Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:224988 kpl

 

Pyhän Hengen vuodattaminen.

Johannes 3: 16-21
*****************

Tule, Pyhä Henki luoksemme ja täytä sinun uskovaistes sydämet. Sytytä pyhän rakkautes liekki palamaan.”(V.v.:98 A)

Rukous: ”Henki, armon tuoja, lohdutuksen suoja, asu luonani. Rakkauden tulta, uutta voimaa sulta, pyydän sieluuni. Sytytä tää kylmä mieli, voimistuta heikko kieli.”(V.v.: 100;1)

Helluntai oli juutalaisille luomisen muistojuhla. Luomisesta kerrotaan Raamattumme ensi lehdillä. Ennen luomistyötä ”maa oli autio ja tyhjä”. Ensimmäiseksi Jumala loi sanallaan valkeuden (valon). Mielenkiintoista on, että apostoli Johannes aloittaa kirjansa snoilla ”Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.” Johannes tarkoittaa, että Jumala loi Jeesuksen kautta maailman kaikkinensa. Johannes näet jatkaa: ”Hän oli alussa Jumalan tykönä. Kaikki on saanut syntynsä hänen kauttaan, ja ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on. Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valkeus. Ja valkeus loistaa pimeydesssä, ja pimeys ei sitä käsittänyt.” - Jumala myös tiesi, mitä tulee tapahtumaan, että ihminen lankeaa syntiin -ja tarvitsee pelastuksen eli syntien anteeksiantamuksen. Traditio kertoo, että Isä ja Poika tekivät silloin työn jaon. Poika sanoi Isälle: ”Luo sinä niin minä lunastan.”

Tämän päivän evankeliumi vahvistaa tämän edellä kerrotun ”pienoisraamatussa”, jonka jokainen suomalainen osaa ulkoa: ”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että Hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän.” Tätä lausetta toistetaan monissa kirkollisissa tilaisuuksissa, mm. jumalanpalveluksen synninpäästön osiossa. Lause liittyy yölliseen keskusteluun, jonka sai aikaan opettaja Nikodeemus. Nikodeemusta painoi epätietoisuus siitä, kuka Jeesus oikeastaan oli, ja miten Jeesus pystyi tekemään niitä ihmetekoja, mitä Hän teki. Jeesus aloitti vastauksen sanomalla: ”Totisesti, totisesti, minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti ylhäältä, hän ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa.” Jeesus joutui vielä tarkentamaan vastaustaan: ”...jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.”

Kristittyjen helluntai on Pyhän Hengen vuodattamisen muistojuhla. Jeesus oli sanonut opetuslapsilleen, ettei heidän pidä lähteä Jerusalemista, ennenkuin heihin vuodatetaan voima korkeudesta. Tästä tapahtumasta kertoo Apostolien Tekojen kirja toisen luvun alussa. Helluntai sijoittuu neljänkymmenen päivän päähän pääsiäisestä.

Vuodattaminen-termi on tuttu Jeesuksen ajalta. Silloin elettiin filosofiassa uusplatonilaisuuden aikaa. Sen perusajatus oli, että valoa ja viisautta jaettiin ylhäältä monien sfäärien lävitse valituille sieluille. Ero Pyhän Hengen vuodattamisessa oli se, että Jumala ei valikoinut, vaan vuodatti Henkensä ”kaiken lihan päälle”. Jeesuksessa Hän lupauksensa mukaan laski alas Jumalan valtakunnan kaikkine armonvälineineen. ”Jokainen anova saa, etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan.” Edellyttäen kuitenkin, että ”he kaikki olivat yhdessä koolla”.

Pyhän Hengen saaneet muodostivat ensimmäisen eli alkukristillisen seurakunnan. Jeesus oli aiemmin sanonut Pietarille, että hänen ja muiden uskovaisten uskon varaan Hän perustaa seurakunnan, jota kuoleman varjotkaan eivät voita. Myöhempien vuosikymmenten kuluessa seurakunta lisääntyi suurella nopeudella. Vainoista sanottiin, että ”kristittyjen veri on siemen.” Kun yksi kuoli marttyyrinä, sata nousi todistamaan hänen tilalleen.

Tämän 2000-luvun alun vuosikymmeninä ihmiset eivät puhu paljon Jumalan Hengen vaikutuksista eivätkä tee sen hedelmiä. Siksi odotamme hartaasti Jeesuksen toista tulemista, jolloin pahan valta lopullisesti kukistetaan, ja Jumalan lapset pääsevät ikuiseen rauhan ja rakkauden valtakuntaan. Sillä se maailma on tuomittu, joka ei usko Jumalan ainokaisen Pojan päälle. Me haluamme uskoa kaiken sen todeksi, mistä kolmas uskonkappale todistaa. Aamen.