Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219092 kpl

Marian ilmestyspäivä

Luukas 1: 46-55
*****************

Terve Maria, armoitettu. Herra olkoon sinun kanssasi(Enkeli). Siunattu sinä vaimojen joukossa ja siunattu sinun kohtusi hedelmä(Elisabet).” (Lk.1: 28,42)

Rukous: ”Kristus, Jumalan poika, turvamme toivottu. Isästä meille koitti, kuin kertoo Raamattu. Hän, kirkas on kointähti, mi valoksemme lähti maan piiriin pimeään. / Suo Jeesus, armos aina, rakkaus palava. Sydämiin usko paina, synnistä luovuta. Taivuta haluamme, sua että rakastamme. Pois vilppi juurita.”( V.v. 292: 1,3)

Suomalaiset Martat ovat viettäneet Marianpäivänä omaa kirkkopyhäänsä vuosikymmeniä. Tosin tämä Maria, josta puhutaan Marianpäivänä ei ole sama Maria, joka oli Martan ja Lasaruksen sisar. Maria lienee ollut hyvin yleinen naisen nimi Jeesuksen aikana ja Jeesuksen maassa.

Virsien ja muun tradition mukaan Maria, Herran äiti oli nuori nainen, vielä koskematon neitsyt. Jumala valitsi hänet ainokaisen Poikansa äidiksi. Sanotaan, että luterilainen kirkko on missannut Marian palvonnan. Katoliset kirkot viettävät vuodessa useita Marian päiviä ja kirkoissa on alttareita Neitsyt Marialle jopa enemmän kuin Marian Pojalle. Maria on myös rukousten välittäjä ja suojeluspyhimys katolisissa kirkoissa. Luterilaisuus korostaa kuitenkin sitä Raamatun totuutta, että vain Jumala on Pyhä ja vain Häntä tulee rukoilla ja palvoa. Vapahtaja, Neitseestä syntynyt on ainut Välimies ja Sovittaja Isän ja ihmisen välissä.

Maria itse käsitti ihan oikein, että hän on vain Herran Palvelijatar, erityisen suuren armon saanut ihminen. Tämän päivän evankeliumi on koottu Marian kiitosvirrestä. Siinä ilmenee Marian nöyrä asenne: ”..tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan!” Marian kiitosvirressä on myös aitoa ihmettelyä siitä, että Herra on valinnut heikon ja vajavaisen ihmisen palvelijakseen; eikä suurta ja mahtavasta suvusta olevaa. Samaa ihmettelee myös apostoli Paavali, joka kirjoittaa korinttolaisille: ”Sillä katsokaa, veljet, omaa kutsumustanne, ei ole monta inhimillisesti viisasta, ei monta mahtavaa, ei monta jalosukuista, vaan sen, mikä on hulluutta maailmalle, sen Jumala valitsi saattaaksensa viisaat häpeään, ja sen, mikä on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaksensa sen, mikä on väkevää, häpeään. Ja sen, mikä maailmassa on halpasukuista ja halveksittua, sen Jumala valitsi, sen, joka ei mitään ole, tehdäksensä mitättömäksi sen, joka jotakin on, ettei mikään liha voisi kerskata Jumalan edessä.”(I Kor. 1: 26-29; 1938)

Jumalalla on edelleen oikeus valita. Ei siis ole niin, että kaikki, kaikki…! Jumalan Sana osoittaa ilman ristiriitaa, sekä Vanhan että Uuden Testamentin mukaan, että ne, jotka ovat kuuliaisia Jumalan kutsulle, pääsevät töihin Jumalan viinitarhaan. Me kutsumme Jumalan valitsemia ihmisiä Jumalan lapsiksi, Jumalan valtakunnan jäseniksi jo täällä armon ajassa.

Meille kaikille uskovaisille ei ole ilmestynyt enkeleitä. Meillä kenelläkään muulla kuin Marialla ei ole niin suurta tehtävää, että saisimme olla Herran äitejä. Me voimme kuitenkin olla kätilöinä synnyttämässä Jumalalle lapsia saarnaamalla etsiville sieluille Jumalan evankeliumia eli syntien anteeksi saamista Marian Pojan, Jeesuksen sovintoveressä. Ne jotka uskovat ja ottavat vastaan Sanan, saavat Pyhän Hengen voiman alkaa seistä Jumalan Pojan riveissä, Hänen puolellaan pahaa vastaan. Me kuljemme pyhässä saatossa, missä Maria Poikansa kanssa johtaa meitä ristin luo, katsomaan suurta sotasankaria, joka voittaa Saatanan ja kuoleman. ”Ketä nyt synti vaivaa, ken tuntee tuomion. Kirous ketä painaa ja ompi turvaton – Ne kaikki tänne tulkaa Jeesusta katsomaan. Hän ristin päällä huutaa: `Täytetty kaikki on!´”(V.Sl. 33: 3) Aamen.