Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225028 kpl

Uskollisuus Jumalan antamien lahjojen hoidossa.

Luukas 12: 42-48
*****************

Sillä jokaiselta, jolle on paljon annettu, myös paljon vaaditaan, ja jolle on paljon uskottu, siltä sitä enemmän kysytään” (Lk. 12: 48b; 1938)

Rukous: ”Suo, että uskossa mä aina vaeltaisin, eläisin Sinussa ja siunauksen saisin. Suo uskollisesti mun kaikki suorittaa, niin että nimesi, kiitoksen siitä saa.” (V.520: 2)

Kateus on kuolemansynti. Siinä liikkuu pahan voima. Kateus rikkoo ja särkee. Koulussa usein kiusataan sellaista toveria, joka menestyy kouluaineissa eli jolla on paljon kykyjä eli lahjoja. Lahjakas lapsi voi joutua jäämään yksinäiseksi, joka taas jättää omat jälkensä.

Myös aikuisten maailmassa on usein kysymys samasta asiasta. Tunnolliset, ahkerat ja raittiit työntekijät saavat niskaansa helposti maantien pölyä eli ”mustamaalausta”. Heitä mitätöidään ja kuvitellaan heidän kuuluvan johonkin ryhmään, jolle annetaaan muita enemmän etuja. Monia vääriä epäilyjä sälytetään lahjakkaiden päälle. Eli myös maailman ihmisten keskellä toteutuu sana: ”Kenelle on paljon annettu siltä paljon vaaditaan”. Jos vielä ihminen tunnustaa uskoa Jumalaan, vaaditaan häneltä melkein ”enkelin” ominaisuuksia tai sanotaan, että Jumala on puolueellinen.

Päivän evankeliumi korostaa uskollisuuden merkitystä. ”Jumala on uskollinen eikä kadu kutsumustaan.” Hän itse on esimerkki tottelevaisuudesta ja kuuliaisuudesta Poikansa Jeesuksen esimerkin kautta. Jos Jumala on antanut lahjoja, hän odottaa vain, että osaamme niitä käyttää Hänen kunniakseen ja myös lähimmäistemme parhaaksi. Päivän Vanhan Testamentin lukukappale alkaa sanoin: ”Älä kiellä apuasi, jos toinen on avun tarpeessa ja sinä pystyt tekemään hänelle hyvää.”(Snl. 3: 27)

Evankeliumissa kerrotaan isännästä, joka jätti pestin palvelijalleen matkansa ajaksi. Pesti sisälsi huolenpidon palvelusväestä ja heidän ravinnostaan. Esimerkin palvelija kuitenkin ajatteli, että isäntä viipyy määrättömän ajan ja kohteli väkivaltaisesti palvelijoita ja palvelijattaria sekä hoiti vaan omaa syömistään ja juomistaan jopa päihtymiseen asti.

Kun isäntä palasi, hän näki järkytyksekseen, että uskottu mies oli pettänyt hänet. Se luottamus, mikä hänelle annettiin, meni väärään osoitteeseen. Mies ansaitsi rangaistuksen.

Meille kertomus osoittaa, mitä pitää tehdä. Ensinnäkin pitää tiedostaa ne lahjat, jotka Jumala on itsekullekin antanut. Kaikki hyvää tulee Jumalalta. Toiseksi tulee kiittää Herraa siitä, että Hän on uskonut meille tehtäviä. Esimerkiksi tämän tärkeimmän, että kerromme Jeesuksen rakkaudesta ja syntien anteeksisaamisen evankeliumista jokaiselle lähimmäisellemme, jonka tiedämme olevan vielä armosta osattoman. Sillä Isämme tahtoo, että kaikki pääsevät taivaan kotiin. Kolmanneksi meidän tulisi nöyrästi rukoilla Pyhää Henkeä oppaaksemme tehtävien hoidossa, ettemme ainakaan olisi esteenä toisten kilvoituksen matkalla. Neljänneksi pitäisi huolehtia, että lamppumme on palamassa ja hääpukumme on puhdistettu Jeesuksen veressä kun Herra tulee takaisin noutamaan omansa täältä myrskyjen silmästä rauhan rannalle. Aamen.