Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:270105 kpl

Jeesus, Pahan vallan voittaja.

Luukas 11: 14-26
*******************

Joka ei ole minun kanssani, se on minua vastaan, ja joka ei minun kanssani kokoa, se hajottaa.”(Lk. 11: 23; 1938)

Rukous:”Auta, oi Jeesus, kun eksytys suuri maata käy voimalla valloittamaan. Saatana väijyvi julmana juuri valmiina sieluja vangitsemaan. Maailman ruhtinas miettivi ansaa, turmiohon miten syöksisi kansaa./ Auta, kun saatana, maailma, liha syntien orjaksi taivuttavat. Kun tämän maailman ystävyys, viha, pois sinun luotasi houkuttavat. Anna sä kuoloas aina mun muistaa, että voin ylpeän mieleni suistaa./Auta, oi Jeesus, ja suo valos loistaa juonia saatanan paljastaen. Kun sanas multa se tahtovi poistaa kulkien vaatteissa hurskauden. Suo, että henget mä ain erottaisin. Valheesta voiton sun kauttasi saisin.” (V.v. 434: 1,2,6)

Tämän paastosunnuntain latinalainen nimi on ”Oculi”, joka suomeksi merkitsee silmät. Muodikkain virsi, jolla on aloitettu viimeaikana jumalanpalveluksia ja hartauksia, on irlantilainen sävelmä, jonka suomalaiset sanat ovat: ”Silmäni aukaise, Jumalani. Kaikki muu turhaa on rinnallasi. Aamulla noustessa vierelle jää! Liekkisi loistaa kun yö hämärtää.”(V.923:1). Suomalaiset sanat ovat Anna-Mari Kaskiselta. Silmien aukaiseminen auttaa usein oman tilansa arvioimiseen, ja sitä kautta myös oman syntisyyden näkemiseen ja pelastuksen tarpeen oivaltamiseen. Monet kuitenkin tykkäävät enemmän sävelmästä kuin rukoussanoista, olen kuullut.

Vanhan Testamentin tekstissä profeetta Sakarja kertoo neljännestä näystä, jonka Herra näytti hänelle. Siinä ylipappi Joosua seisoi Herran edessä. Hänen oikealla puolellaan oli saatana, joka syytti häntä. Herra teki tyhjäksi syytökset, sillä Hän oli valinnut Jerusalemin suojelukseensa. Joosuasta Hän sanoi, että tämä on ”kekäle, joka on temmattu tulesta”. Enkelit riisuivat Joosualta likaiset vaatteet ja pukivat ylle juhlatamineet. Herra sanoi Joosualle: ”Katso, minä olen ottanut pois sinulta pahat tekosi ja puen sinut juhlavaatteisiin” Näky muistuttaa tuhlaajapojan onnellista loppua. Jumalan sanassa käytetään vertauskuvia, joita on helppo samaistaa omaan aikaamme. Uskoon tulemme juuri tuossa järjestyksessä. Syntirievut riisutaan ja tilalle annetaan vanhurskauden juhlavaate. Pienen lapsen kaste on jo kuva Jumalan ennakoivasta armosta, kun perisynti pestään pois ja lapsi on vapaa aloittamaan oman elämänsä.

Pyhä apostoli Paavali kirjoittaa efesolaisille siitä, mikä ei sovi uskovaisille, mutta lopuksi korostaa sitä, että uskovan suusta saisi tulla ainoastaan kiitosta Jumalalle. Hän sanoo myös, että uskovaisten ei pitäisi antaa pettää itseään ”tyhjillä puheilla”, sillä semmoisten tähden kohtaa Jumalan viha tottelemattomuuden lapsia. Hän kirjoittaa: ”Ennen te olitte pimeys, mutta nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina.- sillä kaikkinainen hyvyys ja vanhurskaus ja totuus ovat valkeuden hedelmiä – ja tutkikaa, mikä on otollista Herralle, älköönkä teillä olko mitään osallisuutta pimeyden hedelmättömiin tekoihin, vaan päinvastoin nuhdelkaakin niistä.”(Ef.:5:7-9; 1938)

Evankeliumi kertoo mykästä miehestä, josta Jeesus ajoi pois ”riivaajahengen”. Mikä oireyhtymä se nykytermein olisi, emme lähde arvailemaan. Jotkut vain sulkevat korvansa ja silmänsä Jumalan sanalta ja uskovien neuvoilta jostakin arvaamattomasta syystä. Usein on kyse mutismista jonkin järkyttävän trauman seurauksena. Mutismista voi parantua pitkän ja vaikean lähimmäisrakkauden avulla.

Jeesusta syytettiin, että Hän teki ihmeitä Beelsebubin voimalla. Jeesus kumosi väitteen perinpohjaisen mestarillisen logiikan avulla.

Ihmisen silmiä ja sydäntä kuvataan sananlaskussa: ”Silmät ovat sielun peili”. Sanomme myös: ”Sydämeen mahtuu vain yksi ämmä”, tässä tapauksessa yksi hallitsija. Jos siellä ei asu Pyhä Henki ( Jeesus), siellä asuu Paha Henki (Saatana). Molemmat eivät mahdu samaan sydämeen. Valvominen tarkoittaa sitä, että ei päästä Pahuutta sydämeensä, koska Pyhä Henki pakenee, kuten kävi kuningas Saulille. Me tahdomme olla Jeesuksen puolella rakentamassa Jumalan valtakuntaa, emme hajottamassa sitä. Jeesuksen nimessä aamen.