Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:243586 kpl

Pyhän Hengen odotus.

Johannes 15: 26 – 16:4
********************

Kaikki, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia.”(Room. 8: 14)

Rukous: ”Me pyydämme Henkesi kastetta ja parannusarmoa uutta. Me varromme kevättä tuoretta, me pelkäämme suruttomuutta. / Et, Herramme, kuoleman valtojen nyt salline kansaamme voittaa, kun ennenkin virvoitusaikojen soit tulla ja armosi koittaa!” (V. 504: 2-3)

Olin Rauman Tyttölyseossa erittäin oppineen uskonnonopettajan oppilaana. Kouluun päästyäni opettaja esitti meille kysymyksen, mistä me nuoret eniten pidämme Raamatun Sanassa. Monet meistä eivät olleet ollenkaan perehtyneet 10-11-vuotiaina Jumalan Sanaan. Minun kotonani isä oli neuvonut: ”Lukekaa paljon Raamattua nuorena, sillä vanhana ei näe eikä ymmärrä.” Isä itse luki jokaisena vapaa-aikanaan Raamattua tai Lutherin Postilloja. Niinpä minä opettajan hämmästykseksi vastasin: ”Minua kiinnostavat eniten Jumalan lupaukset.” Opettaja ei ollut koskaan kuullut lapselta sellaista vastausta. Nuo Raamatussa olevat Jumalan lupaukset kiinnostavat yhä, vaikka tapahtumasta on kulunut yli 70 vuotta.

Yksi lupaus on tämän päivän evankeliumissa. Jumalan rakas Poika lupaa lähettää omillensa Pyhän Hengen. Eivät ne sen ajan Jumalan lapset sen paremmin kuin nykyisetkään osaisi suunnistaa oikeaa reittiä Rauhan Maahan ilman Pyhää Henkeä. Eivät he osaisi myöskään erottaa kaikista maailman opeista ja filosofioista oikeaa, Jumalalle kelpaavaa rakennusmateriaalia purteensa eikä yhteiseen Jumalan majaan ihmisten keskelle. Ei kuuluisi puhdasta evankeliumin saarnaa kaoottisen maailman keskellä ilman Pyhää Henkeä. Ei olisi totuutta eikä oikeudenmukaisuutta ilman Pyhän Hengen ohjausta. Kaikki me sukeltaisimme ”mustaan aukkoon” ilman Jeesusta ja Hänen Pyhää Henkeänsä.

Jos ihminen on saanut ”lapseuden hengen”, hän voi rukoilla ”Isämeidän”-rukousta ja puhutella Jumalaa Jeesuksen antamalla valtuutuksella: ”Abba, Isä”. Jumalan lapsi ei ole synnistä vapautettuna enää orja, vaan hän voi talostella vapaana ”armolapsena” Jumalan kartanoissa.

Jeesuksen sanojen mukaan maailmassa Jeesuksen omia katsotaan karsaasti ja usein erotetaan joukosta kummajaisena. Me olemmekin vieraita ja muukalaisia maan päällä. Jos meitä pakotetaan osallistumaan maailman ihmisten rientoihin ja juhliin, kaipaamme yhä kiihkeämmin kotiin, taivaaseen. Uskovat vanhemmat haluavat myös suojella rukouksin lapsiaan menemästä kauas Jeesuksen lampaitten karsinasta, etteivät sudet heitä söisi. Silti monet haluavat kokeilla ”tuhlaajapojan reissua”. Pyhä Henki puhuttelee omantunnon kautta. Jos olemme kuuliaisia Hänen äänelleen, säästymme monenlaisilta vaaroilta ja nälkäkuolemalta.

Jos meillä ei vielä ole Jumalan ja Jeesuksen Henkeä, saamme etsiä ja rukoilla sitä. Päivän Psalmissa on sanat: ”Sydämeni muistaa sinun sanasi: ”Etsikää minun kasvojani!”- Herra, minä tahdon etsiä sinua, älä kätke minulta kasvojasi!”((Ps. 27: 8) – Saman Psalmin lopussa on päivän evankeliumiin sopiva vastaus: ”Odota Herraa. Ole luja ja vahva olkoon sinun sydämesi. Odota Herraa.”(jae 14)

Antti Achreniuksen ”tuhlaajapojan virttä” mukaillen vanhan virsikirjan virsi 391 kertoo uskoon tulosta tähän tapaan: ”Mä olen huono kulkija, on matka vaarallinen. Mun tilani on surkea ja sydän vilpillinen. Sokeana mä kulkea en osaa avuttasi, vaan eksyn polultasi. / Sun Pyhä Henkes paljasti mun pahan sydämeni. Ja näytti turmelukseni, löi maahan pyhyyteni. Nyt paheksun ja kauhistun entistä elämääni ja pahaa sydäntäni. / En osaa oikein rukoilla, kun väsymys mun voittaa. Vaan saanhan vielä huokailla: Suo, Herra, armos koittaa. Sä turvahas sun helmahas mun pakohon suo päästä. Mua tuomiosta säästä.”(V.v.: 391: 2-3, 7)-Alkuperäisessä laulussa on vielä monta kiitossäkeistöä Herralle. Yksi niistä on tämä: ”Nyt kiitos olkoon Jeesuksen, kun olen voiton päällä! Nyt kelpaa köyhän syntisen rauhassa olla täällä. Jeesuksen armon turvissa on onnelliset päivät, pois surut, murheet jäivät!”(V.SL: 14: 8) - Päivän epistolassa apostoli toteaa: ”Ne, joita Jumalan Henki kuljettaa, ovat Jumalan lapsia” - ”Jumalan perillisiä” - Niitä mekin haluamme olla. Aamen.