Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:225009 kpl

Sydämen puhetta Jumalan kanssa.

Luukas 11: 13-16
******************************

Vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.”(Jaak. 5:16b; 1938)

Rukous: ”Puolees, Jeesus, rukouksin, huokauksin, käännyn köyhä syntinen. Auta alta ahdistusten, kiusausten. Riennä luokse vaivaisen./Köyhä sielu janoovaisna, kaipaavaisna lähtehelles halajaa. Mulle elon vettä anna, lahjaks kanna. Sinä vain voit virvoittaa.”(V.v.: 377: 1-3, unkarilainen)

Keväinen rukoussunnuntai ja äitienpäivä osuvat yhteen. On tullut vuodenaika, jolloin valkovuokot ja sinivuokot poimitaan rakkaalle äidille ja tehdään hänen päivästään juhlaa. Äiti taas liittyy rukous-aiheeseen hyvin, sillä äidit ovat tradition mukaan aina opettaneet jo vauvaikäiselle ensimmäiset yhteydenotot Taivaalliseen Isään, joka tuo turvan ja onnen pienen ihmisen elämään enkeliensä ja oman läsnäolonsa kautta. Myös lapsen ensimmäisessä juhlassa, nimittäin kasteen hetkellä rukoillaan lapsen puolesta ja vielä kirkossa jumalanpalveluksen yhteydessä. Myös vanhempien ja kummien puolesta rukoillaan.

Muistamme hädissään olleen äiti Monican, joka tuli kirkko-isä Ambrosiuksen luokse ja pyysi apua poikansa puolesta, joka hurvitteli erilaisten katsomusten ja uskontojen kierteessä etsimässä rauhaa tunnolleen. Kirkkoisä lohdutti äitiä sanomalla: ”Niin monien rukousten lapsi ei voi mennä hukkaan.” Poika kirjoitti myöhemmin kirjassaan lauseen, joka on otettu kristinoppiimme tähän tapaan: ”Ihmissydän on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa.” - Moni suomalainen äiti tälläkin hetkellä rukoilee lastensa puolesta, jopa hukassa olevien lastensa puolesta päivin ja öin.

Tämän päivän tekstit kertovat erilaisten ihmisten ja tilanteiden hätätilanteista, missä ihmiset kääntyvät Kaikkivaltiaan Isämme puoleen. He luottavat Raamatun lupaukseen: ”Hädässä huuda avuksesi minua, niin minä tahdon auttaa sinua, ja sinun tulee kunnioittaa minua”. Ihana tuo lupaus: minä TAHDON auttaa sinua. Kokemuksesta tiedämme myös sen, että Jumalalla on paljon apulaisia, joita Hän lähettää lapsensa luokse, kun tällä on hätä.

Vanhan Testamentin tekstissä kerrotaan israelilaisten taistelusta vihollisia vastaan korpivaelluksen aikana. Israelin kansa pysyi voitolla niin kauan kuin Mooseksen kädet pysyivät ylhäällä (=juutalaisten rukoustapa). Kun ne väsyivät, viholliset voittivat. Siksi Aaron ja Huur alkoivat kannattaa käsiä, että tappiosta päästäisiin taas voitolle.

Epistolatekstissä apostoli Jaakob puhuu laajasti rukouksen merkityksestä. Esimerkiksi heti ensimmäisessä luvussa hän kirjoittaa: ”Jos joltakin puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta, niin se hänelle annetaan. Mutta anokoon uskossa ollenkaan epäilemättä, sillä joka epäilee, on meren aallon kaltainen, jota tuuli ajaa ja heittelee”. Viimeisessä luvussa hän siis sanoo tuon lauseen: ”Vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras.”

Evankeliumi kertoo naapurista, joka kolkuttelee naapurinsa ovea keskellä yötä. Hänen pitäisi saada lainaksi leipää, sillä hänen kotiinsa on tullut yllätysvieras, jolla on nälkä. Vertauksella Jeesus opettaa omiaan rukoilemaan kärsivällisesti, kunnes saavat vastauksen. Tämä opetus koskee juuri meitä äitejä, jotka rukoilemme puolisoittemme ja lastemme ja lastenlapsiemme puolesta. Usein näet tuntuu siltä, että vastausta ei tulekaan. Herra viivyttää lupauksiaan nähdäkseen, että rukoilemme ”uskossa, ollenkaan epäilemättä” eli luotammeko todella siihen, että Isä antaa sen, mitä pyydämme vai sen, mitä tarvitsemme. Herra ei anna sellaista, mikä koituisi vahingoksemme, vaan sen, mistä on iankaikkinen hyöty. Kokemuksen mukaan Herra ei ollenkaan aina anna meidän toivomustemme mukaisia lahjoja, vaan säästää meitä ylpeydeltä ja monilta muilta synneiltä. Herra antaa paljon parempaa kuin osaamme edes ajatella. Siitä ylistys ja kiitos Hänelle. Aamen.