.”(Job 28: 20-21 ja 23-24; 1938)

Rukous: ”Siis ota hoitoos sieluni, oi Herra, Jumalani. Sä taivaallinen Isäni, mun kuule huutoani. Sä olet varjelukseni, mun turvani ja linnani. On Sulla isän sydän.”(V.v. 429:6)

Rukousvirtemme ensimmäisessä säkeistössä on vastaus siihen, miksi meidän tulee pysyä totuudessa. Siinä sanotaan päivän tekstiin liittyen: ”Jos ristin tieltä eksytään, ei taivaan rauhaan päästäkään; ei tulla kruunatuksi.” Jeesuksen voiton tähden kuljemme voittosaatossa, jonka päämäärä on taivas eli kruunatuksi tuleminen.

Päivän otsikon mukaan tekstit käsittelevät totuutta ja harhaa. Lähtökohtana on Jeesuksen lausuma jäähyväispuheessa: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Toisaalta tiedämme myös, että sielujen vihollinen Saatana on valheen isä.

Psalmi 139 päättyy rukoukseen: ”Tutki minua, Jumala, ja tunne minun sydämeni. Koettele minua ja tunne minun ajatukseni. Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle.”(jakeet 23-24) Tällainen rehellinen rukous voisi olla nykyaikanakin jokaisen ihmisen ensimmäinen rukous. Uskon, toivon ja rakkauden alkupiste.

Kaikki tekstit viittaavat siihen, että maailma on täynnä harhateitä. Jos vaikka ajatellaan uskontojen määrää, se on valtava. Suurten uskontojen valtamerestä lähtee ainakin 30.000 hiusjokea, joitten uskojat kaikki kuvittelevat pääsevänsä ajan melskeistä johonkin rauhan satamaan. Jeesuksen ohje on kuitenkin ehdoton: ”Ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” Siis jo se väite, että: ”kaikki tiet vievät ”Roomaan””, on valhetta. Miten sitten jo lapsenkaltaiset voivat päästä perille.

Profeetta Jesaja valaisee asiaa luvussa 36. Siellä sanotaan pelastuksen ajan ihanuudesta, eli Jeesuksen jälkeisestä ajasta: ”Hehkuva hiekka tulee lammikoiksi ja kuiva maa vesilähteiksi. Aavikkosutten asunnoissa, missä ne makasivat, kasvaa ruoho ynnä kaisla. Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on ´pyhä tie´: sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy – eivät hullutkaan. Ei ole siellä leijonaa, ei nouse sinne raateleva peto: ei sellaista siellä tavata, lunastetut sitä kulkevat.” (jakeet: 7-9).

Me puhumme kaidasta taivaan tiestä. Se on kuitenkin Jeesuksen valmistama tie. Se on turvallinen ja totta. Se kulkee keskellä kaikkien harhojen. Raamattu kehottaa lankeamasta oikealle tai vasemmalle. Oikealle lankeaminen tarkoittaa lakihenkisyyteen ja omahyväisyyteen lankeamista. Vasemmalle lankeaminen tarkoittaa julkisynteihin tai salaisiin synteihin lankeamista ja niiden hyväksymistä. Kiinnipitäminen yksinkertaisesta Jumalan Sanan opetuksesta on Jumalan lasten polku. Se on Jumalan Pyhän Hengen äänen kuuntelemista ja Jeesuksen seuraamista arjessa ja pyhässä. Emme lähde seikkailemaan sivuraiteille vaikka meille esitettäisi miten makeaa oppia. Me pitäydymme lähellä Jeesusta ja Hänen lammaslaumaansa. Aitojen ylittäminen ei sovi yhden päivän uskovaisille. Liian aikuiseksi ja ylpeäksi emme halua tulla. ”Totuus kuuluu lasten suusta”. Ylistetty olkoon kolmiyhteinen Jumala: Isä ja Poika ja Pyhä Henki . Aamen.