Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:287732 kpl

Rakkauden laki

Luukas 6:27-31
**********************

Meidän Jumalamme on kuluttava tuli.” (Hebr. 12: 29; 1938)

Rukous: ”Kirkossasi, Vapahtaja, alla armokättesi, suo mun löytää rauhan maja, vahvista mun uskoni. Sanallasi virvoita, haavoita ja paranna. Torju turhat ajatukset,väärän rauhan houkutukset.”(V.v.: 204:2)

Kristillisen terapian isä Erich Fromm on kirjoittanut kirjan: ”Rakkauden vaikea taito”. Kirjoittaja korostaa sitä tosiasiaa, että rakastamista pitää opetella koko eliniän. Rakastaminen epäitsekkäästi ei noin vain onnistu. Rakkauden tulisi olla kouluissakin oppiaine. Myös toinen kirjailija Albertioni kirjoitti kirjan: ”Rakastuminen ja rakastaminen”. Hän jakaa rakkaus -sanan eri vaiheisiin, kuten ”rakastamisen rakastaminen”, itserakkaus ja rakkaus. Eli lyhyesti sanoen, yleensä pitäisi esitellä, mitä kukakin tarkoittaa sanalla rakkaus.

Raamatussa yleensä puhutaan ”Jumalan rakkaudesta”, joka on Jeesus. Johannes sanoo myös, että: ”Jumala on rakkaus”. Jumalan rakkaus säteilee maahan Jeesuksen kautta. Kirjoituksista käy myös ilmi, että Jeesuksen seuraajat heijastavat edelleen rakkautta kylmään ja pimeään, itsekkäitten ihmisten maailmaan. Selvimmin tästä prosessista kertoo apostoli Paavali Korinttolaiskirjeen luvussa, joka on otettu myös avioliittoon vihkimisen kaavaan. Vanhan Testamentin puolella rakkauden ylistystä on ”Korkea Veisu”- nimisessä kirjassa, jonka nimeksi on muutettu: ”Laulujen laulu”. Sitäkin laulua on laulettu ainakin juutalaisten hääjuhlissa. Apogryfikirjoissa on nuoruuden puhdasta rakkautta ylistävä ”Tobiaan kirja”.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus kehottaa rakastamaan myös vihollisia. Järjellä ajatellen vihamiehen rakastaminen on turvallisuuskysymys. Jos olisi tuo taito, voisi aina sovitella tai olla kuulematta vihamiehen äkseerausta. Minun äitini, joka oli yksinkertaisesti sanottuna päätoiminen äiti neuvoi meitä lapsia; ”Jos joku loukkaa sinnuu, paa tyhmyyve tillii. Ei hää ossaa muuta.”Äidin neuvoa noudattamalla pääsee jo pitkälle. Mutta Jeesus tahtoo, että vihamiestä pitäisi ”rakastaa”. Se on vaikeaa ilman Pyhän Hengen voimaa. Rakastamista helpottaisi, jos edes tietäisi, kuka tai ketkä levittävät vihaa itsestä. Yleensä pahan levittäminen eli mustamaalaus tapahtuu selän takana ilman, että asianomainen tietää vain ilmapiiristä ympärillään, että jotain asioita on sotkettu ja käännelty. Eikä Salomo ole väärässä, kun hän kirjoittaa, että ”ystävä voi olla pahin vihollinen”. Siksi ystäviksi pitäisi löytää vain luotettavia ihmisiä.

Evankeliumin lopussa on ns. ”kultainen sääntö”. Se sääntö on muutamissa muissakin uskonnoissa eri muodoissa. Suomalainen vastaava ajatelma on, että tulisi laskea kymmeneen, ennenkuin sanoo ”totuuksia” toisesta. Jeesus neuvoo asettumaan toisen ihmisen asemaan eli tekemään toiselle samoin kuin toivoo itselleen tehtävän. Sekin auttaisi, jos kulkisi toisen sandaaleissa vaikkapa yhden viikon (japani). Olemme huomanneet, että varsinkin varakkaiden on vaikea ymmärtää millaisissa olosuhteissa köyhät kansalaiset elävät lapsineen.

Me lähdemme nyt opettelemaan rakkautta jo illan varjojen laskeutuessa maan ylle. Aamen.