Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:224988 kpl

Totuus ja harha.

Matteus 7: 24-29
********************

”Hän opetti heitä niinkuin se, jolla on valta, eikä niinkuin heidän kirjanoppineensa.”(Matt. 7: 29)

Rukous: ”Oi Luoja, lohduttajamme, ja Henki, pyhittäjämme, opettajamme oikea, totuuteen meitä johdata ja armollasi kaunista. / Osoita armos avaruus ja estä mielten katkeruus. Sydänten poista sokeus, ylhäältä anna viisaus, luo meihin sanas rakkaus.”(V. 115: 1,3)

Me kaikki emme ole talonrakentajia. Entisaikaan kuitenkin jokaisen perheen haaveena oli oma koti, jonka rakentajaksi halusi perheen isä. Vieläkin ennen talon rakentamista on monta asiaa selvitettävä ennen alkamista. Täytyy tarkkaan miettiä, minne rakentaisi ja mistä saisi kustannusarvion mukaisen rahoituksen. Täytyy miettiä, mitä palveluja on tulevan kodin lähellä, toimiiko liikenne, onko taloon tuloväylä valmiina, voiko alkaa heti rakentaa. Kustannusarvion lisäksi pitää kysellä veden ja sähkön saantia, rakennustyövoimaa, sekä missä perhe asuu rakennusvaiheen aikana. Jos suunnitelma on melkein valmis, täytyy vielä anoa rakennuslupa, ja kirjata monia sopimuksia. Tontin raivaustyö voi sitten alkaa.

Päivän teksti puhuu perustasta, jolle rakennetaan. Viisas mies rakentaa vahvalle perustalle, joista paras on kallio. Muistamme, mitä Jeesus sanoi Pietarille ristin tielle lähdettäessä: ”Tälle kalliolle minä perustan seurakuntani. Sitä eivät tuonelan portitkaaan voita.” Vaikka Pietarin nimi on suomeksi kallio, Jeesus tarkoitti sitä uskontunnustusta, minkä Pietari sanoi Hänelle: ”Sinä olet Kristus, elävän Jumalan Poika!”.

Jeesus sanoi päivän tekstissä: ”Joka kuulee minun sanani ja tekee niiden mukaan, on verrattava viisaaseen mieheen, joka rakensi talonsa kalliolle. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat, ja tuulet puhalsivat ja syöksyivät sitä taloa vasten, mutta se ei sortunut, sillä se oli kalliolle perustettu.”

Vastakohdaksi Jeesus mainitsi tyhmän miehen, joka rakensi hiekalle. Hän sanoi tästä: ”Mutta jokainen, joka kuulee nämä minun sanani, mutta ei tee niiden mukaan, on verrattava tyhmään mieheen, joka huoneensa hiekalle rakensi. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat ja tuulet puhalsivat ja syöksähtivät sitä taloa vastaan, ja se sortui, ja sen sortuminen oli suuri.”

Näinä viimeisinä aikoina olemme nähneet, miten ihmisviisaus ei kykene vieläkään estämään suurtulvien tekosia valtamerten äärillä. Padot eivät kestä kaupunkien läpi kulkevissa joissa, vaan korkeatkin talot kaatuvat vesimassojen voimasta. Tiet sortuvat ja ihmiset jäävät raunioihin. On siis kyse muustakin kuin rakennustekniikasta. Raamattu sanoo näinkin: ”Herran pelko on viisautta.” Sitä ei ole silloin kun ihminen asettaa itsensä jumalaksi.

Vakavasti ajatellen, kysymys on pelastuksestamme. Minkä varaan rakennamme elämämme ja perheemme elämän? Kyse ei ole rahasta eikä ajallisista kustannusarvioista. Jeesus sanoo selvästi: ”Joka kuulee minun sanani ja tekee niiden mukaan/ ei tee niiden mukaan, on verrattava viisaaseen/tyhmään mieheen...” Pelastuksemme perusta on Jeesus Kristus. ”Se kallio ei horju, vaan kestää iäti. Vaikka maa ja taivas katoo kaikkinensa. Mä uskon kautta vasta sen saatoin ymmärtää, että rauhan syy on yksin Jeesuksessa.”

Me tahdomme perustaa elämämme ja uskomme Jeesuksen päälle. Sitten ei tarvitse pelätä. Aamen.