Yhteystiedot

Valma Luukka
Männistöntie 1
07500 Askola
valma.luukka(at)gmail.com

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:219092 kpl

Elämän Leipä.

Johannes 6: 48-58
***********************

Kuulkaa, kaikki janoovaiset, tulkaa veden ääreen. Tekin, joilla ei ole rahaa, tulkaa, ostakaa ja syökää: tulkaa, ostakaa ilman rahatta, ilman hinnatta viiniä ja maitoa.”(Jes. 55: 1; 1938)

Rukous: ”Oi Jeesus, leipä elämän, Sä pidä ristin tiellä. Mun anna olla omanas, Äl´ armoasi kiellä. Vahvista heikko uskoni, tee sydän asunnoksesi, mua ruoki mannallasi. / Rukoilen vielä nöyrästi, suo minun, Jeesus tulla mahdollisena pöytääsi ja otollinen olla. Sä asu, Jeesus, minussa, suo pysyä mun Sinussa, vie viimein pyhäis seuraan.” (V.v. 235: 1, 8)

Evankelista kertoo, että lehtimajanjuhlan jälkeen Jeesus huusi ”suurella äänellä”: ”Jos jollakin on jano, tulkoon minun tyköni, ja juokoon elävää vettä!” Samasta elämän vedestä Jeesus puhui samarialaisen naisen kanssa Jaakobin lähteellä. Jeesus lupasi vielä, että jos juo sitä vettä, mitä Hän antaa, ei ikinä janoa, vaan muuttuu itsekin sen veden lähteeksi, joka kumpuaa iankaikkisesta vedestä. Vanhan testamentin profeetta Sakarja ennusti myös, että ”Sinä päivänä on Daavidin suvulla ja Jerusalemin asukkailla oleva avoin lähde syntiä ja saastaisuutta vastaan.”(Sak. 13:1). Profeetta ennusti pakkosiirtolaisuudesta vapautumisen jälkeistä aikaa, mikä ennustus sopii hyvin myös tähän aikaan.

Samalla tavalla kuin Jumala ruokki mannalla kansan ”korpivaelluksen aikana”, Hän antoi myös vettä. Mooses sai sauvan, jolla hän löi kalliota tai maata, mistä puhkesi lähde, että jano saatiin sammutetuksi. Mooseksella meni ihmesauvan omistaminen vissiin päähän, koska Jumala käski viimeisellä keitaalla puhua kalliolle, mutta Mooses koputti entiseen malliin sauvalla. Jumala rankaisi Moosesta, ettei hän päässyt Jordanin ylitse luvattuun maahan, vaan sai haudan Nebon vuorella. Jumala itse hautasi hänet.

Tämän päivän evankeliumissa Jeesus sanoo olevansa ”elämän leipä”. Hän sanoo, että nekin, jotka saivat mannaa erämaassa, kuolivat, mutta ne, jotka syövät elämän leipää, elävät iankaikkisesti. Lapsena tosiaan ihmettelin, kun seuroissa ihmiset tulivat lähelle Jumalan Sanan julistajaa, ja aivankuin söivät joka sanan. Monien seuravieraiden suut liikkuivat saarnan aikana ikäänkuin he olisivat syöneet sanasta tippuvia murusia. Eipä silti, kyllä myös ajallisen leivän saaminen on mitä suurimmassa määrin Jumalan siunauksen varassa. Jeesus neuvoikin rukoilemaan: ”Anna meille tänäpäivänä meidän jokapäiväinen leipämme.” Oppi-isämme Luther selittää rukouksen tarkoittavan kaikkea elämämme tarpeita; kodista- ystäviin saakka. ”Kaikki hyvä anti ja täydellinen lahja tulevat ylhäältä, valkeuksien Isältä.” Meidän osuudeksemme jää vain kiitollinen mieli sekä elämästä, että elämän leivästä.

Vuorisaarnassa Jeesus opettaa: ”Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan.” Jeesus todella tahtoo ravita lammaslaumansa. Davidin psalmin sanoin: ”Herra on minun Paimeneni, ei minulta mitään puutu. Viheriäisille niityille hän vie minut lepäämään ja virvoittavien vetten tykö hän minut johdattaa.” Herra antaa ehtoollisessa meille ruumiinsa ja verensä uskomme vahvistukseksi ja matkaevääksi.

Jos pysymme lähellä Jeesusta, emme näänny nälkään emmekä janoon raskaankaan ristin alla. ”Ole kiitetty Herrani, Jeesus, ole kiitetty, kiitetty.” Aamen.