Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:237813 kpl

Septuagesima

Matteus 20:1-16
*****************

Minun armossani on sinulle kylliksi, sillä minun voimani tulee täydelliseksi heikkoudessa” (II Kor. 12:9)

Rukous: ”Siis anna minun palvella nyt valtakuntas työssä. Kun uuvun, auta, vahvista ja kanna murheen yössä. Vain voimastasi voiman saan sun lamppunasi loistamaan ja säilyn suolanasi.”(V. 435:4)

Tänään on 70 päivää pääsiäiseen, joka lienee kristikunnan tärkein ja suurin juhla. Pääsiäinen näet kertoo siitä suuresta lunastustyöstä, jonka Jumalan Poika teki meidän syntisten pelastukseksi Golgatan mäellä pari vuosituhatta sitten. Kristittyjen Pääsiäinen ja Pitkäperjantai erottavat meidät kaikista tuhansista muista uskonnoista ja uskontojen haaroista, sillä vain meillä on Jumalan armo, jonka varassa teemme matkaa kohti iankaikkista elämää ja ylösnousemuksen aamua.

Septuagesiman aihe on ”ansaitsematon armo”. Jeesus kertoo vertauksen perheenisästä, joka kutsui työmiehiä viinitarhaansa töihin. Silloisen antiikin Rooman valtakunnan rahayksikkö denaari oli työmiehen päiväpalkka. Ihmiset siis elivät tavallaan ”kädestä suuhun”, sillä jos tuota päiväpalkkaa ei saanut, joutui oletettavasti koko perhe kärsimään nälkää. Tapana oli , että työmiehet seisoivat aamuvarhaisella kadulla ja odottivat, että joku palkkaisi heidät työhön. Jeesuksen ajan ihmiset ymmärsivät Jeesuksen vertaukset, jotka oli sovellettu (päivitetty) heidän arkielämäänsä. Tämän päivän vertauksen tarkoitus on kuitenkin osoittaa Jumalan ansaitsematonta armoa, joka ilmenee siinä, että kaikki työmiehet saivat lopulta saman palkan siitä huolimatta miten kauan heistä kukin oli uurastanut viinitarhan työssä.

Päivän epistola taas kuvaa sitä, miten tässä maailmassa vain yksi kilpailija voi voittaa pääpalkinnon. Nykyajassa, kaksituhatta vuotta myöhemmin, näemme jokaisella alalla yhä kiihtyvää kilpailua, josta jo aivan pienet lapsetkin joutuvat olemaan osallisia. Se on raakaa ja julmaa ainakin niille, jotka eivät jaksa juosta mukana. Kaikkein raskainta kilpailu on niille , ”joilla ei ole Jumalaa eikä Luojaa vaan kansa on kaikkivaltias”. Heille, joilla ei ole ystäviä ja sosiaalisia kykyjä, melkeinpä sanoisin, joilla ei ole huijarin ominaisuuksia, sillä nyt on ”valheiden ruhtinaan” aika. Nyt on se aika, jolloin on monia syitä, miksi ihmiset joutuvat etsimään töitä henkensä pitimeksi, eikä koulutuskaan enää vastaa markkinoita.Tuhannet suomalaisetkin etsivät uuvuuksiin asti työtä, johon otetaan ne, jotka huutavat parhaiten ja juoksevat nopeimmin. Hitaat, heikot, masentuneet ja sairaat eivät saa armoa.

Monet Jeesuksen vertaukset kertovat, että Jumalan mitat ovat erilaiset kuin ihmisten mitat. Ensimmäiset tulevat viimeiseksi, ja se, joka on kaikkien orja, saa sijan Jumalan valtakunnassa. Jeesus otti kärsiäkseen pilkan, häpeän, jopa Jumalan vihan, meidän syntiemme sovitukseksi, jotta ”lapset ovat vapaat”.

Ehtoollisen jälkeen olen usein käyttänyt psalmin kohtaa: ”Kiitä Herraa minun sieluni, äläkä unhoita, mitä hyvää Hän on sinulle tehnyt. Hän, joka antaa sinun syntisi anteeksi ja parantaa sinun sairautesi”, ilmaiseksi, pelkästä ja puhtaasta armosta. Hän,Taivaallinen Isämme ei ota edes denaarin bruttopalkasta veroa, vaan antaa pelastuksen, suojeluksen ja varjeluksen pelkästä ”ansaitsemattomasta armosta” . Sen me itsestämme heikot Jumalan lapset olemme kokeneet; joka päivä on uusi armonsa, ja mittaamaton on Hänen laupeutensa meitä langenneita kohtaan. Me saamme uskolla tarrautua kiinni Jumalan armolupauksiin. Apostoli vielä kertoo, että keskellemme on asetettu armoistuin, jonka juurelle voimme joka päivä ja hetki mennä, kun tarvitsemme saada uskollemme vahvistusta. Jumala jakaa armoansa evankeliumin ja sakramenttien kautta. Esimerkiksi Pyhä Ehtoollinen on yksi suuri lahja meille heikkouskoisille uskon vahvistamiseksi tänä pimeänä aikana. Ylistys olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle ”ansaitsemattoman armon” osallisuudesta. Aamen.