Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:237872 kpl

Pyhän Hengen vuodattaminen.

Johannes 14: 25-39
*********************

Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan teidän sisimpäänne. Minä poistan teidän ruumiistanne kivisydämen ja annan teille lihasydämen. Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne.” (Hews. 36: 26-27; 1938)

Rukous:”Halaat Hurskas hurskautta, Pyhä pyydät pyhyyttä. Vihaat synnin riettautta, vilppiä ja vääryyttä. Pyhitä siis mieleni, sydämeni, sieluni, kelpaavaksi majaksesi, Sinun siinä ollaksesi./Tietä kaitaa käydessäni, ole mulle sauvana. Ole elo eläissäni, sielun turva kuollessa. Herran Päivän aamuna riemuin suo mun astua Jeesukseni kasvoin eteen, pyhäis kanssa käsi käteen.”(V.v.:104: 6,8)

Kertauksen vuoksi laitan tähän alkuun kolmannen uskonkappaleen ja Lutherin selityksen siihen. ”Minä uskon Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän. Aamen.” Mitä se on?:”Minä uskon, etten minä voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Jeesukseen Kristukseen, Herraani , enkä tulla hänen tykönsä; vaan Pyhä Henki on kutsunut minua evankeliumin kautta, valistanut minua lahjoillaan, pyhittänyt ja varjellut minua oikeassa uskossa; niinkuin hän koko kristikuntaa maan päällä kutsuu, kokoaa, valaisee, pyhittää ja Jeesuksessa Kristuksessa varjelee ainoassa oikeassa uskossa; jossa kristikunnassa hän antaa minulle ja kaikille uskovaisille joka päivä kaikki synnit runsain määrin anteeksi, herättää viimeisenä päivänä minut ja kaikki kuolleet sekä antaa minulle ja kaikille uskoville Kristuksessa iankaikkisen elämän. Tämä on varmasti totta.”

Muuan kirkkoherra kertoi, että ennen uskoon tuloa hän hyppäsi aina rippikoulussa kolmannen uskonkappaleen ylitse, koska hän ei sitä ymmärtänyt, eikä sen merkitystä. Uskoon tulon jälkeen sama ihminen huomasi, että kolmas uskonkappale on kaikkein tärkein, koska ilman Pyhää Henkeä ei ymmärrä Jeesuksen sovitustyön merkitystä, eikä ilman Jeesusta voi ymmärtää myöskään ensimmäistä uskonkappaletta. Tämän päivän evankeliumissa Jeesus sanoo: Jos joku rakastaa minua, hän noudattaa minun sanaani. Minun Isäni rakastaa häntä ja me tulemme hänen luokseen ja jäämme asumaan sinne. Miten se tapahtuu? Ei mitenkään ilman Jumalan Pyhää Henkeä. Nimittäin Jumalan yksinkertaisten käskyjen noudattaminenkaan ei onnistu ilman Jumalan ja Jeesuksen Henkeä. Suurin osa ihmiskunnasta ei jaksa eikä halua noudattaa Jumalan käskyjä; ovat kuulemma ”keskiaikaisia”(mun rehtorin lausuma). Jopa ns. kristillisen kirkkomme papit ja piispat ovat sanoutuneet irti esimerkiksi kuudennnen käskyn maailmasta. Myös kuulemme paljon pilkkaa, jos kerromme noudattavamme Jumalan käskyjä.

Tätä Hesekielin ja Jeremian kuvaa ”kivisydämestä”, missä ei ole tunteita, kuten rakkautta ja empatiaa, voimme katsella tämän päivän maailmassa. Muistan jo 1950-luvun lopulla kun tulin maalta Helsinkiin opiskelemaan, ihmettelin, miten ihmiset kadulla kulkivat kuin kivipatsaat. Ei tervehtimistä, ei hymyä; pelkkää kiirehtimistä ja etuilua. Koulussa 1970-80- luvuilla kyselin oppilailtani heidän pelkojaan. Eräs nuori nainen lukion psykologian tunnilla vastasi, että hän pelkää eniten sellaista tulevaisuutta, missä ihmisillä ei enää ole tunteita. Se onkin tosi pelottavaa. Nyt taitaa olla sellainen aika. Ihmiset potkivat, hakkaavat, jopa tappavat toisiaan pienistäkin syistä. Täälläkin, entisessä Suomen Lintukodossa. - Ja jo 100 päivää olemme seuranneet tuhoisaa sotaa lähellämme. Myös järjestystä pitävä virkakunta on kaikkialla maailmassa ollut vihan kohteena.

Jumala on järjestyksen Jumala. Hän puhuttelee ihmisiä omantunnon kautta. Mutta jos omatunto on paatunut, Jumalan ääni ei kuulu. Uskovat, eli Jumalan lapset maan päällä ovat Pyhän Hengen johtamia. Heille on tärkeintä kuunnella Jumalan sanan opetuksia ja Jeesuksen paimenääntä. Luther selittää, että Jumala antaa uskovilleen joka päivä synnit anteeksi runsain määrin. Se ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, vaan Pyhä Henki nuhtelee ja kehottaa katumukseen ja parannukseen, jos on joutunut lankeemuksiin ja syntiin. Paavali sanoo: ”Evankeliumi on Jumalan voima (dynamiitti) jokaiselle uskovalle pelastukseksi.”

Jos siis joltakin puuttuu Jumalan Pyhä Henki, voi käydä rukoukseen, että helluntain tuuli puhaltaisi pois kaikki esteet, ja sydän muuttuisi taas eläväksi. Sillä mikään ei ole yhtä mieletöntä kuin tuomita itsensä ulkopuolelle Jumalan armon ja rakkauden. Tule Pyhä Henki! Aamen.