Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:280627 kpl

 

Kristus on ylösnoussut
**************

Kuolema on nielty ja voitto saatu. Kiitos Jumalalle, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta.” (I Kor. 15: 54,57)

Meditaatio: ”Pääsiäinen ompi suuri juhlamme, joka tuotti meille uhrilampaamme. Veri, joka vuoti, pesi syntimme, päällemme se puki vanhurskauden: Kiitos, Jeesus, siitä; kiitä sieluni, mieleni. Hoosianna aamen.”

Kristus nousi kuolleista! Totisesti ylösnousi!” Pääsiäisestä tuli suuri käännekohta maailman historiassa, samoin kuin joulusta. Periaatteessa pääsiäinen on kirkkovuoden suurin ja tärkein juhla. Jos Jeesus ei olisi noussut kuolleista, uskomme olisi turha ja olisimme kaikkia ihmisiä surkuteltavimmat (lainaus Paavalilta). Nyt tätä ylösnousemustapahtumaa ei tarvitse epäillä, sillä Jeesus ilmestyi jopa 500:lle ihmiselle, joista muutamat olivat vielä elossa kirjeitten kirjoittamisen aikoihin ennen vuotta 64, jolloin Paavali ja Pietari saivat surmansa Kristuksen ylösnousemuksen todistajina. Me nimitämme ylösnousemuksen silminnäkijätodistajia ”apostoleiksi”, erotukseksi muista kristityistä. Paavali sai ylimääräisen apostoliksi nimityksen, kun Jeesus ilmestyi hänelle Damaskon tiellä. Paavalin arvonimeen lisättiin vielä ”pakanain” apostoli, koska Paavali sai tehtäväkseen koeajan jälkeen viedä sanomaa Vähään-Aasiaan, Kreikkaan ja Roomaan asti.

Pääsiäisen merkitys korostuu myös siinä, että lepopäiväksi muodostui kristittyjen keskuudessa sunnuntaipäivä. Aikaisemmin lepopäivä oli luomisen muistoksi vietetty lauantaipäivä, sapatti. Ylösnousemus merkitsee Uuden Liiton ajan alkua, joka päättyy Kristuksen toiseen tulemiseen. Silloin alkaa uskovaisten suuri ylösnousemus Uudessa Jerusalemissa, Jumalan juhlakaupungissa. ”Siell´ alkaa suuri juhla, - ja kuuluu kiitoslaulu. Enkelit laulavat lunastettuin joukossa.” Ilmestyskirja puhuu myös kolmannesta ylösnousemuksesta. Toinen ylösnousemus tarkoittanee uskoontuloa, kun ihminen herää synnin unesta ja nousee kilvoittelemaan pahaa vastaan ja kulkemaan Jeesuksen valmistamaa tietä taivasta kohden.

Päivän evankeliumi kertoo, miten taivaan kirkkaudesta vieraillut Jumalan enkeli istui haudan suulta vierittämänsä paaden päällä ja tervehti naisia, jotka tulivat aamuvarhain haudalle tuodakseen tuoksuvia yrttejä Herran hautaan. He saivat kuulla: ”Älkää pelätkö! Jeesus on noussut kuolleista. Ei hän ole täällä”. Naiset saivat ensimmäisinä mennä todistamaan opetuslapsille ylösnousemuksn ihmeestä.

Meille, tämän pahan ajan uskoville pääsiäinen merkitsee lohdutusta ja toivoa. Jeesus on kanssamme joka päivä ”maailman loppuun asti”. Päämäärämme lähenee ja pian saamme jättää matkasauvan ja työvaatteet. Meidät puetaan juhla-asuun. Siksi emme luovuta kiusausten ja myrskytuulten koetellessa heikkoa uskoamme.

Pääsiäinen sanana tarkoittaa vapautusta orjuudesta. Israelin kansa pääsi vapaaksi Egyptin orjuudesta, ja me tavalliset uuden liiton matkamiehet ”synnin orjuudesta”. Synti sitoo ja estää matkanteon, mutta kun synti on saatu anteeksi Jeesuksen veren kautta, on ihminen vapaa ja kulkee voittosaatossa toisten uskovien kanssa todelliseen Pääsiäiseen Isän kotiin. Aamen.